I november sidste år vedtog Folketinget den såkaldte ghettoplan. Her var et krav, at de hårde ghettoområder inden 2030 skal have nedbragt andelen af almene familieboliger til højst 40 procent.
Et hårdt ghettoområde er defineret ved at have været på ghettolisten de seneste fire år. To af de i alt 16 områder ligger i Slagelse Kommune - Motalavej i Korsør og Ringparken i Slagelse.
Men byrådet i Slagelse Kommune besluttede ved seneste byrådsmøde i januar at ansøge om dispensation for de to områder. I går kom svaret på ansøgningen.
Gode nyheder for Motalavej
I ansøgningen var der søgt om kun at skulle ramme 65 procent almene familieboliger inden 2030 i stedet for de 40 procent. Det er ikke blevet helt imødekommet, men Transport- Bygnings- og Boligministeriet har indvilliget i, at Motalavej kun skal reducere til 58 procent almene familieboliger.
Nu har vi en god mulighed for at komme i gang med en god udviklingsplan for Motalavej
Og det glæder formanden i BoligKorsør, Ebbe Ahlgren, der også sidder i byrådet for Venstre i Slagelse Kommune.
- Jeg havde jo selvfølgelig håbet på de 65 procent, men jeg er også glad for de 58 procent, siger han.
Ebbe Ahlgren fortæller, at det har stor betydning for, hvilken indsats der skal gøres, at dispensationen er delvist givet.
Artiklen fortsætter under billedet.
Havde Motalavej skulle nå de 40 procent, havde det betydet, at cirka 350 almene familieboliger skulle væk - enten ved nedrivning eller ved at blive lavet om til andre typer af boliger. Med de 58 procent kommer det i stedet til at dreje sig om 200 hundrede boliger, forklarer formanden.
- 350 boliger havde været en afviklingsplan. Nu har vi en god mulighed for at komme i gang med en god udviklingsplan for Motalavej, siger Ebbe Ahlgren.
Et af vores første projekter er at omdanne 32 almene familieboliger til 200 studieboliger. De 32 familier skal jo genhuses et eller andet sted. Det er et reelt problem, for vi har ikke ledige lejligheder
Han fortæller desuden, at der endnu ikke er lagt en komplet plan for, hvordan omdannelsen af Motalavej skal foregå, eller hvad det eventuelt vil koste. Og selvom der naturligt vil være familier, der skal flytte ud, så er han ikke urolig.
- Vi får lavet nogle gode planer på det her, og så har vi jo indtil 2030. Så der er ikke nogen, der kommer til at stå på gaden, lyder det.
Ingen dispensation til Ringparken
Det andet hårde ghettoområde i Slagelse Kommune er Ringparken, der ligger i Slagelse. Her havde man også søgt om dispensation med et mål om kun at skulle reducere andelen af almene familieboliger til 60 procent.
Men ministeriet har ikke givet sig, og det kan på sigt give problemer i forhold til genhusning, fortæller borgmester i Slagelse Kommune, John Dyrby Paulsen (S).
- Et af vores første projekter er at omdanne 32 almene familieboliger til 200 studieboliger. De 32 familier skal jo genhuses et eller andet sted. Det er et reelt problem, for vi har ikke ledige lejligheder, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Han fortæller dog også, at der inden ghettoplanen var lavet en visionær udviklingsplan for området, og at der derfor allerede er en plan for at reducere antallet af almene familieboliger. Det vil også sige, at der ikke lige nu er planer om at skulle rive boliger ned i Ringparken.
- Vi kan lave dem om til studie- eller ældreboliger, vi kan sælge dem til privat investorer, eller vi kan rive nogle af dem ned. Lige nu er det de to første muligheder, der er i fokus, forklarer John Dyrby Paulsen.
Borgmesteren kan ikke på nuværende tidspunt sige noget om, hvad ændringerne vil have af økonomisk betydning for kommunen.