Landsby frygter at blive en 'soveby' efter ny beslutning

De små byer bliver endnu en gang ramt, når Slagelse skal spare. Sådan lyder kritikken fra Slots Bjergby lidt syd for Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et flertal i byrådet har netop besluttet som en del af en toårig budgetaftale, at byens plejehjem, Bjergbyparken, skal lukkes. Det er kommet som en overraskelse for beboerne.

- Jeg bor i et dejligt lokalsamfund, hvor vi har alt. Vi har skoler, vi har institutioner, en købmand og et plejecenter, fortæller Max Tronborg, der er formand for Slots Bjergby Landsbyråd.

Men næste sommer er det slut med plejehjemmet. Bjergbyparken bliver lukket.

- Vi har nogle børneinstitutioner, der kommer og besøger de gamle. Det giver sammenhæng. Den mulighed mister vi. 

- Jeg tror også, at det betyder, at de ældre borgere, som bor på Bjergbyparken, ikke får den tryghed, som de ellers ville have, hvis de blev boende i det område, hvor de har boet en stor del af deres liv, siger Max Tronborg.

Max Tronborg er formand for Slots Bjergby Landsbyråd. Han ærgrer sig over, at Bjergbyparken skal lukke. Foto: Lars Andersen, TV2 Øst.
Max Tronborg er formand for Slots Bjergby Landsbyråd. Han ærgrer sig over, at Bjergbyparken skal lukke. Foto: Lars Andersen, TV2 Øst. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

TV2 ØST har forsøgt at få et interview med nogle af de ældre på Bjergbyparken. 

Men vi blev afvist af ledelsen.

Læs også
Lukning af plejehjem splitter byråd
Læs også
Lukning af plejehjem splitter byråd

Budgetforliget betyder, at Bjergbyparken og Plejecenter Smedegade i Slagelse lukker helt, mens der også bliver lukket en afdeling på plejecentret Lützensvej i Korsør. I alt 120 pladser.

Men Max Tronborg ærgrer sig.

- Nu er Slots Bjergby nærmest en forstad til Slagelse. Byen vokser. Og jeg synes, vi skal beholde vores plejehjem. Så er den ikke meget længere.

Kritik: Alt samles i Slagelse

Han kritiserer, at de offentlige tilbud samles i Slagelse. Der bliver nemlig bygget to nye friplejehjem midt i Slagelse med i alt 138 pladser, der gør kommunale plejehjemspladser overflødige.

- Hvis vi ikke gør noget, bliver konsekvensen, at vi kommer til at bruge op mod 50-70 millioner kroner på tomgangshusleje. Vi vil hellere bruge pengene på pleje end på mursten, forklarer borgmester Knud Vincents (V).

Læs også
Ekspert: Sådan endte Slagelse med at skulle spare millioner
Læs også
Ekspert: Sådan endte Slagelse med at skulle spare millioner

- Hvad siger du til kritikken om, at I centraliserer?

- Det er rigtig, hvad angår de to nye friplejehjem. De bliver jo bygget inde i Slagelse. Det er en beslutning, der blev truffet af et stor set enigt byråd for en del år siden. 

- Men vi prøver i øvrigt på, at tilgodese hele kommunen – også landområderne – når det drejer sig om arbejdspladser, siger borgmesteren.

Hvad er et friplejehjem – den korte version

Et friplejehjem kan sammenlignes med en friskole: Det drives af private.

Borgeren kan vælge et privat friplejehjem i stedet for det kommunale, nøjagtig som de kan vælge mellem forskellige leverandører i hjemmeplejen under fritvalgsordningen.

Et friplejehjem tilbyder ofte tilkøbsydelser til beboerne – i øvrigt på linje med den private hjemmehjælp. Det kan være mere rengøring, flere byture, hjælp til praktiske gøremål i dagligdagen, leje af lokaler til familiefesten osv. Flere friplejehjem reklamerer med tilkøb på deres hjemmesider.

 

Kilde: FOA

Der er bare få år siden, Slagelse Kommune gennemførte en dramatisk sparerunde.

Fire skoler blev lukket. Skatten blev sat op. Og der skal fortsat holdes styr på økonomien, understreger Knud Vincents.

- Det er rettidig omhu. Vi vil give det byråd, der skal begynde i januar 2026, det allerbedste grundlag at stå på, siger borgmesteren.

Borgmester Knud Vincents (V) kan godt forstå, at beboere i Slots Bjergby er kede af, deres plejehjem skal lukkes. Foto:. Lars Andersen, TV2 Øst.
Borgmester Knud Vincents (V) kan godt forstå, at beboere i Slots Bjergby er kede af, deres plejehjem skal lukkes. Foto:. Lars Andersen, TV2 Øst. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Det går jo godt

Lad os lige se på et par tal.
Over de næste fire år får Slagelse Kommune et samlet driftsoverskud på over en milliard kroner.

Anlægsbudgettet lander på 850 millioner kroner.

Og så bliver der høvlet 450 millioner kroner af gælden.

Men der er altså en pris, der skal betales - lokalt, når pengene skal passe i kommunekassen. Det ved de i Boeslunde, der mistede byens skole i den store sparerunde for tre år siden.

- Det kan mærkes mange år efter, når kommunen sparer service væk i lokalsamfund, fastslår Frank Hansen fra Boeslunde.
- Det kan mærkes mange år efter, når kommunen sparer service væk i lokalsamfund, fastslår Frank Hansen fra Boeslunde. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

- Det gjorde selvfølgelig ondt. Dels var det en arbejdsplads og en kanongod skole. Og vi kan mærke, at det påvirker lysten til at flytte til byen, at vi ikke har en skole, fortæller Frank Hansen fra Boeslunde.

- Man glemmer tit at tage højde for, hvordan vi ser på tingene her ude på landet. Det er heller ikke altid, at vi lige bliver involveret, når de alvorlige beslutninger skal træffes, fortsætter han.

Samme følelse har Max Tronborg i Slots Bjergby. Han er bekymret.

- Jeg tror, vi kan blive en soveby. Det er synd, fordi vi er en by, der ellers er i vækst, lyder det fra formanden for Slots Bjergby Landsbyråd.

Bjergbyparken lukkes senest næste sommer. Mens Plejecenter Smedegade lukkes senest i starten af 2026. Det bliver først afgjort i 2026, hvornår den ene afdeling på Plejecenter Lützensvej skal lukke.


Nyhedsoverblik