Børnehaver i ghettoer risikerer at lukke - nu søger kommune dispensation

Slagelse Kommune kan ikke nå at opfylde kravene i den nye ghettolov i to børnehaver i de udsatte boligområder Ringparken og Motalavej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Strammere regler for fordeling af børn fra udsatte boligområder i daginstitutioner ser dagens lys den 1. januar, når den nye ghettolov træder i kraft. 

Med lovændringen må højest 30 procent af børnene i en børnehave eller vuggestue bo i et område, der er på ghettolisten, og det får Slagelse Kommune til at søge om dispensation fra reglen.

Dispensationen drejer sig om Børnehuset Nord i Slagelse, hvor 75 af de 97 børn bor i Ringparken, og Børnehuset ved Storebæltsvej, hvor 48 af 77 børn bor på Motalavej.

Begge boligområder er med på den aktuelle ghettoliste. 

quote Konsekvensen ville have været, at der simpelthen ikke ville være nogle institutioner. Så havde de måtte lukke

Helle Blak (SF), formand i børne- og ungeudvalget, Slagelse Kommune

Slagelse Kommune har søgt om at få dispensation i fem år, hvilket er den maksimale periode, der kan søges. Havde kommunen ikke gjort det, ville konsekvensen have været stor.

Det siger Helle Blak (SF), formand i børne- og ungeudvalget, som stemte forslaget videre til byrådet, som godkendte det mandag. 

- Konsekvensen ville have været, at der simpelthen ikke ville være nogle institutioner. Så havde de måtte lukke. 

- Vi kan ikke nå at få det klaret inden 1. januar. Det har været meget populære og søgte institutioner fra de mange tusinde mennesker, der bor i de udsatte boligområder, siger hun.

Ærgerlig over sit parti

Det er Socialdemokratiet, SF, Det Radikale Venstre, Venstre, Liberal Alliance og De Konservative, som i maj 2018 blev enige om nyfordelingen af børn fra udsatte boligområder. 

- Jeg kan godt være ærgerlig over, at der ikke bliver givet plads til, at man lokalt finder de rigtige løsninger, men at man bare tager alle udsatte boligområder og skære over i en karm. Det er meget ærgerligt at sammenligne Ringparken og Motalavej med nogle af de store, tunge ghettoer, vi har i Danmark.

Læs også
Ny ghettolov rammer daginstitutioner i Slagelse Kommune
Læs også
Ny ghettolov rammer daginstitutioner i Slagelse Kommune

- Udgangspunktet for os har været, at vi vil motivere folk fremfor at tvinge folk. Der kommer aldrig rigtig noget godt ud af tvang, siger Helle Blak. 

Slagelse Kommune forventer at nedbringe procentantallet i de to børnehaver med de kommende udviklingsplaner for Ringparken og Motalavej. 

Ringparken
Læs også
11.000 skal forlade deres hjem som følge af ghettoplanen
Ringparken
Læs også
11.000 skal forlade deres hjem som følge af ghettoplanen

Foruden Børnehuset Nord og Børnehuset ved Storebæltsvej ligger børnehaverne Firkløveren i Slagelse og Loppen i Korsør over de 30 procent. Dem har Slagelse Kommune imidlertid ikke søgt om at få dispensation for, da kommunen forventer at bringe tallet ned på 30 procent i løbet af 2020. 

Slagelse er ikke den eneste kommune, der søger dispensation. Ifølge DR har København, Aarhus, Odense, Esbjerg, Randers, Herning, Høje-Taastrup, Kolding, Silkeborg og Horsens også gjort det.


Nyhedsoverblik