Politikere kritiserer politiet for ikke at rykke ud til butikstyverier

Flere retsordførere er bekymrede over, at butiksejere ikke oplever, at det hjælper at anmelde tyveri til politiet. Justitsministeren må gøre noget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Politiet gør ikke nok for at stoppe butikstyverier. Det er den følelse, mange butiksejere sidder tilbage med, når de har haft indbrud i butikken.

TV 2 viser i aften dokumentaren Hvor er politiet?, som sætter fokus på butiksbranchen, der har store problemer med butikstyve, som frit kan tage for sig, uden politiet rykker ud.

Tidligere på året kunne TV ØST fortælle om, hvordan butiksejere i Kalundborg var ramt af en række tyverier. De advarer nu hinanden via SMS, når de får besøg af tyve. Ifølge Tonni Carlson, der arbejder i Tøjeksperten i Kalundborg, kan det ikke betale sig at anmelde et tyveri, medmindre der er tale om et omfattende ét af slagsen.

quote De kan bare rykke ud og stjæle, for der er ikke nogen, der anmelder det, for politiet kommer ikke alligevel

Tonni Carlson, medarbejder i Tøjeksperten, Kalundborg 

- Sådan nogle ting, hvor de bare lige tager en jakke, det kan vi ikke anmelde. Det sker der ikke en skid ved, siger han til TV ØST.

Han mener ikke, politiet gør nok.

- Man burde gøre mere. Kriminalitet er jo kriminalitet, lige meget om det er en liter mælk eller en jakke. De gør det nemmere at være tyv, for de ved, der ikke sker noget. De kan bare rykke ud og stjæle, for der er ikke nogen, der anmelder det, for politiet kommer ikke alligevel, siger Tonni Carlson.

Det skal der gøres noget ved, mener flere retsordførere.

udklip_4.jpg
Læs også
Frustrerede butiksejere i opråb:
Politiet gør ikke nok for at stoppe butikstyverier
udklip_4.jpg
Læs også
Frustrerede butiksejere i opråb:
Politiet gør ikke nok for at stoppe butikstyverier

Venstres retsordfører: Det er rystende

I TV 2 dokumentaren Hvor er politiet? kan man se, hvordan flere tyve kan slippe afsted med at stjæle varer fra butikker uden at blive opdaget.

quote Det er rimelig rystende at se omfanget af kriminaliteten, og at se nogle folk være helt rolige, ligeglade og ligeså stille tømme en forretning

Preben Bang Henriksen, retsordfører for Venstre

- Det er rimelig rystende at se omfanget af kriminaliteten, og at se nogle folk være helt rolige, ligeglade og ligeså stille tømme en forretning. I min optik er en tyv en, der skynder sig at stjæle en yankie bar. Det her er folk, der ved, hvad de er i gang med. Der er jo tale om omfattende, organiseret kriminalitet, siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen.

Han efterlyser nu en undersøgelse af butikstyveriet, som kan kortlægge, hvad der er op og ned på området.

- Den skal føre til, at vi får et reelt billede af, om butikstyverier eksploderer, som der bliver givet udtryk for i udsendelsen. Og så er vi nødt til at drøfte det her med Justitsministeren, siger Preben Bang Henriksen.

Socialdemokratiets retsordfører: Politiet skal tage det alvorligt

TV 2 har i samarbejde med De Samvirkende Købmænd foretaget en rundspørge blandt købmænd over hele landet. Købmændene er blandt andet blevet spurgt om, hvorvidt de oplever tyveri som et stigende problem i deres butik. Af de 200 butiksejere, som har deltaget i undersøgelsen, svarer over halvdelen, at tyverier er et stigende problem, mens godt halvdelen ofte oplever at ringe forgæves efter politiet.

Det er ifølge Socialdemokratiets retsordfører et problem.

quote Socialdemokratiets holdning er, at politiet skal tage det alvorligt

Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokratiet

- Socialdemokratiets holdning er, at politiet skal tage det alvorligt. Det er ikke det samme, som at de skal komme ud til det hele. Det er klart, at hvis der er en ældre dame, der stjæler en pakke tyggegummi, er det ikke nødvendigt at politiet skal rykke ud, siger Trine Bramsen (S), der er retsordfører.

Hun mener, politiet skal blive bedre til at bruge det overvågningsmateriale, der er fra de forskellige butikker og dele billeder af overvågning.

- Vi kan ikke have, at tyveri de facto bliver lovliggjort, siger Trine Bramsen, der vil tage problematikken op med Justitsministeren.

Det er hans ansvar, at der er politi nok, mener hun.

Artiklen fortsætter under indslaget.

Se eller gense indslaget: Købmænd og supermarkeder har store problemer med butikstyveri. Og politiet svigter købmændene, lyder kritikken - blandt andet fra en købmand i Nykøbing Falster.

Over halvdelen af butiksejerne på Sjælland har ikke anmeldt tyveriet

I TV 2-dokumentaren hører man en række butiksejere fortælle om, hvor meget de har fået stjålet og ser flere overvågningsbilleder af tyve, der forsvinder med paller af varer ud af butikken. Samtidig fortæller Rigspolitiet, at der ikke er en stigning i butikstyverier, og det undrer Venstres retsordfører:

- Når Rigspolitiet har den opfattelse, så er det, fordi de har én ting at måle på, og det er det antal anmeldelser, de får, siger Preben Bang Henriksen.

- Der er også en anden ting, jeg står undrende over for, og det er, at der er så mange butiksejere, som uafhængigt af hinanden siger, at politiet ikke kommer. Samtidig med at Rigspolitiet melder ud, at de ikke mangler ressourcer.

Læs også
Politidirektør: Vi kommer kun, hvis der er særlige grunde til det
Læs også
Politidirektør: Vi kommer kun, hvis der er særlige grunde til det

48 butiksejere på Sjælland har svaret på TV 2’s rundspørge, og over halvdelen inden for det seneste år i et eller flere tilfælde har undladt at anmelde butikstyveri til politiet. 63 procent svarer, at de har undladt at anmelde det, fordi politiet alligevel ikke reagerer eller vi får ikke noget ud af det.

Men undlader butiksejerne at anmelde tyverierne, så går det først galt, mener Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen.

- Butiksejeren har en forpligtigelse til at anmelde, også selvom det kan være kompliceret at anmelde den slags. De bliver nødt til at anmelde det, ellers er der ikke et retvisende billede af tyverier. Så er vi ikke politisk orienteret i høj nok grad til at kunne afsætte tilstrækkelige ressourcer, siger hun.

Hvor er politiet? sendes mandag den 19. og torsdag den 22. november klokken 20.00 på TV 2. Første del af dokumentaren kan ses allerede nu på TV 2 PLAY.


Nyhedsoverblik