Den socialdemokratiske folketingskandidat Kasper Roug fra Lolland vil gerne vælges ind i Folketinget.
Men for ham er det også vigtigt, at området bliver repræsenteret på Christiansborg for at tiltrække uddannelser, forbedre den lokale infrastruktur og sikre bedre forhold til erhvervslivet.
Jeg opfordrer til at stemme lokalt. Uanset om det er rødt eller blåt
Derfor opfordrer han til at stemme lokalt. Det er selvom, at stemmerne for eksempel går til Venstre eller Dansk Folkeparti.
- Jeg gør selvfølgelig alt, hvad jeg kan, for at folk skal stemme socialdemokratisk. Men hvis man absolut vil stemme på et blåt parti, så vil jeg opfordre til at stemme på en lokal kandidat, siger Kasper Roug, der første gang blev valgt ind i Folketinget i 2019.
Samme udmelding kommer fra folketingskandidat Ditte Rust (V), der ligeledes kommer fra Lolland.
- Jeg opfordrer til at stemme lokalt. Uanset om det er rødt eller blåt. Fordi det er vores interesse, at vi bliver hørt hernede, og det betyder noget, at vi har nogle tilgængelige og synlige folketingsmedlemmer, siger hun og tilføjer:
- Når man bor i lokalområdet, har man en meget bedre føling med området og lettere ved at varetage dets interesser. Det betyder også noget for troværdigheden, at jeg selv bor her, at jeg har mine børn i den lokale børnehave og skole.
Ditte Rust frygter, at Lolland-Falster bliver glemt og overset af politikerne på Christiansborg, hvis ikke området bliver repræsenteret i Folketinget med lokale kandidater, der rent faktisk bor på øerne.
Reaktionen fra de to folketingskandidater kommer efter, at TV2 ØST forleden kunne fortælle, at hver sjette folketingskandidat ikke bor i Sjællands Storkreds, hvor de er opstillet.
Ud af de i alt 126 folketingskandidater, som vælgerne kan stemme på i Sjællands Storkreds, har 21 kandidater oplyst, at deres bopæl ligger uden for storkredsen.
Du kan se på kortet herunder, hvor kandidaterne bor.
Kandidaterne har selv oplyst postnummeret for deres privatadresse i forbindelse med deres deltage i kandidattesten, som er lavet i samarbejde mellem TV 2, TV 2 Regionerne, Megafon og Paqle.
Underskriftindsamling mod kandidater udefra
Det er ikke første gang, at Kasper Roug markerer sig ved at kritisere, at folketingskandidater stiller op i en kreds, hvor de ikke selv bor.
Under folketingsvalget i 2015 lavede han sammen med venstremanden Claus Bakke fra Falster en underskriftindsamling for, at man som folketingskandidat skulle bo i den kreds, hvor man var opstillet.
Jeg skal ikke blande mig i, hvor Magnus Heunicke bor henne
- Det er god kutyme og en god tommelfingerregel, når man stiller op på for eksempel Lolland eller Bornholm, så bor man også på Lolland eller Bornholm, siger Kasper Roug og fremhæver, at det giver et bedre lokalt perspektiv og mulighed for at blive konfronteret af vælgerne i det lokale supermarked.
- Hvis der er noget landspolitik, der har indflydelse på en kommunes økonomi, så rammer det også kandidaten selv, fordi vedkommende bor i den pågældende kommune, siger Kasper Roug.
Hvordan hænger det sammen med din holdning om at bo i lokalområdet, når eksempelvis Magnus Heunicke (S) stiller op i Næstvedkredsen, men bor på Østerbro i København.
- Jeg skal ikke blande mig i, hvor Magnus Heunicke bor henne. Jeg kender ham kun som en rigtig god partikammerat og utrolig dygtig politiker. Men jeg mener helt principielt, at man skal bo i sit valgområde, svarer han.
Pia Kjærsgaard afviser demokratisk problem
Selvom en politiker ikke behøver at bo i den storkreds, hvor han eller hun stiller op, har flere af de 21 kandidater uden bopæl i Sjællands Storkreds alligevel takket nej til at deltage i et interview med TV2 ØST.
Jeg kender området som min egen bukselomme
Pia Kjærsgaard (DF), der stiller op i Sjællands Storkreds, men bor uden for kredsen i Gentofte, tøver dog ikke med at udtale sig. Hun mener ikke, det er et demokratisk problem, når kandidater stiller op i en valgkreds, hvor de ikke selv bor.
- Vi er landspolitikere og skal i princippet dække hele landet. Men det siger sig selv, at selvfølgelig har man interesser der, hvor man er opstillet, det har jeg også i forhold til infrastruktur, sygehuse og plejehjem. Men vi skal dække hele landet med lovgivning og så videre. Det andet er lokalpolitik, siger hun.
Alligevel påpeger Pia Kjærsgaard selv sit tilhørsforhold til valgkredsen.
- Selvom jeg ikke bor i kredsen, så har jeg faktisk et sommerhus på Enø, så jeg er fast forankret. Men det behøver man ikke nødvendigvis at være, siger hun og tilføjer:
- Vi er folketingspolitikere, vi er landspolitikere, og derfor så dækker vi hele landet. Og for at få den demokratiske proces, så er vi fordelt på den måde, som vi er.
Den tidligere DSU-formand og folketingskandidat Frederik Vad (S) fra Vipperød, mener heller ikke, at der et problem at repræsentere området, selvom han bor på Amager uden for Sjællands Storkreds, hvor han forsøger at blive valgt til Folketinget.
- Jeg er født og opvokset i Vestsjælland og har boet en langt større del af mit liv der, end jeg har boet andre steder, så jeg kender området som min egen bukselomme, siger han.
Han flyttede som mange andre unge til hovedstaden for at studere, men nu planlægger han sammen med sin kæreste at flytte tilbage til hjemstavnen, når de skal stifte familie.
- Så inden for et par år og eller tre har jeg tænkt mig at vende snuden tilbage, siger han tilføjer:
- Det er rigtig vigtigt, at vi har politikere, som har deres dagligdag geografisk bredt i vores land. Det er alene tidspunktet, hvor jeg håber at blive valgt på, der afgør, at jeg lige nu bor på Amager.
Bopæl kan flytte stemmer
Ved det kommende folketingsvalg kan kandidaternes bopæl og lokale tilhørsforhold faktisk komme til at spille en ekstra stor rolle, fordi knap hver femte vælger ifølge meningsmålingerne er i tvivl om, hvem de skal stemme på.
Det vurderer Kasper Møller Hansen, professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.
- Det tyder på, at rigtig mange vil skifte parti denne gang. Det vil sige, at rigtig mange leder efter et nyt parti. Hvis man ikke har den klare politiske holdning om, at ens stemme hører hjemme hos et bestemt parti, vil man have tendens til at vælge på en anden måde og vælge en, der ligner én selv.
- Og der bliver geografien meget væsentlig. For de (lokale kandidater, red.) ved, hvor skoen trykker i forhold til trafik, skoler eller afstand til hospitaler, siger han.
Borgmester opfordrer til at stemme helt lokalt
For flere af regionens borgmestre er der ikke nogen tvivl om, at det gavner kommunen, hvis de er repræsenteret med lokale folketingsmedlemmer på Christiansborg.
- Det er en klar fordel at have lokalt valgte folketingsmedlemmer – og med lokalt valgte handler det om nogle, der bor nede hos os og lever deres hverdag sammen med os andre og kan sætte sig ind i de muligheder og udfordringer, vi har, siger Simon Hansen (S), borgmester i Guldborgsund Kommune, og fortsætter:
- Og jeg kan godt frygte, at vi ikke har nogen lokalt valgte folketingsmedlemmer efter det kommende valg. Så jeg vil anbefale, uanset om man stemmer rødt, gult, grønt, lilla eller blåt, at man sætter sit kryds ved en lokal kandidat, så vi kan få valgt nogle lokale ind på Christiansborg, for det har vi behov for som område, hvis vi skal have en nem og direkte forbindelse til beslutningerne.
Hvorfor vil du ikke have folketingsmedlemmer, som ikke bor i området?
- Vi har set et eksempel i den her valgperiode med Marcus Knuth (K), der var åhh så lokal, indtil han fik et bedre tilbud og blev opstillet i Aarhuskredsen, og så har vi ikke set noget som helst til ham lokalt. Det viser med al tydelighed, at hvis man ikke er lokal forankret og bor nede hos os, så er man bare væk, når der er et bedre tilbud, svarer Simon Hansen.
Missede pengepose til levende bymidter
Hos nabokommunen Vordingborg opfordrer borgmester Mikael Smed (S) også til at stemme lokalt. For ham er det dog ikke nødvendigt, at kandidaterne rent fysisk bor i kommunen.
- Jeg vil gerne have, at man stemmer på nogen, som er opstillet i Vordingborgkredsen og har et tilhørsforhold til kredsen. Når man er valgt på stemmer fra kredsen, er man afhængig af os og vil derfor interessevaretage vores område, siger han.
Vi kom ikke i betragtning trods en ansøgning
For ham er der ingen tvivl om, at det har en betydning for området uanset partifarve at få en kandidat fra kredsen valgt ind i Folketinget.
- Der skal ikke gå sognerådspolitik i den på Christiansborg, men der er bare rigtig mange beslutninger, som bliver truffet efter forhandlinger, hvor man enten tilgodeser eller overser forskellige landsdele aflægning af, hvem der har været toneangivende i forhandlingerne, siger Mikael Smed.
Som eksempel nævner han forhandlingerne om at etablere en række naturnationalparker rundt omkring i landet.
- Der havde jeg en tæt korrespondance med Kasper Roug (S) fra Lolland, fordi han var inde i loopet på det, og det lykkedes os at få en naturnationalpark til Vordingborg Kommune, siger Mikael Smed.
Kandidater skal ikke bo i valgkredsen
Danmark er opdelt i 10 storkredse, hvor politikerne stiller op til folketingsvalg, og storkredsene er igen opdelt i 92 mindre opstillingskredse.
Hvem der stiller op - og hvor de stiller op, afgøres i partierne.
En politiker behøver ikke bo i det område, hvor han eller hun stiller op.
Det betyder for eksempel, at Jeppe Kofod (S) og Charlotte Bisserup Bechfeldt (V), der til dagligt bor i København, kan stille op i Sjællands Storkreds.
Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet.
I den modsatte ende missede kommunen en pose penge til at skabe levende bymidter, selvom de havde sendt en ansøgning afsted.
- Vi kom ikke i betragtning trods en ansøgning, fordi vi ikke havde en stærk stemme, der talte vores sag. Så det er vigtigt, at vi hele tiden er til stede på Christiansborg med en kandidat, der er valgt med stemmer fra kredsen, siger Mikael Smed.
Skaffer motorveje og lokale arbejdspladser
Men hvor vigtigt er det egentlig for et lokalområde at have en repræsentant på Christiansborg?
For Kasper Møller Hansen er der ikke nogen tvivl om, at det gavner.
- Historisk har vi set, hvordan stærke geografisk forankrede folketingspolitikere har gjort et kæmpe stykke arbejde for deres område. Det kan være med placeringen af statslige arbejdspladser, politiskolen i Vejle eller motorveje, siger han og tilføjer:
- Man ser virkelig, hvordan politikerne kan kæmpe for ens lokalområde, fordi de ved godt, det er her, at stemmerne er. Ikke fordi folketingspolitik skal blive lokalpolitik, men det skal have en lokal forankring, hvor vælgerne bor, og derfor spiller geografi en helt central rolle.
En enkelt kandidat har ikke oplyst postnummeret for sin privatadresse og optræder derfor ikke på kortet i artiklen. Det er formanden for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, som bor i København.
Hvis du selv er kandidat og ønsker at optræde på kortet, kan du kontakte Paqle ved at klikke her.