Det kan ikke være gået manges næser forbi, at USA i dag har udråbt en ny republikansk præsident med navnet Donald Trump.
Selvom landet ligger flere tusinde kilometer væk fra Sjælland og øerne, kan den nye præsidents handelspolitik gå hen og få stor betydning for virksomhederne her i området.
Hvis han indfører importtold på varer fra Europa og fra Danmark, så vil det have en indvirkning på vores forretning
Under valgkampen har Donald Trump blandt andet hævdet at ville indføre en ekstra told på 10 til 20 procent på varer fra EU.
Og den ekstra regning kan komme til at ramme virksomheden Novenco, der ligger i Næstved. Virksomheden producerer ventilationsanlæg til byggerier og industrien i hele verden, og eksporterer i stor stil til USA.
Her kan Trumps politik ramme danske virksomheder
Her er nogle af hovedpunkterne, der ifølge eksperter, kan komme til at ramme virksomheder i vores område.
Straftold vil mindske virksomhedernes konkurrenceevne i USA:
Trump har proklameret, at han vil hæve tolden på produkter fra EU med 10 til 20 procent og fra Kina med 60 procent. Hidtil har de eksportvarer haft individuelle toldsatser. Nu kan der altså blive lagt flere procenter mere på.
Stiger priserne på danske varer i USA, bliver det både dyrere for virksomhederne samtidigt med, at efterspørgslen på de danske varer vil blive mindre. Danske virksomheder kan miste konkurrenceevne på det amerikanske marked, da forbrugerne vil søge billigere alternativer, forklarer Gorm Rye Olsen, der er professor i samfundsvidenskab og erhverv ved Roskilde Universitet.
De grønne virksomheder taber:
De store tabere i erhvervslivet kan ifølge Ole Krohn, der er finanskommentator hos TV 2, blive den grønne industri. Trump har lovprist den fossile industri, og hans politik kan gøre efterspørgslen efter grønne produkter mindre, fortæller han.
Han understreger, at der dog kan reddes noget på det grønne område, da staterne selv tager visse beslutninger på området, og altså ikke nødvendigvis bliver påvirket af præsidenten.
Usikkerhed for fremtiden:
Gorm Rye Olsen omtaler Donald Trump som at være notorisk uforudsigelig i sine beslutninger. Og disse beslutninger kan påvirke danske virksomheder.
Den store uvisse:
Ole Krohn peger på medicinalvirksomheden Novo Nordisk som den store uvisse - Både republikanere og demokrater har haft en hård retorik overfor Novo Nordisk og deres priser på det amerikanske marked.
Finanskommentatoren understreger, at store virksomheder som Novo Nordisk og Vestas har en fordel, da de allerede har fabrikker i USA, og på den måde vil kunne undgå at blive ramt hårdt af eventuelle toldmure.
Kilder: Gorm Rye Olsen, der er professor i samfundsvidenskab og erhverv ved Roskilde Universitet & Ole Krohn, Finanskommentator, TV 2.
- Hvis han indfører importtold på varer fra Europa og fra Danmark, så vil det have en indvirkning på vores forretning. Vi kigger også på, hvordan vi kan imødekomme det og gøre tingene anderledes i det scenarie, siger Lars Erik Knaack, der er administrerende direktør i Novenco.
- Ultimativt vil det betyde, at vi bliver nødt til at producere en del af det, vi laver, i USA, siger han.
Stort eksportmarked på Sjælland
Ifølge Erhvervshus Sjælland eksporterer Region Sjælland for mere end 24 milliarder om året. Det er fordelt over 4000 virksomheder, hvoraf flere af dem, eksporterer til USA.
Og selvom virksomhederne endnu ikke kender til de konkrete konsekvenser, er det især de potentielt øgede toldsatser, der kan få betydning for virksomhedernes eksport.
- Vi har set, at der kommer øgede toldsatser og øgede lovkrav for virksomhederne, og hvis man har tænkt sig at stramme det yderligere, får det en konsekvens for virksomhederne, siger Line Fossing Riel, der er direktør i Erhvervshus Sjælland.
Derfor er deres opgave nu at klæde virksomhederne på til de ændringer, der kan komme.
- USA er et stort eksportmarked for virksomhederne på Sjælland. Hvis man kigger på SMV’erne, er der mere end 350 virksomheder, der eksporterer til USA. Kigger vi på de store virksomheder, har vi blandt andet en stor medicinalvirksomhed i Kalundborg. Det kan ramme dem rigtig hårdt, lyder det fra Erhvervshuset Sjælland.
Administrerende direktør i Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen har udtalt til Børsen, at det endnu er uklart, hvad Trump-sejren kommer til at betyde for virksomheden. Han understreger, at virksomheden er vant til at arbejde i et omskifteligt politisk miljø.
- En rigtig farlig situation
Og netop den øgede told eller ’straftold’, som den også bliver kaldt, vækker uro hos flere eksperter.
Ifølge en analyse fra DI, kan en straftold på 60 procent i Kina og 10 procent i Europa komme til at koste 30.000 jobs i Danmark.
Ifølge Gorm Rye Olsen, der er professor i samfundsvidenskab og erhverv ved Roskilde Universitet, kan det ramme de regionale erhverv, der eksporterer til USA hårdt og gå ud over deres konkurrenceevne.
- Det er en rigtig, rigtig farlig situation for Danmark og for Europa, siger han.
Hidtil har danske og europæiske varer, der eksporteres til USA været pålagt individuelle toldsatser. Og holder Trump sit ord, vil der blive lagt endnu en regning oveni, der formentlig ender hos forbrugerne.
- Når der pålægges 20 procent på danske varer, vil det blive mindst 20 procent dyrere for danske virksomheder at få deres produkter på det amerikanske marked. Og når de danske varer bliver dyrere, vil amerikanerne efterspørge varerne mindre, siger han.
Ved Donald Trumps sidste præsidentperiode i 2017-2021 indførte han udvalgte straftolde på stål og aluminium.
Ser tiden an
Udover de konkrete prisstigninger, der kan komme, vil erhvervslivet i høj grad blive præget af en usikkerhed, der følger med den nye præsident, fortæller Gorm Rye Olsen.
- Det er meget alvorligt for alle, der er afhængige af det amerikanske marked.
- Han er notorisk uforudsigelig i sine beslutninger. Told kan man regne på. Men hvad kommer der til at ske? De beslutninger, han træffer, kan påvirke de danske virksomheder, siger han.
Novencos direktør har udtænkt det værste scenarie:
- Hvis toldsatserne stiger og andre lande begynder at lukke sig om sig selv, og frihandlen bliver besværliggjort, er vi jo nødt til at flytte produktionen hen, hvor kunderne er, siger Lars Erik Knaack.
Han venter dog med at male fanden på væggen, for det er endnu uvist, hvilke af Trumps ord, der bliver til lov.
- Det er slet ikke der, vi er endnu, og det er slet ikke en del af vores planer i dag, afslutter direktøren.