Sjællandsk uddannelsessted skal spare - nedlægger 45 stillinger

ZBC varsler effektiviseringer for knap 38 millioner kroner på grund af faldende elevtal. Det går især ud over medarbejdere på erhvervsuddannelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Zealand Business College (ZBC) har tirsdag varslet fyringer for uddannelsesinstitutionens medarbejdere.

ZBC er en selvejende institution, der driver uddannelsessteder i Holbæk, Roskilde, Ringsted, Næstved, Køge, Slagelse, Kalundborg og Vordingborg.

quote Det er aldrig nemt at sige farvel til dygtige og engagerede medarbejdere

Michael Kaas- Andersen, direktør på ZBC

I en tilpasningsplan lægger ledelsen op til, at hovedparten af pengene skal findes ved at afskedige 27 medarbejdere og fjerne yderligere 18 stillinger ved ikke at genbesætte ledige jobs på institutionens uddannelsessteder. Der lægges dermed op til, at 45 stillinger nedlægges.

- Det er aldrig nemt at sige farvel til dygtige og engagerede medarbejdere, der har løftet en stor og vigtig opgave i at uddanne fremtidens arbejdskraft. Det er vi naturligvis meget berørte over, udtaler Michael Kaas- Andersen, direktør på ZBC, i en pressemeddelelse. 

Flest stillingsnedlæggelser hos erhvervsuddannelserne

De 45 stillingsnedlæggelser rammer bredt i ZBC men går mest ud over erhvervsuddannelserne.

22 ud af de 45 stillinger, der skal nedlægges, har med erhvervsuddannelserne at gøre. På SOSU-uddannelsen fjernes seks stillinger.

På kursus- og efteruddannelse nedlægges seks stillinger. På de gymnasiale uddannelser fjernes to stillinger, mens der nedlægges ni stillinger i Ressource-afdelingen, der blandt andet omfatter administration og ledelse.

Michael Kaas- Andersen oplyser til TV2 ØST, at det primært er lærere, der bliver ramt af besparelserne, men understreger, at det ikke kommer til at påvirke kvaliteten af undervisningen.

- Her er tilfældet, at der er færre elever, der skal undervises, og det er klart, at når vi har over 400 færre elever, der skal undervises, så er der også væsentligt færre klasser. På den måde går det ikke udover undervisningen, men derfor er det alligevel trist at sige farvel til medarbejdere, siger han.

Faldende elevtal

Årsagen til nedskæringerne er ifølge ZBC, at færre personer søger ind på en erhvervsrettet uddannelse. 

ZBC tilbyder erhvervsuddannelser, EUX, HTX & HHX & 10. klasse.

studenterkoersel_i_coronaens_tid.transfer.jpg
Læs også
Faldende elevtal truer gymnasier i mindre byer frem mod 2030
studenterkoersel_i_coronaens_tid.transfer.jpg
Læs også
Faldende elevtal truer gymnasier i mindre byer frem mod 2030

Uddannelsesstederne har især mærket en nedgang i antallet af voksne elever, der starter på en erhvervsuddannelse, men også på ungdomsårgangene er der færre elever at undervise.

- Faldet i antallet af elever skyldes paradoksalt nok, at der har været gang i beskæftigelsen i Danmark. For mange er det mere attraktivt at tage godt betalt ufaglært arbejde end en uddannelse. Samtidig er der så travlt i virksomhederne, at færre sender deres ansatte på kurser og efteruddannelse. Vi vurderer, at den situation forsætter de næste par år, udtaler Michael Kaas- Andersen.

Appellerer til politisk ansvar

ZBC har over 6.000 årselever og cirka 1.000 ansatte. 

Fællestillidsrepræsentanten for ZBCs erhvervsuddannelser Henrik Dyrby Mogensen ærgrer sig over situationen.

- Det er trist at sige farvel til gode og kompetente kolleger. Dem skal vi tage os godt af i den kommende tid, og samtidig skal vi også have fokus på de medarbejdere, som bliver tilbage i organisationen.

I pressemeddelelsen giver tillidsrepræsentanten desuden udtryk for en bekymring, der vedrører hele samfundet og håber på politisk handling.

- Desuden er jeg oprigtig bekymret for det manglede fokus på erhvervsuddannelserne i valgkampen og i finansloven. Jeg håber, at de afskedigelser, der sker på erhvervsskolerne netop nu, gør, at der er nogen, der vil tage et større politisk ansvar her og være med til at skabe nogle bedre økonomiske vilkår for os, udtaler Henrik Dyrby Mogensen.




Nyhedsoverblik