Rektor jubler over udsigt til flere penge - får afgørende betydning for to byer

En ny taxameterordning vil give flere penge til små uddannelsessteder. Det er en tiltrængt vitaminindsprøjtning, mener rektor.

Med en ny indretning af taxametermodellen for uddannelsesinstitutioner vil regeringen tage penge fra store skoler og give til de mindre.

quote Med den her vitaminindsprøjtning kan vi opretholde vores studieretninger

Søren Aagesen Goth, rektor Campus Odsherred

Ifølge en udmelding fra uddannelses- og børneminister Mattias Tesfaye (S) og minister for by-, land og kirkeområdet Morten Dahlin (V) skal taxameterpengene til uddannelserne omfordeles, så institutioner med over 700 elever vil modtage et lavere tilskud, mens mindre institutioner får et større.

Manøvren skal modvirke udviklingen mod uddannelsesørkener i landdistriktsområder.

Det vækker glæde på Campus Odsherred, der rummer flere forskellige ungdomsuddannelser, blandt andet STX og HHX. 

Læs også
Små gymnasier i fare for at lukke
Læs også
Små gymnasier i fare for at lukke

Med cirka 400 elever er det et af de mindre uddannelsessteder, der kan se frem til at modtage penge fra den nye omfordeling. 

- Det er svært for mig at brokke mig over. Det betyder, at vi også fremover kan opretholde studieretninger med få elever. 

- Det er for eksempel musik, der er en del af vores DNA som skole, men som er en studieretning med svingende optag, siger rektor Søren Aagesen Goth. 

Kan fastholde uddannelser i to byer 

Campus Odsherred har afdelinger i Asnæs og i Fårevejle. Omfordelingen betyder, at der også i fremtiden vil være uddannelser i de begge byer. 

- Vi ser ind i en fremtid med mindre ungdomsårgange, så på den måde ser det ikke lyst ud. Men med den her vitaminindsprøjtning kan vi opretholde vores studieretninger, siger Søren Aagesen Goth. 

Læs også
Bygger milliondyrt campus til 450 elever
Læs også
Bygger milliondyrt campus til 450 elever

Håbet er også at fastholde de unge.

- Vi oplever, at en del unge fra Odsherred søger mod andre gymnasier, hvor de kan få nogle bestemte studieretninger. Hvis vi kan bevare vores studieretninger, kan vi forhåbentlig sikre, at mange af de unge søger mod vores skole.

Søren Aagesen Goth mener, at Robin Hood-metoden med at tage fra de store skoler og give til de mindre grundlæggende er fair. 

- De store gymnasier har i forvejen muligheder for at lave nogle tilbud i en helt anden liga, hvor vi ikke kan være med, så jeg synes det er fint nok, at mulighederne bliver lidt bedre fordelt, siger han. 

Frygter nye uddannelsesørkener 

Udover penge fra den ændrede taxameterordning kan Campus Odsherred se frem til at modtage et såkaldt udkantstilskud der indføres. Det bliver på 3,8 millioner kroner per institution.

Omfordelingen med den nye taxameterordning og det nye udkantstilskud får også positive ord med på vejen fra Landdistrikternes Fællesråd. 

quote Det vil være en katastrofe, for det vil skabe uddannelsesørkener

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd

-  I Landdistrikternes Fællesråd har vi tidligere i vores uddannelsesudspil foreslået et større grundtilskud og udkantstilskud, så det er rigtig godt, at regeringen foreslår et øget udkantstilskud, mener formand Steffen Damsgaard.

Han havde dog gerne set, at der blev gjort endnu mere for de mindre uddannelsessteder i provinsen. Steffen Damsgaard mener, at regeringen bør sikre en bedre elevfordeling. 

Læs også
Regeringen vil give flere penge til skoler i provinsen
Læs også
Regeringen vil give flere penge til skoler i provinsen

- Hvad hjælper det, at økonomien sikres for ungdomsuddannelsesinstitutioner, hvis man ikke sikrer elevgrundlaget via elevfordeling. 

- Når først eleverne begynder at trække mod den større naboby, så vil studiemiljøet hurtig blive udfordret og så vil uddannelser og uddannelsessteder lukke, siger han og tilføjer:

- Det vil være en katastrofe, for det vil skabe uddannelsesørkener, og efterlade mange unge på perronen, som af forskellige årsager ikke vil tage en ungdomsuddannelse, fordi den ligger langt væk.

Den holdning deler Lene Eilertsen, der er rektor for Midtsjællands Gymnasium, som har cirka 650 elever fordelt på to skoler i henholdsvis Haslev og Ringsted.

Lene Eilertsen mener, at staten hellere skulle finde penge til gymnasierne samlet set i stedet for at flytte penge fra store til mindre gymnasier.

- Der er blevet gjort meget for erhvervsuddannelserne de senere år, men det halter med at løfte gymnasierne samlet set. Både små og store gymnasier har måttet spare. Jeg så hellere, at der blev afsat en pulje som de enkelte gymnasier kunne søge fra, siger hun. 


Nyhedsoverblik