Jyder og fynboerne støtter gerne deres lokale købmand, mens interessen ikke er lige så stor blandt de lokale her i regionen. Det viser tal fra dagligvarekoncernen Dagrofa.
På Fyn og i Jylland findes der hele 75 af Dagrofas købmandsforretninger, som har modtaget økonomisk støtte af borgerne i nærområdet. Desuden lyder det, at flere er vej.
På Sjælland, Lolland og Falster er tendensen ikke nær så tydelig. Der findes der nemlig kun fem butikker, som er drevet af borgerne i lokalområdet.
Jeg tror, det har været altafgørende. Når du spytter penge i en forretning, så er du mere med til at støtte den. Så er det ligesom om, det også er <em>"</em><em>min forretning"</em>
Min Købmand i Errindlev på Lolland er en af de få eksempler på en borgerdrevet butik. For nogle år siden købte lokalbefolkningen anparter i butikken for at redde den mod lukning.
Det betyder, at butikkens daglige leder, Karin Kristiansen, i dag kan bestille friske varer hjem til butikken.
- Jeg tror, det har været altafgørende. Når du spytter penge i en forretning, så er du mere med til at støtte den. Så er det ligesom om, det også er "min forretning", siger Karin Kristiansen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Flere borgerdrevne butikker på Fyn og i Jylland
Tallene fra Dagrofa viser, at 75 af deres butikker i Jylland og på Fyn har oplevet, at borgerne har skudt penge i forretningen i situationer, hvor den var ved at dreje nøglen om.
Det gælder for eksempel butikker som Min Købmand, Meny, Let-Køb og Spar.
Men i TV2 ØST’s sendeområde, som dækker 12 kommuner fra Odsherred i nord til Guldborgsunds og Lollands kommuner i syd, er det kun sket med i alt fem butikker.
Hos brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd har de en mulig forklaring på tendensen. Det forklarer deres administrerende direktør John Wagner.
- På Sjælland er der nok også flere fra det vest- og sydsjællandske område, der pendler til København, og så benytter de sig af handlemuligheder på vej ud af byen og på vej hjem i stedet for at handle hjemme og støtte den lokale butik, siger han.
Butik lukkede efter 117 år som brugs
Butiksdød er ikke et særsyn på Sjælland, Lolland og Falster.
I Vallensved på Vestsjælland lukkede butikken Let-Køb i januar. Førhen havde den været en brugs, som nåede at eksistere i 117 år.
Eftersom butikken er lukket, tror Mogens Møller Petersen fra Fuglebjerg ikke, at det er lige så populært at flytte ud i en by som Vallensved som førhen.
- Jeg tror, det bliver langt mindre attraktivt (at flytte til Vallensved, red.) uden en forretning. Det er jeg faktisk sikker på. De her små byer har den fordel, at grundpriserne er langt lavere, og det vil sige, at etableringsomkostningerne for en bolig er langt lavere sammen med huslejen, siger Mogens Møller Petersen og tilføjer:
- Men det gør jo ikke noget, hvis folk ikke vil bo her. For de ser selvfølgelig på, om man kan handle ind, og det kan man ikke mere.
Artiklen fortsætter under billedet.
Skyder penge i købmand
I Errindlev er butikken Min Købmand essentiel.
En af dem, der mener dét, er Yvonne Elhauge-Clausen. Hun er glad for at have butikken tæt på, selvom hun ofte kommer i Maribo, hvor der er flere butikker at vælge i mellem.
Ellers er der jo ikke noget at samles om. Jeg synes, den (butikken, red.) er vigtig i hvert fald
- Det er rart. Især i weekenderne bruger vi den (butikken, red.). Jeg er i Maribo hver dag alligevel, men det er rart, at der er en butik, man kan komme op og handle i og møde andre folk, som man kender, siger hun, der både bruger Min Købmand til at hente post, pakker og medicin i.
- Ellers er der jo ikke noget at samles om. Jeg synes, den er vigtig i hvert fald, siger hun.
Flere af de lokale har været med til at lægge penge i butikken ved at købe en part af den. Det har blandt andre Kirsten Olsen gjort.
- Ja, det kan jeg godt forstå, at folk gør. Vi har selv været med til at støtte den. Det har vi gjort for at holde den i live, og for at vi ikke skulle ligge og køre. Det er jo ikke sikkert, at alle kan komme ud og køre, når de har bil, siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
Hanne Christiansen er selv frivillig i Min Købmand i Errindlev. Hun kører 35 kilometer frem og tilbage fra Maribo for at fylde op og hjælpe til ved kassen.
- Der tænkte jeg, jeg kunne godt give en hånd med her, siger hun.
Hanne Christiansen forstår godt, at kunderne støtter butikken lokalt ved at købe sig ind i den.
- Det kan jeg egentlig godt forstå, fordi det ville for mig at se være næsten en katastrofe for byen, hvis den lukkede. Det er overvejende den ældre del af befolkningen, der er her. Og de vil have svært ved at komme til indkøbsmuligheder, siger Hanne Christiansen, der også mener, at der er lang vej til den nærmeste hæveautomat i Maribo. Desuden gør den kollektive trafik, det heller ikke nemmere.
Udover den økonomiske saltvandsindsprøjtning fra borgerne, så hjælper over 20 frivillige til i butikken i løbet af ugen.
- Nogen sætter varer op eller kører med varer, mens andre frivillige ordner flasker eller står i kassen. Og det kunne ikke eksistere, hvis vi ikke havde dem, lyder det fra butikkens daglige leder, Karin Kristensen.
Det (butikken, red.) kunne ikke eksistere, hvis vi ikke havde dem (de frivillige, red.)
Her i byen smelter frivillige, lokale beboere og handlende ofte sammen. Kirsten Bengtsson er alle tre dele og har selv brugt penge på at købe andel i butikken.
- Alt i alt 7000 kroner. Det har jeg gjort, fordi den ikke skal gå tabt. Butikken kommer aldrig op at stå igen, hvis den først var blevet lukket. Det var vi bange for, siger Kirsten Bengtsson.
Tanken om at se butikken dreje nøglen om vækker bestemt ikke begejstring hos hende.
- Alternativet er så, at vi skal køre til Maribo. Måske om nogle år, så kan vi ikke køre i bil mere. Så er der langt at gå, hvis man lige skal bruge en mælk eller en pakke gær, siger hun.
Håber tendens breder sig
I butikkernes brancheorganisation De Samvirkende Købmænd håber administrerende direktør John Wagner på, at tendensen fra Jylland og Fyn breder sig, så der kan komme endnu flere små købmandsbutikker, der bliver drevet af de lokale borgere på Sjælland og øerne.
- Fordi så er der forhåbentligt en række af mindre bysamfund i de syd- og vestsjællandske områder, som har mistet deres købmænd, som siger: ”Det kunne da også godt være, at vi skulle gøre det her". De retter henvendelse til Dagrofa, kommer i gang med et samarbejde og forhåbentligt får etableret en købmand, siger John Wagner.
I Errindlev bakker den daglige leder, Karin Kristiansen, op om den idé.
- Det er nu vi skal støtte købmanden, mens vi er yngre, så den også er der, når vi bliver ældre, siger hun.
Beboerne i Errindlev har til sammen støttet deres lokale købmandsforretning med i alt 167.000 kroner, så den kan holdes i live.