Hjerteforeningen bakker op om muligt rygeforbud i Slagelse: - Det er på tide

Kommunalt ansatte skal slet ikke ryge i arbejdstiden, lyder et nyt forslag i Slagelse Kommune. Det er på høje tid, mener Hjerteforeningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et flertal i Forebyggelses- og Seniorudvalget i Slagelse Kommune vil indføre et totalt rygeforbud for kommunalt ansatte i arbejdstiden. Politikerne har netop sendt forslaget i høring.

- Det er på tide, lyder det fra Hjerteforeningen, der arbejder for at forebygge hjertekarsygdomme.

Samtlige arbejdspladser i Region Sjælland erfuldkommen røgfri. Det betyder, at medarbejdere ikke må ryge i arbejdstiden, og patienter, brugere, borgere og andre besøgende på regionens arbejdspladser må kun ryge, hvis det ikke sker i umiddelbar nærhed af en af regionens bygninger.

quote Jeg kan ikke se, der er forskel på at ryge eller indtage alkohol

Pia Bruun Madsen, lokalformand i Hjerteforeningen Slagelse

Guldborgsund, Sorø og Holbæk kommuner har allerede indført røgfri arbejdstid - dog med undtagelser, så som selvbetalte pauser og flextid.

Se Danmarkskortet over, hvilke kommuner der har indført rygeforbud.

- Rygning er den højeste enkeltfaktor for sygdomme, både lungesygdomme og hjertekarsygdomme. Sygehuse, hospitaler og regionen har været røgfri i de sidste ti år. Så vi synes, det er på tide, at man relativt enkelt øger sundheden på arbejdspladsen ved at lave en røgfri arbejdsplads, siger Pia Bruun Madsen, lokalformand i Hjerteforeningen Slagelse.

Røgfri arbejdstid i region og kommuner

  • Region Sjælland: Har indført totalt rygeforbud
  • Slagelse: Er ved at indføre totalt rygeforbud
  • Guldborgsund, Sorø og Holbæk Kommune: Har allerede indført røgfri arbejdstid - dog med undtagelser, så som selvbetalte pauser og flextid.
  • Kalundborg, Odsherred: Har røgfri arbejdstid på enkelte arbejdspladser.

Helt rimeligt at arbejdspladsen opsætter regler

21 kommuner har allerede indført ”røgfri arbejdstid,” viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.

Det betyder, at medarbejderne ikke må ryge i arbejdstiden - hverken indendørs, udendørs eller udenfor matriklen, og at alle kommunens arbejdspladser skal have samme rygepolitik.

Og det er helt rimeligt, at arbejdspladsen stiller sådan, mener lokalformanden fra Hjerteforeningen i Slagelse.

100531_rygning_paa_kontor.jpg
Læs også
Flertal ønsker totalt rygeforbud i Slagelse Kommune: - Det er den største dræber
100531_rygning_paa_kontor.jpg
Læs også
Flertal ønsker totalt rygeforbud i Slagelse Kommune: - Det er den største dræber

- Når du er ansat et sted, så gælder der visse regler. Du må jo heller ikke drikke alkohol på arbejdspladsen. Bestemte steder forventes det også, at man er iført en bestemt påklædning. Det er de vilkår, man lader sig ansætte under, siger Pia Bruun Madsen.

Ifølge lokalformanden er det arbejdspladsens opgave at nedfælde regler for, hvordan medarbejderen skal opføre sig i arbejdstiden, når der er tale om noget, der er sundhedsskadeligt.

- Det er rimeligt, at en arbejdsgiver fastsætter regler for, hvordan arbejdet skal udføres. Jeg kan ikke se, der er forskel på at ryge eller indtage alkohol. Hvis det er en folkelig, politisk indsats, at nedbringe sygelighed og reducere udgifter til sundhedsvæsenet, så må man også rettelig kunne bede om at fastsætte nogle regler for, hvordan arbejdstiden skal tilrettelægges rent sundhedsmæssigt.

Folkeskolelærere skal ikke ryge, og det bør eleverne heller ikke

Forslaget om forbuddet gælder alle kommunalt ansatte i Slagelse, og dermed også lærerne på byens folkeskoler. Ifølge lokalformanden fra Hjerteforeningen, vil rygeforbuddet her have en særlig virkning i forhold til børn og unge, der starter med at ryge.

- Man skal lære lærerne ikke at ryge i arbejdstiden, såvel som der gælder andre regler. Men det gælder også børn og unge – de skal heller ikke have lov til at ryge i skoletiden. Det er jo deres arbejdstid, kan man sige, siger Pia Bruun Madsen.

quote Jeg tror, det kunne være en hjælp for mange, at i de her 7-8 timer ryger vi ikke

Pia Bruun Madsen, lokalformand i Hjerteforeningen Slagelse

- Det er ikke ualmindeligt at finde skoler, hvor det er helt legitimt at gå ud i frikvarterne i 7. 8 og 9.klasse. Dermed er de steder med til at legitimere rygning. Til trods for, at Danmark ivrigt har diskuteret røgfri arbejdsplads i mange år, er antallet af unge rygere steget. De uddannelsessteder har et medansvar for den stigning.

Et forbud mod at ryge i arbejdstiden, kommer rygerne til gode

Cecilie Geiker (V) har været ude at kritisere forbuddet, da hun mener, det er en indgriben i folks privatliv at diktere, hvad de må og ikke må, når de for eksempel har en hjemmearbejdsdag. Det synspunkt bakker lokalformanden fra Hjerteforeningen delvis op om.

Cecilie Geiker
Læs også
Forslag om totalt rygeforbud i Slagelse Kommune: - Det er at gå for langt
Cecilie Geiker
Læs også
Forslag om totalt rygeforbud i Slagelse Kommune: - Det er at gå for langt

- Hjemmet er et privat område, og hvad der sker inden for hjemmets fire vægge, det mener jeg ikke, vi kan lovgive om. Men i de områder, hvor der færdes mange mennesker på et relativt lille areal, der er det helt rimeligt inden for arbejdstiden, siger Pia Bruun Madsen.

Hun mener dog, at forbuddet på den lange bane kan komme rygerne selv til gode.

- Rygerne er efterhånden et jaget folkefærd. Men jeg må sige, at set ud fra en arbejdsplads hensyn, er det en fordel. Jeg tror, det kunne være en hjælp for mange, at i de her 7-8 timer ryger vi ikke. Så bliver antallet af smøgerne alt andet lige færre.

Men de medarbejdere, der ryger, er gode til at tage sig nogle pauser. De kommer op og strækker ben og taler med hinanden.

Kan det ikke være godt for produktiviteten på en arbejdsplads på den lange bane?

- Jeg ved godt, der er et stort socialt element i at ryge. Men det er jo ikke sådan, at dem der ikke ryger ikke fungerer socialt. For så har arbejdspladsen et problem. Så det argument køber jeg ikke.


Nyhedsoverblik