Dystert vidnesbyrd fra kvindeanstalten på Sprogø er dukket op: - Det er uvurderligt

Et album med 200 billeder fra kvindeanstalten på Sprogø i 1930’erne og 1940’erne blev forleden indleveret til Forsorgshistorisk Museum.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Slagelse kan man dykke ned i et halvt århundredes barsk historie om den danske åndssvageforsorg på Forsorgshistorisk Museum. Et museum, der, som frivillig leder, Henning Jahn, udtrykker det, har et eneste formål:

- Vi fortæller de åndssvages historie, så den ikke gentager sig.

quote Det er unikt, at vi kan dokumentere præcist, hvordan de så ud, og hvordan de arbejdede

Carsten Egø, frivillig, Forsorgshistorisk Museum

Senest er en nærmest uvurderlig skat blevet en del af museets samling. Et album med 200 billeder fra kvindeanstalten på Sprogø.

- Det var, som om fortiden indhentede nutiden, konstaterer Henning Jahn, der selv har arbejdet 40 år i åndssvageforsorgen.

Henning Jahn, frivillig leder på Forsorgshistorisk Museum i Slagelse. Her kan man få et indblik i en historie, som ifølge Henning Jahn aldrig må blive glemt: - Det har været ganske forfærdeligt. Og han ved, hvad han taler om. For han har selv arbejdet 40 år i åndssvageforsorgen.
Henning Jahn, frivillig leder på Forsorgshistorisk Museum i Slagelse. Her kan man få et indblik i en historie, som ifølge Henning Jahn aldrig må blive glemt: - Det har været ganske forfærdeligt. Og han ved, hvad han taler om. For han har selv arbejdet 40 år i åndssvageforsorgen. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Kvindeanstalten på Sprogø var som mandeanstalten på Livø i Limfjorden en af de mest bemærkelsesværdige institutioner under åndssvageforsorgen. En historie, som Carsten Egø, der er frivillig på Forsorgshistorisk Museum og historiker, ofte holder foredrag om.

Det var efter et af disse foredrag i Odense, at han blev opsøgt af et ældre ægtepar:

- De havde en slægtning, der havde været på Sprogø som ansat. Hun havde efterladt et fotoalbum, som de gerne ville overdrage til en, der havde interesse i det, og det blev heldigvis mig, fortæller Carsten Egø.

Han kalder albummet for "en guldgrube af dokumentation".

- Det er unikt, at vi kan dokumentere præcist, hvordan de så ud, og hvordan de arbejdede.

Det var Carsten Egø, frivillig på Forsorgshistorisk Museum, og foredragsholder, der blev kontaktet af et ældre ægtepar, som havde en særlig ting, de gerne ville give til ham: Et album med 200 billeder fra kvindeanstalten på Sprogø.
Det var Carsten Egø, frivillig på Forsorgshistorisk Museum, og foredragsholder, der blev kontaktet af et ældre ægtepar, som havde en særlig ting, de gerne ville give til ham: Et album med 200 billeder fra kvindeanstalten på Sprogø. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Albummet indeholder billeder fra vævestue til værelser, fra hverdagsliv til fritidsliv – om kvindernes liv spærret inde midt i Storebælt.

Undskyldning til piger

Ifølge Carsten Egø er der særligt et foto, som han har bemærket blandt de mange i albummet. Nemlig et, hvor fire piger "gynger" og ser ud til at have det sjovt:

- Pigerne måtte arbejde hårdt, men der har også været tid til, at de kunne lave lidt sjov med hinanden, forklarer han om billedet.

Ellers var der ikke meget at grine af. Selvom pigerne på Sprogø havde det bedre end på de store åndssvageanstalter under Statens Åndssvageforsorg, så var tiden på øen lang.

Carsten Egø fremhæver dette foto som noget særligt: - Pigerne måtte arbejde hårdt, men der har også været tid til, at de kunne lave lidt sjovt med hinanden, fortæller han.
Carsten Egø fremhæver dette foto som noget særligt: - Pigerne måtte arbejde hårdt, men der har også været tid til, at de kunne lave lidt sjovt med hinanden, fortæller han. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Var de først gået i land på Sprogø, vidste de ikke, hvornår de igen kom derfra, fortæller Henning Jahn:

- Det, der var det frygtelige med Sprogø, var jo, at det var en tidsubestemt anbringelse. De var der i gennemsnit mellem syv og otte år.

Desuden var de færreste åndssvage. De fleste var blot utilpassede, ude af stand til at bestå en intelligenstest lavet for bogligt begavede, og så var de glade for mænd, supplerer Carsten Egø:

- Man opfattede dem som letfærdige og løsagtige. Det var typisk betegnelsen, man brugte. Der var ingen af dem, der var farlige.

Læs også
"Åndssvage" og "løsslupne" kvinder blev steriliseret med tvang - nu vil museum have et mindesmærke
Læs også
"Åndssvage" og "løsslupne" kvinder blev steriliseret med tvang - nu vil museum have et mindesmærke

Flere af billederne er nu blevet forstørret og hængt op på Forsorgshistorisk Museum, der har en særlig udstilling om netop kvindeanstalten på Sprogø.

Her kan man også høre historien om Karoline Olsen på 92. I sin tid var hun på Sprogø og har længe kæmpet for en undskyldning for det, den danske stat tog fra hende.

- Mange af dem, når de skulle væk fra øen, blev steriliseret, siger Henning Jahn.

Albummet indeholder 200 billeder fra 1930'erne og 1940'erne på Kvindeanstalten på Sprogø eller Pigehjemmet på Sprogø, som det også blev kaldt.
Albummet indeholder 200 billeder fra 1930'erne og 1940'erne på Kvindeanstalten på Sprogø eller Pigehjemmet på Sprogø, som det også blev kaldt. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

I august 2022 meldte social- og ældreminister Astrid Krag (S), at regeringen vil sige undskyld til de mennesker, som er blevet udsat for overgreb og mangelfuld omsorg i særforsorgen.

Læs også
Minister gør klar til undskyldning til svigtede Sprogø-piger
Læs også
Minister gør klar til undskyldning til svigtede Sprogø-piger

Lovningen på en undskyldning kommer oven på, at en rapport i april viste, at der var begået en lang række overgreb på anbragte borgere i særforsorgen mellem 1933 og 1980.


Nyhedsoverblik