Først var det Eskebjerg Vandværk i Kalundborg kommune, der kunne melde om sprængte vandrør hos en eller flere forbrugere. Nu melder flere vandværker sig i koret.
På Stevns har Strøby Egede Vandværk også kunne konstatere et overforbrug af vand blandt sine 2100 forbrugere.
Vandværket har siden i mandags kunne se, at der bliver brugt op mod 7 kubikmeter ekstra vand i timen i forhold til det sædvanlige forbrug.
- Vi har jo ret mange sommerhuse, så vi forstiller os, at det er der, den er gal. De kan jo bo i København eller et eller andet sted, så de ser det ikke lige, siger Carsten Wienblad, som er driftsleder på Strøby Egede Vandværk.
Husk at slukke for vandet
Onsdag sendte Strøby Egede Vandværk en sms om lækket ud til de forbrugere, der er tilmeldt vandværkets sms-ordning, men det har endnu ikke givet pote.
- I realiteten er det jo ikke vandværkets ansvar, men man vil jo gerne passe på sit vand jo. Folk skal jo enten holde varme på deres hus eller lukke for vandet, når de tager afsted fra det, siger Carsten Wienblad.
I søndags oplevede Lundby og Omegns Vandværk på Falster også et usædvanligt højt vandforbrug og skrev om det på sin facebookside. Og nu er den gal igen:
- Den i søndags har vi fundet, men den seneste har vi ikke fundet ud af, hvor er, siger Nicholas Barnes, som er formand for vandværket.
Skal ud og lede efter sprængte vandrør
I Fårevejle-området i Odsherred kommune er Kim Sorgenfri driftsleder af to vandværker; Skamlebæk og Ordruplund.
- Jeg skal ud og lede efter minimum to sprængte vandrør i morgen, fortæller han, da TV ØST ringer.
Begge vandværker har elektronisk overvågning og kan dermed se, i hvilke områder, der er et overforbrug for tiden og dermed tegn på sprængte vandrør.
- Så tager vi ud og leder vi efter dem og lukker for vandet. Det er typisk udendørshaner eller sommerhuse, hvor der ikke er blevet lukket for vandet, siger Kim Sorgenfri.
Når de har fundet frem til bruddet, kontakter de husejeren:
- De er normalt meget kede af beskeden, men glade for at få den, fortæller han.