Mens der stadig er godt salg i oksemørbraden til nytårsmenuen, har nytårstorsken efterhånden trange kår.
Sådan lyder meldingen fra Mad med mere - Slagter Jacob i Kalundborg og Karrebæksminde Seafood.
Mens fiskehandler Søren Henriksen for år tilbage langede utallige nytårstorsk over disken, har den ellers så traditionsrige fisk måtte vige pladsen for særligt skaldyr.
Hvor kommer traditionen med torsk til nytår fra?
I den katolske tro var torsken oprindeligt en fastespise. Og da man fastede ved adventstid, kom torsken formentlig ind i køkkenerne til nytår på den måde.
- Set i et religionshistorisk perspektiv handler det om, at fisken er en bodsspise inden for katolicismen. Og så er det en fisk, der findes i farvandet omkring de nordiske lande, siger Caroline Nyvang, der er forsker ved Dansk Folkemindesamling på Det Kongelige Bibliotek, til Politiken.
- Det er ikke længere én ting, der er populært, men en hel masse. Kongekrabber, tigerrejer, gambasrejer, hummer, østers og meget andet. For første gang i år har vi fået bestillinger på kongekrabber, fortæller Søren Henriksen til TV2 ØST.
Pris på himmelflugt
Den vigende efterspørgsel efter torsk hænger formentlig sammen med, at fisken i dag koster fem gange mere end for blot fem år siden.
Personligt er det heller ikke Søren Henriksens favorit.
- Jeg plejer at kalde det fattigmandsfisken. Den er jo ikke særligt spændende, medmindre man gør en masse ved den, siger han, der oplever en stigende efterspørgsel efter fisk og skaldyr.
Især til nytår.
- Folk betaler bare ved kasse et. Det er ikke min oplevelse, at prisen betyder så meget, siger Søren Henriksen.
Endnu ved han ikke selv, hvad nytårsmenuen byder på.
- Jeg laver noget lækkert af det, der er tilbage, siger han med smil i stemmen.
Ingen kompromiser
Hos Jacob Nielsen, der ejer og driver Mad med mere - Slagter Jacob i Kalundborg, er der derimod helt styr på menuen. Og menuerne.
Vi sælger lige knap 1.000 nytårsmenuer. Det er her, vores omsætning er steget mest de senere år
Årets store nytårshit har nemlig været slagterforretningens tre retters nytårsmenu, der blandet består af oksemørbrad.
Alt er hjemmelavet, og selv om antallet af solgte menuer stiger år for år, nægter Jacob Nielsen at gå på kompromis.
Og at menuen i år indeholder oksemørbrad er ikke helt tilfældigt, for netop den udskæring er fortsat et kæmpe hit til nytår.
- Vi sælger lige knap 1.000 nytårsmenuer. Det er her, vores omsætning er steget mest de senere år. Når det kommer til udskæringer er oksemørbrad populært, men siden corona har den fået konkurrence af vores krogmodnede cote de boeuf (en udskæring af oksehøjreb, red.), som vi sælger rigtig meget af.
En indbagt supersællert
Og nå ja, så er der årets nye hit hos Slagter Jacob: Beef Wellington.
Oksemørbrad, der er indbagt i butterdej med svampe og skinke. De er gået som varmt brød her op til nytår.
- Vi måtte til at lave nogle flere her til morgen, siger han.
- Det skal vi også selv have nytårsaften. Min hustru har lige sendt mig et billede af, at hun er ved at lave forretten - som er hummersuppe - og så skal vi have 80'er-klassikeren Ice Surprise til dessert, fortæller Jacob Nielsen.
En undersøgelse, som YouGov gennemførte for Danish Crown sidste år viste, at 34 procent af respondenterne foretrækker oksemørbrad nytårsaften - og at 61 procent selv laver nytårsmenuen.