Elever i grundskolen skal have gennemsnitskarakter på 6 i stedet for 5 for at komme ind på alment gymnasium, viser udspil fra regeringen.
Desuden vil regeringen vil afskaffe 10. klasse, men regeringen lægger op til, at 10. klasse fortsat kan tages på efterskolerne.
De unge skal have kortere vej til skole
Står det til regeringen, skal der fremover være tre muligheder for at tage en ungdomsuddannelse: Alment gymnasium (stx), handelsgymnasium (hhx) og et helt nyt erhvervs- og professionsrettet gymnasium, som skal erstatte hf. Det kaldes epx.
- Vi sigter efter, at det får en god geografisk dækning, som minder om det almene gymnasium i dag. De unge skal have kortere vej til skole.
- Døren til epx kan både føre til en faglært uddannelse, en erhvervs- eller professionsrettet uddannelse, eller hvis man skulle få smag for det, til universitet, siger økonomiminister Stephanie Lose (V) på et pressemøde i Trekroner i Roskilde.
Alle skal have muligheden
Regeringens mål er, at uanset hvordan arbejdsmarkedet ser ud fremover, så "skal alle unge have mulighed for at finde den vej derhen gennem uddannelsessystemet, som passer til dem", tilføjer hun.
Er der elever i grundskolen, som ikke klarer adgangskravet til det almene gymnasium, vil de have mulighed for at begynde på uddannelsen alligevel, såfremt de består en optagelsesprøve, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).
- Alle, der har bestået folkeskolens afgangsprøve, skal have retskrav på at starte på en uddannelse, siger Tesfaye generelt om regeringens sigte med udspillet.
Risikerer at øge uligheden
Det er regeringens mål, at de nye ungdomsuddannelser skal være klar fra sommeren 2030.
Ifølge Rockwool Fonden risikerer det skærpede adgangskrav på de gymnasiale uddannelser dog at øge uligheden i Danmark.
I 2023 var der ifølge Rockwool Fondes cirka 41.500 unge, der påbegyndte en af de treårige gymnasieuddannelser, stx, hhx eller htx.
Af dem ville 22 procent ikke være blevet optaget, hvis der havde været et karakterkrav på 6. Det svarer til cirka 9050 elever.