Det tog Per Sørup to år at komme i gang med osteproduktionen på Hårbølle Mejeri på Møn, ganske enkelt fordi der var så mange regler, han skulle sætte sig ind i.
- Det har været et stort arbejde, og der er ingen hjælp at få, tværtimod bliver vi mødt af murer omkring os, fastslår han.
Der er ingen hjælp at få, tværtimod bliver vi mødt af murer omkring os.
Han har blandt andet skulle udfærdige en egenkontrolrapport på hele 40 sider.
- Problemet er, at reglerne er rigtig komplicerede, det er et højt teknisk og videnskabeligt niveau, som er umuligt for almindelige mennesker at forstå, siger Per Sørup.
Artiklen fortsætter under billedet.
Samme kontrol som store mejerier
Udover de mange regler han har skulle sætte sig ind i, er mejeriet også underlagt en omfattende kontrol.
Og selv om der er tale om et lille lokalt mejeri, er kontrollen lige så omfattende som for landets største mejerier.
- Vi bruger omkring 25.000-30.000 kroner om året på kontrolprøver, det er mange penge for et lille mejeri. Vi er underlagt de samme regelkrav, som et Arla-mejeri, og det virker fuldstændigt vanvittigt, siger Per Sørup og fortsætter:
- Jeg synes godt, man kunne sige, at reglerne ikke burde være helt så omfattende for de små mejerier som for et Arla-mejeri.
Artiklen fortsætter under billedet.
Tidligere godsejer politianmeldt
Per Sørup er langt fra den eneste, der mener, at kontrollen med de små fødevareproducenter har taget overhånd. Derfor er tre lokale fødevareproducenter her fra regionen nu gået sammen i et forsøg på at få politikerne til at ændre reglerne.
Susanne Hovmand, der stod i spidsen for Knuthenlund Gods, mener også, fødevarekontrollen er løbet af sporet.
Artiklen fortsætter under billedet.
Hun har fået en bøde på 10.000 kroner og er blevet politianmeldt for at have skrevet i sin tidligere gårdbutik, at der var mandler i en romkugle, mens der et andet sted stod, at der var nødder i.
- Det er simpelthen ude af proportioner, man kan jo simpelthen lukke en virksomhed ved at have sådan et system, det er i min verden en ren pengemaskine, siger Susanne Hovmand.
Regler hæmmer udviklingen i landdistrikterne
Hun frygter, at de stramme regler og den omfattende kontrol vil få store konsekvenser for de små fødevareproducenter.
Vi er nødt til at gøre noget ved det, for det lukker arbejdspladser og ildsjæle brænder ud.
- Nogen er nødt til at kigge på det her område, og vi er nødt til at gøre noget ved det, for det lukker arbejdspladser, ildsjæle brænder ud, og den danske befolkning får ikke det udbud af kvalitetsfødevarer, som vi jo egentlig gerne vil have, for det kan ikke lade sig gøre, sådan som systemet er nu, siger Susanne Hovmand.
Vask skal flyttes en halv meter
I Stavreby uden for Præstø er Birgitte Escherich ved at åbne et nyt madsted og gårdbutik.
Men allerede inden åbningen har fødevarekontrollen beordret hende til at flytte en vask fra den ene side af væggen til den anden.
- Det betyder jo en ret stor VVS-regning, og at jeg skal lave om på en masse ting om, og så har jeg lidt svært ved at se rationalet i det, siger Birgitte Escherich, der tidligere blandt andet har stået bag Præstø MadMarked. Hun mener reglerne har taget overhånd:
- Der er en masse lovgivningsregler, som er svære at gennemskue og håndtere, og det er simpelthen urimeligt, for så kommer det ikke til at handle om det, det egentlig skal handle om – nemlig de gode fødevarer, siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
Men er det ikke også vigtigt, der er en grundig fødevarekontrol?
- Jo, og det handler slet ikke om hygiejne eller forsigtighed, det handler om, at der er en masse lovgivningsfortolkninger, som man i øvrigt i andre EU-lande fortolker meget mere lempeligt, som vi kunne fortolke på en anden måde, siger Birgitte Escherich, der bakkes op af Susanne Hovmand:
- Alle ønsker en høj fødevaresikkerhed, så vi må ikke gå på kompromis med fødevaresikkerheden, men sådan som systemet er i dag, handler det mere om papirer og struktur, end det handler om produkt og kvalitet.
De tre fødevareproducenter har et ønske om at systemet ændres, så der fremover bliver taget bedre hånd om de små producenter:
- Man skulle lave et system, der støtter, har tillid til de små producenter og hjælper dem, i stedet for at holde dem nede, som det sker i dag, siger Susanne Hovmand.