I 42 år har Gurli Svensson haft kolonihave i Haveforeningen Rundingen ved Korsør. En have, hun er glad for, men som nu er blandt de i alt 16 haver, der er blevet konstateret forurenet med det sundhedsskadelige stof PFOS.
- Jeg tænkte, det er rædselsfuldt. Bare det ikke ramte mig, men det gjorde det altså, fortæller hun fra haven, hvor hun trods forureningen er gået i gang med at fjerne ukrudt.
- Men man tør jo ikke lægge noget. Så jeg håber, vi snart får besked, om vi må lægge kartofler. Jeg glæder mig til alt det, som gror herude.
Jeg håber snart, vi får at vide, vi kan komme i gang. Det er det, jeg glæder mig allermest til
Det er mange års brug af brandskum på den lokale brandskole med det fluorholdige stof, PFOS, som ad åre har spredt sig til det lokale nærmiljø. Herunder til både græssende kvæg på en nærliggende eng og haverne i Rundingen.
PFOS er mistænkt for både at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.
I sidste måned besluttede Slagelse Kommune at tage regningen for at få renset jorden i kolonihaverne. Gurli Svensson og de øvrige haveejere håber snart at høre nyt om, hvornår jorden så kan blive renset.
- Jeg ved det ikke. Jeg aner det ikke, siger Gurli Svensson og tilføjer:
- Det er frygteligt med uvisheden.
En uvished, som også de andre berørte kolonihaveejere går rundt med, fortæller Stig Theede, der er formand for Rundingen:
- Det er det, der giver den her utilfredshed herude, og folk bliver utålmodige. De spørger og spørger; sker der ikke snart noget.
- Vi gør det, at vi prøver hele tiden at holde os underrettede hos kommunen, og så længe de lover og arbejder på sagen, alt hvad de kan, må vi vente på det, tilføjer han.
For et par uger siden afholdt haveforeningens medlemmer møde med Slagelse Kommune. Her var meldingen, at prøver nu viste PFOS-forurening i 16 haver, mod tidligere 11, og her i blandt også Gurli Svenssons have.
Medlemmerne af Haveforeningen Rundingen var egentligt blevet stillet i udsigt, at arbejdet med at oprense haverne kunne være færdig i dette forår, så man kunne dyrke grøntsager i denne sæson.
Men arbejdet med at fjerne det forurenede jord er først nu på vej i udbud, fortæller Jan Jørgensen, der er miljøchef i Slagelse Kommune:
- Meldingen er nu, at der går et par måneder, inden vi sådan kan sige, det er ved at være til ende. Det kan også være, der går længere,
- Der kan også opstå et eller andet uforudset. Det kan man ikke vide, når man går i gang med sådan et projekt, tilføjer han.
Processen er trukket ud, hvilket betyder, at haveejerne formentlig må vente til næste år med at kunne dyrke grøntsager i haverne.
- Det er selvfølgelig ærgerligt. Men omvendt har jeg det også godt med, at vi nu har været så grundige, så vi kan sige, vi har kortlagt de parceller, så ikke vi pludselig står med nogen og siger: Hov! Den parcel er også forurenet. Det ville blive en dårlig sag at stå med, siger Jan Jørgensen og tilføjer:
- Vi skylder alle at gå grundig til værks, og det er det, vi gør.
SF’s Jørgen Grüner har tidligere oplyst til TV2 ØST, at oprensningen af 12 kolonihaver i Rundingen vil beløbe sig til omkring 3,1 millioner kroner for Slagelse Kommune.