De sidste to nætter har stjerneskudssværmen Perseiderne toppet samtidig med en kraftig solstorm.
Oversat til lægmænd betyder det, at der er faret flere hundrede stjerneskud over himlen, mens den samtidig var oplyst i et væld af farver på grund af nordlys.
Både meteorsværmen og nordlyset har været varslet forinden, men det krævede en stort set skyfri himmel for at kunne se det astronomiske fænomen med det blotte øje. Både i nat og i går nat artede vejret sig dog over hele regionen, og derfor har rigtig mange formået at fange nordlyset og stjerneskuddene på kamera.
Én af dem er Lars Kleist. Han har blandt andet sendt os denne timelapse-video fra nattehimlen over Møn:
Lars Kleist havde stillet sig klar med sit kamera i Fanefjord Skov på Møn fra klokken 21.45 til 04.00 i nat. I dette tidsrum har han skudt i alt 250 billeder, som han efterfølgende har sat sammen i en video og dermed skabt en såkaldt timelapse med både nordlys og de mange stjerneskud.
Han har stillet kameraet, så det pegede i nordøstlig retning for at have størst chance for at fange begge fænomener på samme tid.
- Stjerneskuddene var jo mest mod øst, og sjovt nok var nordlyset mest mod nord. Så det blev en blød mellemvare, fortæller han.
Han har ud fra sin timelapse også sat dette billede sammen, der viser de mange hundrede stjerneskud, som natten bød på:
Også Nicolai Korsmoe fra Holbæk har benyttet sig af timelapse-funktionen og har skudt denne video fra Bognæs Skov i går og i nat i tidsrummet 23.58 til 00.48:
Nyt kamera optager langs hele horisonten
Nattens kombination af nordlys og meteorsværm blev også filmet af Martti Holst Kristiansen, der er astronomisk naturvejleder på Observatoriet i Brorfelde. Han brugte observatoriets nye all sky-kamera. Det er et kamera, der optager hele vejen langs horisonten.
Videoen er filmet natten til tirsdag fra omkring midnat til klokken 04.00 om morgenen. Man kan tydeligt se nordlyset danse hen over himlen, mælkevejens hvide bånd kan ses, og der ses masser af stjerneskud.
Også fly kan ses på filmen - det er dem, der har en mere rødlig glød.
- Nordlyset var allerede i gang, da vi startede optagelsen - men man ser det vokse og udvikle sig på optagelsen, fortæller Martti Holst Kristiansen.
Det nye all sky-kamera er en del af et stort projekt, hvor der skal etableres et virtuelt observatorium. Som led i projektet er der blevet opgraderet teleskoper, og kuplerne er blevet renoveret. Projektet er betalt af Novo Nordisk Fonden.
- På sigt håber vi, at kameraet kan bruges til at hjælpe med at lokalisere nedfaldne meteoritter. Og det kan jo også bruges til at vurdere, om man skal ud for at se på stjerner i nat, siger han.
Sådan opstår nordlys
Nordlys opstår, når elektrisk ladede partikler fra Solen rammer Jordens magnetfelt og skaber en eksplosion. Disse eksplosioner kaldes også for solstorme, og de udsender et kraftigt lys, som kan ses på himlen.
Nordlys kan oftest ses højt nordpå, men jo kraftigere solstormene er, og jo mere fart de har på, jo længere sydpå kan nordlyset nå.
Derfor hedder det Perseiderne:
Den store meteorsværn, der har toppet i disse dage kaldes Perseiderne. Stjerneskuddene kaldes Perseiderne, da det ser ud som om, at de kommer fra stjernebilledet Perseus.
Stjernebilledet Perseus er opkaldt efter den græske halvgud med samme navn, der blev født som et kærlighedsbarn mellem selve Zeus og prinsessen Danaë, der var datter af kong Akrisios.
En forudsigelse fra oraklet i Delfi gjorde, at Akrisios forsøgte at dræbe sin datter og barnebarnet, men det mislykkedes, og senere kom Perseus ved et uheld til at dræbe Akrisios ved et sportsstævne.
Derefter nægtede halvguden dog at vende hjem.
Kilde: Wikipedia.
For at kunne se nordlys i Danmark kræver det altså først og fremmest en kraftig solstorm, og dertil kommer så, at vejrforholdene skal være optimale.
Nordlyset træder nemlig bedst frem, når det er helt mørkt, og nattehimlen er klar. Det kan derfor være sværere at se nordlys i storbyen, hvor der er meget lysforurening,
Nattens nordlys har ifølge TV 2 været så kraftigt, fordi Jorden blev ramt af en solstorm i klasse fire, som er det næsthøjeste niveau.
Fra Odsherred til Falster
TV2 ØST har modtaget mange flotte billeder af nordlyset fra brugere rundt omkring i regionen - lige fra Nykøbing Sjælland til Nykøbing Falster.
Mette Bodholt fra Nykøbing Sjælland fangede dette billede på Linde Allé i nat klokken 00.34:
I Soderup ved Tølløse så det sådan ud klokken 00.12:
Klokken 23.15 fangede Bianca Helena Thorup Trolle fra Korsør dette billede:
Og her ses himlen over Næstved i nat klokken 00.38:
Vibeke Sunesen har klokken 00.30 fanget nordlyset over Roneklint Fyr på Jungshoved:
Og her klokken 23.45 danser nordlyset over Parkvej i Nykøbing Falster.
En halv time senere, i Sandby på Lolland, så nordlyset sådan ud:
Hvis du ærgrer dig over at være gået glip af de forrige nætters vilde himmelshow, får du en chance mere i denne omgang.
Den kraftige solstorm giver nemlig en sidste mulighed for at se nordlyset i nat.