Rektor raser over ændring af tilskud: - Det er en ommer

Regeringen vil redde små gymnasier i yderområder med et forhøjet udkantstilbud. Rektor på lille gymnasium frygter, det vil have den modsatte effekt.

ARTIKLEN ER RETTET:
Tidligere fremgik det i slutningen af artiklen, at vi også har talt med rektoren på Nakskov Gymnasium. Det er dog ikke korrekt. Det er rettelig rektoren på Nykøbing Katedralskole, vi har talt med. TV2 ØST beklager fejlen.

- Det er en ommer. 

Så kontant lyder udmeldingen fra Maribo Gymnasiums rektor, Michael Levy Bruus, til et nyt forslag fra regeringen.

Ifølge forslaget, der er en del af regeringens udspil til næste års finanslov, skal der indføres et nyt og forhøjet udkantstilskud på 3,8 millioner kroner til alle uddannelsesinstitutioner med ungdomsuddannelser beliggende i yderområder og landdistrikter. 

Med en placering midt i Lolland Kommune er Maribo Gymnasium sikker på at modtage tilskuddet, men alligevel bliver de 3,8 millioner kroner ikke modtaget med kyshånd af gymnasiets rektor.

-  Reelt set kommer vi i bedste fald til at gå i nul, for omlægningen betyder, at vi mister midler, vi tidligere fik, forklarer Michael Levy Bruus. 

Taxametertilskud ændres

Alle landets uddannelsessteder får penge fra det statslige taxametersystem, der gives efter antal elever. Kort fortalt betyder det, at gymnasier med mange elever har fået flere penge, fordi de har mange elever. 

Glad ser han ud, men regeringens omlægning af tilskud til ungdomsuddannelser er ikke noget at smile ad, mener Michael Levy Bruus.
Glad ser han ud, men regeringens omlægning af tilskud til ungdomsuddannelser er ikke noget at smile ad, mener Michael Levy Bruus. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Det bliver der skruet lidt på nu, hvor regeringen vil sænke taxametertilskuddet for skoler med flere end 700 elever og i stedet give pengene til små erhvervsskoler og små almene gymnasier.

Men ifølge Michael Levy Bruus er det ikke de mindste gymnasier i yderområderne, der får ret meget ud af det.

- I stedet ender man med at flytte penge fra små gymnasier til mellemstore skoler, siger han og peger på, at regeringens udspil også betyder, at et tilskud på 500.000 kroner, som gymnasier i yderområder og med under 430 elever har modtaget siden 2019, forsvinder. 

Med knap 300 elever har Maribo Gymnasium været sikker på at modtage de penge hvert år. 

quote Hele præmissen for omlægningen er, at der også skal være gymnasier og andre ungdomsuddannelser i yderområderne om ti og 20 år

Kasper Roug, Socialdemokratiets landdistriktsordfører

Mister flere tilskud

Men ifølge Michael Levy Bruus stopper det ikke der. Langtfra. 

- Vi har også tidligere modtaget midler, der skal gøre det muligt for os at udbyde fag som fysik og kemi, der blandt andet kræver dyre laboratorier. Det tilskud på 350.000 kroner bortfalder også, siger han. 

Siden 2015 har Maribo Gymnasium sammen med 33 andre gymnasier landet over modtaget midler fra det sociale taxameter, der gives til gymnasier med stort frafald og et højt antal elever med dårlig socioøkonomisk baggrund. 

- Det tilskud på cirka 300.000 kroner mister vi også nu, og så bliver vi heller ikke kompenseret for den store lønudvikling, der er resultatet af undervisernes nye overenskomst, lyder det fra Michael Levy Bruus.  

Socialdemokratiets landdistriktsordfører Kasper Roug fastslår, at det nye tilskud sikrer ungdomsuddannelser i yderområderne.
Socialdemokratiets landdistriktsordfører Kasper Roug fastslår, at det nye tilskud sikrer ungdomsuddannelser i yderområderne. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Han er ikke i tvivl om, at regeringen har lavet omlægningen af tilskudsordningerne ud fra de bedste intentioner, men han frygter, at de små gymnasier i yderområderne mister mere, end de får ved omlægningen. 

Socialdemokratiets landdistriktsordfører Kasper Roug, der før han blev valgt ind i Folketinget sad i byrådet i Lolland Kommune, kan godt forstå Michael Levy Bruus' frustration. 

Udkantstilskud

Disse ungdomsuddannelser i regionen modtager det nye udkantstilskud på 3,8 millioner kroner

  • Kalundborg Gymnasium

  • Høng Gymnasium

  • CELF i Nykøbing F.

  • Nakskov Gymnasium og HF

  • Maribo Gymnasium

  • Nykøbing Katedralskole

  • SOSU Nykøbing F.

  • Midtsjællands Gymnasium

  • ZBC i Slagelse

  • Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieudd.

- Det er et komplekst område, og vi skal se på, om Maribo Gymnasium modtager et stort nok beløb. Vi har brug for tid til at se, om der er nogle huller i de her udregninger, siger Kasper Roug, der understreger, at det ikke er regeringens intention at tage fra de små gymnasier. 

- Hele præmissen for omlægningen er, at der også skal være gymnasier og andre ungdomsuddannelser i yderområderne om ti og 20 år. 

Læs også
Rektor jubler over udsigt til flere penge - får afgørende betydning for to byer
Læs også
Rektor jubler over udsigt til flere penge - får afgørende betydning for to byer

Ifølge Kaper Roug kommer det nye tilskudssystem til at være til gavn for ungdomsuddannelserne over en bred kam i yderområderne. 

- Vi ser ind i en fremtid, hvor stort set alle uddannelsesinstitutioner i yderområderne får færre elever. Det gælder også for de forholdsvis store skoler i yderområderne. Med det nye grundtilskud på 3,8 millioner kroner til alle uddannelsesinstitutioner i yderområder sikrer vi, at der også er ungdomsuddannelser udenfor de store byer om ti år, siger Kasper Roug. 

Vil bygge multibane

Det er da heller ikke alle steder, det nye tilskud får en lunken modtagelse. 

Nykøbing Katedralskole i Nykøbing Falster er med sine cirka 630 elever et af de mellemstore gymnasier, der har været for stor til at modtage det nu afskaffede tilskud på 500.000 kroner til gymnasier i yderområder med under 430 elever, og for lille til at blive skåret i tilskuddet givet gennem taxameterordningen. 

Eleverne på Nykøbing Katedralskole kan måske se frem til bedre idrætsfaciliteter som følge af det nye tilskud.
Eleverne på Nykøbing Katedralskole kan måske se frem til bedre idrætsfaciliteter som følge af det nye tilskud. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Dermed får Nykøbing Katedralskole som noget nyt det nye grundtilskud på 3,8 millioner kroner til uddannelsesinstitutioner i yderområder. 

Det er ifølge rektor Morten Pape Nielsen penge, der falder på et tørt sted. 

- Det giver os ro i maven, så vi kan drive skole på en hensigtsmæssig måde. Tilskuddet er et tiltrængt sikkerhedsnet, der giver os mulighed for at opretholde undervisning på mange hold, siger Morten Pape Nielsen, som allerede drømmer om hvordan pengene skal bruges.

- Vi vil blandt andet gerne lave en multibane, så vi kan få få gode vilkår for undervisning i idræt, og vi vil gerne opdatere omklædningsrummene. 


Nyhedsoverblik