Kommune lod handicappede vente: Intern kommunikationsfejl satte sag på pause

En intern kommunikationsfejl i Slagelse Kommune var årsagen til, at en sag om tilbagebetaling af ulovligt opkrævede kørselspenge fra en gruppe handicappede i kommunen blev sat på pause.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Opdateret torsdag den 21. december 2017

Det var en intern kommunikationsfejl i Slagelse Kommune, der betød, at en sag om tilbagebetaling af ulovligt opkrævede kørselsgodtgørelse blev sat på pause.

Det oplyser Slagelse Kommune onsdag aften i en pressemeddelelse.

Trods en række afgørelser om tilbagebetaling til de handicappede borgere, så lod Slagelse Kommune sagen om tilbagebetaling vurdere hos Kommunernes Landsforening - og satte derfor sagerne om tilbagebetaling på pause, mens den blev behandlet i Kommunernes Landsforening.

Da Kommunernes Landsforening den 24. oktober i år svarede på henvendelsen nåede svaret dog ikke frem til den rette medarbejder i Slagelse Kommune, forklarer kommunen.

Anledning til selvransagelse

Det er forklaringen på, at politikerne, borgerne og de involverede i sagen fik at vide, at kommunen fortsat ventede på Kommunernes Landsforening, forklarer den konstituerede kommunaldirektør Ole Kristensen i pressemeddelsen.

- Det er en beklagelig fejl at udmeldingen fra KL ikke er kommet frem til ledelsen for handicap- og psykiatriområdet, så de kunne give de pårørende og byrådet orienteringen. Det giver selvfølgelig anledning til selvransagelse, og en gennemgang af vores procedurer, og jeg vil gerne beklage overfor de pårørende, at sagen er blevet yderligere forsinket, siger Ole Kristensen.

Han ønsker dog ikke at uddybe sin forklaring overfor TV ØST.

KL's svar til Slagelse Kommune er ifølge pressemeddelsen, at i sådanne sager skal kommunerne selv tage stilling, blandt andet på baggrund af sager Ankestyrelsen vurderer på. Desuden svarede Kommunernes Landsforening den 24. oktober, at de ikke ville arbejde videre med problemstillingen rejst af Slagelse Kommune.

Uretmæssige opkrævninger

Allerede tilbage i 2011 indskærpede Trafikstyrelsen overfor kommunerne, at de udelukkende må lade borgerne betale for brændstof og sprinklervæske. Og daværende transportminister Magnus Heunicke (S) indskærpede atter reglerne i 2015.

I flere år har Slagelse Kommune uretmæssigt opkrævet for mange penge for transport af handicappede.

Det kom frem sidste år, at op mod 500 personer systematisk var blevet trukket for alle udgifter til deres transport, selvom det kun var tilladt at kræve penge for benzin, olie og sprinklervæske.

Da sagen blev taget op i august 2016, valgte Slagelse Kommune at ændre praksis. Men kommunen kunne ikke afgøre med det samme, hvor mange penge der skulle betales tilbage.

Senere sagde kommunen, at de skulle have en juridisk afklaring på, om de overhovedet skulle betale noget tilbage til borgerne. Så de ville henvende sig til Kommunernes Landsforening (KL).

facade_acv.jpg
Læs også
Kommune opkrævede for meget for transport af handicappede: Nu er sagen endt i dødvande
facade_acv.jpg
Læs også
Kommune opkrævede for meget for transport af handicappede: Nu er sagen endt i dødvande

Pårørende har intet hørt

Den rodede affære i Slagelse Kommune betyder, at de mennesker, som er blevet forkert opkrævet for transport har ventet forgæves i over et år. Det vækker en vrede hos Vagn Kviesgaard, far til en autist fra Autisme Center Vestsjælland.

- De har jo haft snart halvandet år. Sådan nogle kloge jurister kan da ikke være så lang tid om at finde ud af det. Deres kollegaer i ministerierne og Ankestyrelsen kunne godt finde ud af at fastslå, det var ulovligt. Så er det jo bare at komme til kasseapparatet og udbetale, siger han til TV ØST tirsdag.

Ifølge Vagn Kviesgaard har hans søn betalt tæt på 80.000 kroner for meget i transportudgifter til kommunen.

Læs også
Kommune opkræver for meget for transport af handicappede
Læs også
Kommune opkræver for meget for transport af handicappede

 

Slagelse Kommune har gennem et år ikke haft styr på en sag om tilbagebetaling af ulovligt opkrævede penge til handicappede borgere. Det frustrerer de påvirkede personer og deres pårørende, som har kæmpet for et svar.

Nyhedsoverblik