Villum Christensen er chokeret.
Han var rektor for Handelshøjskolecentret i Slagelse og en afgørende arkitekt bag fusionen med Syddansk Universitet i 2008.
Det må være muligt at finde en redningsplan
Derfor rammer nyheden om Syddansk Universitets beslutning om at afvikle sine aktiviteter på Vestsjælland hårdt.
- Man kan næsten ikke sige, hvor katastrofalt det er. Ikke bare fordi vi ikke længere får op mod 1.400 unge studerende til byen, der forbruger og skaber arbejdspladser i Slagelse – også ganske mange på universitetet, siger Villum Christensen og fortsætter:
- Det har også stor betydning for områdes udviklingsmuligheder, at virksomhederne har lettere adgang til højtuddannede medarbejdere, vurderer Villum Christensen, der også har repræsenteret Liberal Alliance i både byrådet og i Folketinget.
Ifølge SDU går øjeblikket er der omkring 550 heltidsstuderende, omkring 300 deltidsstuderende samt 50 ansatte på campus.
Den gode økonomi kan være druknet
Villum Christensen har svært ved at forstå, det er gået så galt, at SDU nu trækker sig helt fra Slagelse.
- Da planerne om en fusion kom frem, var SDU og RUC ved at rive hovedet af hinanden for at få Handelshøjskolen ind i folden. Skolen var gældfri og havde langt over 1.000 studerende med HD-uddannelser over hele Sjælland, siger han og tilføjer:
- Og vi havde en egenkapital på 40 millioner kroner. Det ser ud som, at den gode økonomi i Slagelse er druknet i administration og bureaukrati i Odense.
Han peger på, universitet i Slagelse ved stationen har en sublim beliggenhed og burde have store fordele, når det drejer sig om at tiltrække studerende.
- Det må være muligt at finde en redningsplan. Det kunne være Professionshøjskolen Absalon, der jo ligger lige ved siden af, der kunne være med til at bevare universitetsuddannelser i Slagelse, lyder det håbefuldt fra Villum Christensen.
SDU’s beslutning om at afvikle uddannelsesaktiviteterne gælder fra medio 2027.
Ingen nuværende studerende bliver berørt. Men allerede fra næste år er det slut med optagelse af nye studerende, skriver universitet i en pressemeddelelse.
En hjørnesten i masterplanen
Byrådsmedlem i Slagelse, Lis Tribler (S), var borgmester i Slagelse, da Syddansk Universitet og Handelshøjskolecentret fik etableret en universitetsuddannelse i stationsbyen.
Det var en hjørnesten i den masterplan, der skulle gøre Slagelse til regionens førende uddannelsesby.
- Når Villum Christensen kalder det en katastrofe, er det ingen underdrivelse. Det kolliderer med det, vi har arbejdet hårdt og målrettet på i en årrække.
- Vi ved, at i hvert fald nogle af de unge på de videregående uddannelser bliver hængende i lokalområdet. De bosætter sig her, når de er færdige på universitet. Det betyder meget for udviklingsmulighederne, siger Lis Tribler.
Udviklingen af Slagelse som uddannelsesby og hele campus ved stationen er et de emner, hvor et ellers ofte splittet byråd kan samles i bred enighed.
- Derfor håber jeg også på, at vi i fællesskab kan finde en løsning. Det er ikke ret dyrt at fastholde et universitetstilbud i Slagelse, siger Lis Tribler og tilføjer:
- RUC har meldt sig ud af forhandlingerne, men måske kan de komme ind igen, hvis der findes nogle penge i forhandlingerne inde på Christiansborg. Og folketingspolitikerne siger jo, at de gerne vil os ude i provinsen, så jeg håber stadig.