Bankoklubber frygter lukninger: - De slår os ihjel

Flere bankoforeninger mener, at regeringens nye lov ender med at slå dem ihjel lige så stille og roligt: - Der bliver taget små bidder af kagen, indtil der ikke er mere tilbage, fortæller en formand.

Der findes mange årsager til at tage til banko.

Fede præmier såsom en stor juleand, en pengepræmie, en air fryer eller måske en lækker svinemørbrad.

Men det er også det sociale aspekt på en bankoaften, som lokker mange mennesker til.

Uanset årsagen kan regeringens nye lov, såfremt den bliver stemt igennem, ende med at have store konsekvenser for måden, der bliver ført banko på i dag - i hvert fald hvis du spørger Heidi Juul, som er formand for Banko Kernehuset i Rødby.

- Jeg tænker, vi nok ville blive nødt til at stoppe med at drive banko. Det bliver simpelthen for besværligt, når der ikke er penge i det, fortæller hun.

Heidi Juul er bange for, hun bliver nødt til at dreje nøglen om.
Heidi Juul er bange for, hun bliver nødt til at dreje nøglen om. Foto: Privat

Som reglerne er nu, skal bankoforeninger donere mellem 15 og 35 procent af overskuddet til almennyttige foreninger eller velgørende formål.

Med de nye regler vil det betyde, at bankoforeningerne fremover skal donere samme procentsats - men fra omsætningen i stedet for overskuddet.

- Sæt procenten op

Mie Slott Stephansen Nielsen, som er formand for Rørby-Værslev Bankoforening i Kalundborg, er på samme hold som Heidi Juul.

quote Vi har lavet en model, der hedder liberaliseret banko – og en, der hedder almen. De kan køre videre som nu eller skifte til det liberaliserede – det står dem frit for.

Jan E. Jørgensen (V), skatteordfører, Venstre

Hun tror, det ender med at koste flere bankoforeninger livet, såfremt loven bliver stemt igennem.

Læs også
Banko og motion for hjertepatienter kan forsvinde med besparelser
Læs også
Banko og motion for hjertepatienter kan forsvinde med besparelser

- Hvis det er omsætningen, vi skal donere fra, så er vi slukket og lukket efter minimum to år. Det er 100 procent sikkert, siger formanden fra bankoforeningen i Rørby-Værslev.

- De slår os ihjel lige så stille og roligt.  Der bliver taget små bidder af kagen, indtil der ikke er mere tilbage, hvis man kan sætte det sådan op, fortæller hun videre.

Mie Slott Stephansen Nielsen mener i stedet, at man burde sætte procentsatsen, der skal doneres, op.

Mie Slott Stephansen Nielsen er overbevist om, at hendes bankoforening, som er drevet frivilligt, må lade livet, hvis de nye regler bliver stemt igennem.
Mie Slott Stephansen Nielsen er overbevist om, at hendes bankoforening, som er drevet frivilligt, må lade livet, hvis de nye regler bliver stemt igennem. Foto: Privat

- Vi donerer næsten 100 procent af vores overskud alligevel. Sæt da procentsatsen for, hvad man skal donere af overskuddet gevaldigt op. Det skal bare ikke komme fra omsætningen. Så eliminerer man vel også dem, man er ude efter, fortæller hun.

Sidste år var der problemer med bankoreglerne i Asnæs, som også fik politiet på nakken.

Ikke råd

I forbindelse med en bankoaften hos eksempelvis Rørby-Værslev er der en række udgifter forbundet med sådan et arrangement.

- Lad os sige, vi tjener 20.000 kroner på en aften - hvis vi skal donere 35 procent af de penge på sådan en aften, så går vi i minus til hvert arrangement på grund af udgifter til leje, madvarer, indkøb af præmier og så videre. Og det er dét, der er problemet, fortæller formanden.

Pengene er lidt mindre i Rødby hos Heidi Juul, som på en god aften omsætter for 2.000 kroner - men princippet er det samme.

Lovforslaget

  • Enklere regler for lotterier og banko kom på dagsordenen af daværende skatteminister Jeppe Bruus (S) i marts.

  • Aftalen blev til et lovforslag, der har været igennem to behandlinger henholdsvis 10. oktober og 6. november og skal i tredje behandling 14. november.

  • Lovforslaget blev blandt andet til, fordi flere bankoforeninger i dag er på kant med loven, da det ikke er lovligt at drive en bankoforening i Danmark, hvis bankospil er det primære formål.

  • En forening, hvis primære formål er bankospil kan dog afvikle såkaldte almennyttige lotterier. Her er der allerede i dag krav om, at der doneres 35 procent af omsætningen til velgørenhed eller almennyttige formål.

Kilde: DR

Som det er lige nu, donerer Heidi Juul og bankoforeningen hele overskuddet til forsamlingshuset Kernehuset i Rødby.

- Jamen hvis de nye regler træder i kraft, så skal vi finde nogle andre at donere til også. Og det er der ikke penge til, fortæller Heidi Juul.

Almennyttig eller liberal

Skatteministeren Rasmus Stoklund (S), har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men har givet TV2 ØST et skriftligt svar.

Læs også
Nye regler for bankoklubber
Læs også
Nye regler for bankoklubber

- Bankoforeningerne i dag lever ikke op til de gældende regler, og derfor verserer der også en række sager ved domstolene om både ulovligt spil og manglende betaling af gevinstafgift, skriver han blandt andet.

Formanden for Bankoforeningerne i Danmark, Thomas Rojas Silva, fortæller til DR, at man med loven ender med at nedlægge deres bankospil.

- Hvis vi skulle betale det, der lægges op til, så ville vi slet ikke have råd til at fortsætte med at afholde bankospil. Det vil slet ikke kunne lade sig gøre, for det ville give et kæmpeunderskud hvert år, siger han.

Venstres skatteordfører synes, at bankoforeningerne 'brokker sig'.
Venstres skatteordfører synes, at bankoforeningerne 'brokker sig'. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I disse dage er der også 38 af de største bankoforeninger, som er meldt til politiet, fordi Spillemyndigheden ikke mener, de er almennyttige, men har spil med millionomsætninger som det primære formål.

- Det er ikke rigtigt, når BFID, Bankoforeningerne i Danmark, siger, at vi vil nedlægge deres spil. Vi har lavet en model, der hedder liberaliseret banko – og en, der hedder almen. De kan køre videre som nu eller skifte til det liberaliserede – det står dem frit for. De har været til møder, vi har hørt kritikken, og de har set alle regnestykkerne. Jeg ved ikke, hvorfor de bliver ved med at turnere med, at de bliver ruinerede, fortæller Venstres skatteordfører Jan E. Jørgensen til Poltiken.

Den tredje behandling af aftalen 'enklere regler for lotterier og banko' afholdes 14. november.


Nyhedsoverblik