Antallet af hjemløse stiger: - De føler ofte, at deres stemme er ligegyldig

Antallet af hjemløse har de seneste år været stigende. Lokale NGO'er sætter mandag eftermiddag gang i snakken til valgmøde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

15,6 procent. 

Så meget er antallet af hjemløse borgere i Slagelse steget med fra 2017 til 2019, viser den seneste rapport fra VIVE  - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

I 2017 var der registreret 147 hjemløse i Slagelse Kommune og det tal er i 2019 steget til 170. Det har fået Kirkens Korshær, Rådet for Socialt Udsatte og Forsorgscenter Toften til at gå sammen om at skabe dialog mellem de lokale politikere og Slagelses hjemløse og udsatte borgere. Det sker mandag eftermiddag klokken 16.00 i Kirkens Korshærs lokaler, hvor alle er velkomne til at tage del i både snakken og kagen.

Karen-Marie Heltoft, forstander på forsorgscenter Toften, fortæller til TV2 ØST, at initiativet har et dobbeltformål.

- Vores ønske er, at borgerne bliver optaget af, at deres stemme er vigtig. De føler ofte, at deres stemme er ligegyldig, men det er den ikke. De skal tage stilling. Samtidig skal politikerne blive klogere på, hvordan de hjemløse og udsatte borgeres dagligdag hænger sammen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kirkens Korshær, Rådet for Socialt Udsatte og Forsorgscenter Toften håber på stort fremmøde kl. 16 i dag.
Kirkens Korshær, Rådet for Socialt Udsatte og Forsorgscenter Toften håber på stort fremmøde kl. 16 i dag. Foto: TV2 ØST

De lokale politikere bakker op

Borgerne skal altså både føle sig set og hørt, men også tage aktiv stilling til det forestående kommunalvalg. Flere lokalpolitikere vil deltage i mødet, blandt andre Jimmi Jørgensen (S), som selv har en fortid som hjemløs. Han fortæller til TV2 ØST, at Socialdemokratiets plan blandt andet bygger på at skabe flere boliger til de hjemløse - særligt til de unge mellem 17 og 29 år. 

- Vi vil gerne fange dem, inden de bliver hjemløse, fortæller Jimmi Jørgensen til TV2 ØST.

Der bliver i øjeblikket bygget flere såkaldte 'skæve' boliger, som er beregnet til hjemløse og socialt udsatte, i Slagelse.

Jimmi Jørgensen lufter også en idé om at oprette en ny afdeling i forsorgshjemmet, som skal tage sig af nyskilte mænd i en begrænset periode. Ifølge politikeren har de nemlig større tilbøjelighed til at blive hårdt ramt af en skilsmisse end deres kvindelige modpart. 

Læs også
Voldsom mangel på billige boliger - rammer hjemløse hårdt
Læs også
Voldsom mangel på billige boliger - rammer hjemløse hårdt

Flere veje til målet

Hos Det Konservative Folkeparti har man en anden tilgang, fortæller byrådskandidat Jane Dahl (K):

- Vi mener ikke, man bare skal bygge flere boliger for at løse problemet. I stedet bør der være mere fokus på forebyggelse. Kommunalt har man adgang til udsatte gravide borgere, inden de føder. Man bør hjælpe de kommende forældre, før de bliver forældre. Det giver bedre forudsætninger for, at barnet ikke ender på gaden og får en dårlig start på livet, forklarer hun til TV2 ØST.

Ifølge byrådskandidaten har skole- og dagtilbud også en forpligtelse til at give myndighederne besked, hvis de observerer mistrivsel hos børn og unge.

Stén Knuth fra Venstre i Slagelse er enig lang hen ad vejen. Han mener også, kommunen bør have en hjemløse-strategi, så flere af de hjemløse igen får fat i livet og på sigt kan komme ud på arbejdsmarkedet.

Læs også
Fodbold-DM for hjemløse: - Det et et afbræk for de svageste
Læs også
Fodbold-DM for hjemløse: - Det et et afbræk for de svageste

- Vi skal gøre det, der virker. Og det er blandt andet at kunne huse de hjemlige og styrke NGO'ernes arbejde, så der er midler til at drive dem. Mange af de udsatte har før brændt sig på kommunen og har derfor mistet tiltroen. Derfor kan det virke langt bedre, når en NGO, som for eksempel Kirkens Korshær går ind i situationen, lyder det fra Knuth.

Valgmødet åbner dørene i dag klokken 16 på Søndre Stationsvej 2 i Slagelse, hvor alle interesserede er velkomne til at deltage.


Nyhedsoverblik