Alt tyder på, at 2018 bliver et rekordår for dansk turisme, og i vores region er antallet af sommerhusudlejninger da også bare steget og steget.
Men succesen ser ud til at have ramt loftet – det kniber nemlig med at skaffe sommerhuse nok til at dække den stigende efterspørgsel.
I hele vores område var der sidste år lejet sommerhuse ud i 47.821 uger. Det er en stigning på godt tre procent i forhold til året før.
Og det giver udfordringer blandt andet på Møn.
Nogen tænker meget i, om gæsterne passer godt nok på det, og hvad med slitagen og så videre.
- Det er noget af det, vi længe har kæmpet med. Det kan meget vel blive et problem, når vi ikke har huse nok, siger Lone Dalthur, udlejningschef, Feriepartner Møn-Stevns.
Feriepartner Møn-Stevns har 270 huse til udlejning i Vordingborg, Faxe og Stevns Kommuner, og det er slet ikke nok.
Infomøder for sommerhusejere
Tyske Klaus Neumann har været på ferie i Danmark over 30 gange og er lige nu på herretur med sine fiskevenner i et sommerhus på Møn.
- Her er et skønt landskab, skønne fisk og skønne huse, siger lystfiskeren, som regner med at komme tilbage til efteråret.
En analyse fra Epinion viser, at sommerhuse i Danmark i gennemsnit står tomme 289 dage om året, og den kapacitet vil udlejningsfirmaerne gerne udnytte. Feriepartner Møn-Stevns holder informationsmøder for sommerhusejere i samarbejde med Vordingborg Kommune for at få flere sommerhuse til udlejning.
- Det er også meget et spørgsmål om, hvad det vil sige at leje sit sommerhus ud. Nogen tænker meget i, om gæsterne passer godt nok på det, og hvad med slitagen og så videre. Der er det også vigtigt, at vi informerer om, hvad det vil sige at leje huset ud, forklarer Lone Dalthur.
Sluttelig håber udlejningschefen, at regeringens forslag om at hæve bundfradraget for udlejning af sommerhus fra 21.000 til 36.000 kroner årligt bliver vedtaget.