Virksomheden Chrisco opsiger samarbejdet med underleverandør og tilbagetrækker nu yderligere fem hundeprodukter fra sit sortiment.
Det sker efter en af deres produkter allerede i sidste uge blev tilbagetrukket, fordi flere hunde udviste psykotiske symptomer. De var bange for deres egen skygge, savlede og fór omkring som om, de var besatte.
- Det er dybt forfærdeligt, når hundeejere oplever, at deres hunde bliver syge, og vi er oprigtigt kede af den situation, som dette har skabt for både hunde og deres familier, siger Brian Christensen, administrerende direktør i Chrisco.
Vi kan ikke tage nogen chancer
- Selvom vi på nuværende tidspunkt ikke har dokumentation for, at produktet er årsagen til adfærdsændringerne, vælger vi at tage konsekvente skridt – både ved at tilbagetrække alle produkter fra underleverandøren og ved at opsige vores samarbejde. Hver eneste berørt hund er en tragedie, og hundenes sikkerhed er vigtigere end alt andet. Vi kan ikke tage nogen chancer.
Efter tilbagekaldelsen af tyggerullerne, som skete 12. december, har virksomheden fået hundredevis af henvendelser, som er blevet gennemgået for at finde ud af, om der er problemer med andre produkter.
Flere hunde havde mistænkelige symptomer
Sagen startede for halvanden uges tid side, da blandt andre Vestermose Dyreklinik nord for Slagelse fik adskillige hunde ind, der havde mistænkelige symptomer.
En af de hunde, som kom ind på klinikken, var familiehunden Eddie fra Korsør. Ejer Maria Jørgensen kom ind på klinikken mandag den 9. december, efter Eddie søndag var begyndt at opføre sig mærkeligt.
- Han opførte sig, som om han havde fået en psykose. Han har fået det bedre, men han er stadig bange for mørke og kan ikke spise af en skål, siger Maria Jørgensen.
Vestermose Dyreklink gjorde dengang opmærksom på, at de behandlede flere hunde med alvorlige symptomer og ligeledes havde hørt fra andre dyreklinkker, der også har fået hunde ind med samme symptomer.
Siden har ejer Marika Kristensen hørt fra flere dyreklinikker på Sjælland, men Vestermose Dyreklinik har ikke selv behandlet flere hunde.
- Vi har hørt om hunde, der har spist nogle af tyggebenene, som bare har siddet og stirret ud i luften. Jeg tror der er mange, hvor det er gået over af sig selv, siger Marika Kristensen.
I løbet af hendes seks år som dyrlæge har hun ikke oplevet noget lignende.
- Vi ser indimellem hunde, der er ramt af kramper, men ikke hunde, der har den her nærmest psykotiske adfærd, hvor hunden er gået i panik. Det lader til, at der har været en eller anden neurologisk påvirkning af hundene, siger hun.
Desværre har symptomerne betydet, at flere hunde på Sjælland er blevet aflivet.
Virksomhed trak tyggeben tilbage
Fælles for hundene var, at de havde spist tyggeben fra Chrisco og muligvis ét andet mærke.
Ud fra et forsigtighedsprincip valgte Chrisco at stoppe for al salg af produktet. Virksomheden valgte også at sende tyggeben til analyse hos et laboratorium for at finde ud af, om tyggebenene indeholder giftstoffer.
Men virksomheden kontaktede ikke Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen valgte derfor at foretage et unameldt kontrolbesøg hos virksomheden. Herefter gik styrelsen ud med en advarsel om køb af Chrisco tyggeruller til hunde.
Sagen om tyggeben har tråde til resten af Europa, hvor der i lande som Finland, Tyskland og Schweiz i løbet af sommeren har været lignende eksempler. Det vides ikke, om der er tale om samme underleverandør som den, Chrisco har benyttet.
- Det er måske på tide, man kigger lidt på hvilke underleverandører, man bruger. Som forbruger kan man gå efter nogle produkter fra Europa, men man kan også overveje at give sin hund tørrede okseører eller vegetabilske alternativer i stedet, siger Marika Kristensen.