Cyklister i oprør: Demonstrerer mod Baltic Pipe

Lørdag mødtes op mod 30 cyklister fra hele landet i Slagelse for at køre langs gasledningen Baltic Pipe. Demonstranterne vil have byggeriet stoppet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Klokken er lidt i ti om formiddagen på Slagelse Station, da de første unge kommer ud på perronen med deres cykler. De har pendlet fra både København og Aarhus for at demonstrere imod gasledningen Baltic Pipe.

- Vi cykler den rute, hvor rørledningen er planlagt til at blive gravet ned, siger Marie Hagensen, der er talsperson for bevægelsen ”Baltic Pipe Nej Tak” til TV2 ØST.

 
  Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Klimaaktivisterne vil have stoppet projektet, der skal lede naturgas fra Norge, tværs henover Danmark og videre til Polen.

quote Jeg synes, det er hul i hovedet, at vi skal undgå klimaforandringer og reducere vores CO2-udledning samtidig med, at man investerer så mange penge i fossil infrastruktur

Rune Popp, klimaaktivist

- Jeg synes, det er hul i hovedet, at vi skal undgå klimaforandringer og reducere vores CO2-udledning samtidig med, at man investerer så mange penge i fossil infrastruktur, siger aktivist Rune Popp til TV2 ØST.

Ikke for sent

Baltic Pipe-Projektet koster mellem 12 og 16 milliarder kroner, hvoraf staten hæfter for cirka halvdelen af regningen. Rørene er allerede ved at blive gravet i jorden, og det er planen, at Baltic Pipe skal blive klar til 2022. Ifølge Marie Hagensen er der stadig god grund til at demonstrere, selvom byggeriet er gået i gang.      

Demonstranter kom fra hele landet for at være med til cykeldemonstrationen.
Demonstranter kom fra hele landet for at være med til cykeldemonstrationen. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

- Det er ikke for sent. Selvfølgelig skal vi stoppe fossil infrastruktur i Danmark, siger hun.

To ældre borgere fra Slagelse valgte at køre med i demonstrationen sammen med de unge.

Baltic Pipe
Læs også
Lodsejere, naboer og lokalsamfund inviteres til borgermøder om Baltic Pipe
Baltic Pipe
Læs også
Lodsejere, naboer og lokalsamfund inviteres til borgermøder om Baltic Pipe

- Vi håber da, at de stopper byggeriet af Baltic Pipe, det er det mest fornuftige. Vi skal tage hensyn til klimaet, og så er det tosset at bygge en gasledning gennem Danmark, der bygger på fossil gas. Det er der ingen fremtid i, siger aktivist Elma Lindberg til TV2 ØST.

Her vil Baltic Pipe ligge:

Naturgas er ikke miljøvenligt nok

Klimaktivisterne mener ikke, at naturgas, der blandt andet kommer fra planter og organismer, er godt nok, hvis Danmark skal nå sit klimamål. Ifølge Experimentarium udleder naturgas cirka 60 procent af den CO2, som hvis man skal udvinde den samme energimængde fra kul. Det imponerer dog stadig ikke de unge.

quote Vi håber da, at de stopper byggeriet af Baltic Pipe, det er det mest fornuftige. Vi skal tage hensyn til klimaet

Elma Lindberg, klimaaktivist, Slagelse 

- Det er et meget almindeligt narrativ, at vi skal bruge fossilgas til at udvikle os langsomt væk fra fossile brændstoffer. Nyere forskning viser, at hvis der er forskel mellem gas og olie, så er den minimal. Det er slet ikke nok til at argumentere for at lave ny fossil infrastruktur, siger aktivist Ina Clausen til TV2 ØST.

Flere havde lavet skilte til cykeldemonstrationen.
Flere havde lavet skilte til cykeldemonstrationen. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

På deres tur uddelte de flyers og talte med beboere. Blandt andet i Hejninge, hvor Baltic Pipe kommer til at skære igennem. Her mødte de  beboer Bolette Trier, der fik en snak med de unge.

- Jeg synes, det er fint, de skaber opmærksomhed omkring det her. Vi har ikke haft gener med byggepladsen, men ingen af os her i byen er ubekymrede, fortæller hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra klimaministeriet.  Bevægelsen ”Baltic Pipe Nej Tak” cykler videre i morgen. Ønsker man at demonstrere for klimaet, er man velkommen til at cykle med fra kompressorstationen i Tågeskov i morgen klokken 14:00. Turen ender ved Faxe Ladeplads.

Fakta om naturgas

  • Naturgas bruges mest som brændstof til el- og varmeproduktion.
  • Naturgas er omdannet fra planter under intenst tryk og høje temperaturer. Olie og kul er også omdannet på samme måde. 
  • Naturgas består af lette gasformige kulbrinter, især metan, og varierende mængder af kvælstof, kuldioxid, brint, svovlbrinte og helium.
  • Under forbrændingen er udledningen af CO2 lavere i forhold til kul og olie. Der udledes cirka 60 procent CO2 i forhold til, hvis man skal have samme energimængde fra kul. Derudover er der også udledning af metan. 
  • I dag udgør naturgas 22 procent af den energi, der produceres i verden.

 

KILDE: Experimentarium

 


Nyhedsoverblik