Lettet formand for muslimsk kulturhus: - Fornuften sejrede

Det muslimske kulturcenter på Landsgravvej i Slagelse fik til aften bred opbakning af byrådet til at forblive i foreningens lokaler gennem tre år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et bredt flertal i Slagelse Byråd sagde her til aften ja til en ny lokalplan, der gør det muligt for det muslimske kulturcenter på Landsgravvej at forblive på adressen. Kun Dansk Folkeparti tordnede mod planen og foreslog en folkeafstemning i kommunen om sagen.

- Det er en kæmpe lettelse for mig. Jeg synes, at fornuften har sejret. Nu er der skabt ro om arbejdet i vores forening.

quote Vi har indimellem haft svært ved at forstå forløbet og det politiske slagsmål

Bilal Biyik, formand, Slagelse Multikulturel Forening

Sådan lød reaktionen fra en glad Bilal Biyik, der er formand for Slagelse Multikulturel Forening, umiddelbart efter beslutningen i byrådet mandag aften.

Det har været en lang kamp for foreningen at få en ny fast adresse. Helt tilbage i august 2015 sagde det daværende byråd nej, da foreningen ville indrette et muslimsk kulturhus med bederum til de cirka 400 medlemmer på hjørnet af Østre Allé og Tjørne Allé. Siden fandt foreningen plads i de tidligere selskabslokaler i Håndværkergården på Landsgravvej. Men lokalplanen gav mulighed ikke for foreningsaktiviteter på adressen. Det løste et flertal i byrådet tilbage i 2018 med en treårig dispensation, der nu er gjort permanent med vedtagelsen af den nye lokalplan for området.

- Det har været et hårdt. Vi er ganske almindelige beboere i Slagelse, der ønsker at gøre det bedste for vores børn og vores forening. Vi har indimellem haft svært ved at forstå forløbet og det politiske slagsmål. Men nu har vi fået mulighed for at arbejde videre og udvikle vores forening, lød det fra Bilal Biyik.

Minister afviste at tage stilling

Sagen har udløst voldsom debat i ugerne op til byrådets behandling af lokalplansforslaget. Det er især Dansk Folkeparti, der har været på banen. Partiets næstformand, Morten Messerschmidt, rejse i sidste uge sagen over for udlændinge- og integrationsminister Mathias Tesfaye (S) i et samråd i Folketinget. Men den sag ville ministeren ikke blande sig. Partiet skruede op for kritikken på byrådsmødet mandag aften.

Læs også
Muslimsk kulturcenter i Slagelse er tæt på at få sin tilladelse
Læs også
Muslimsk kulturcenter i Slagelse er tæt på at få sin tilladelse

- Det her er et forsøg på at snige en moské ind ad bagvejen. Det ønsker vi ikke. Derfor vil vi sende lokalplansforslaget ud til folkeafstemning i kommunen, fastslog Henrik Brodersen (DF).

Der kom mange indlæg fra netop medlemmer fra Dansk Folkeparti under den timelange debat.

- Vi er ved at etablere en moské med koranskole i kommunen. Man kalder det bare et multikulturelt kulturhus. Som jeg ser det, vil det modarbejde integrationen, sagde Søren Lund (DF).

DF: Erdogans forlængede arm

Det fik Thomas Clausen (EL) til at minde Dansk Folkeparti om Grundloven.

quote Det er i realiteten Erdogans forlængede arm

Palle Kristiansen (DF), byrådsmedlem, Slagelse Kommune

- Vi har religionsfrihed i Danmark. Det er ikke byrådets opgave at beskæftige sig med, hvad der foregår i kulturhuset, hvis bare det er lovligt, lød det fra Enhedslistens byrådsmedlem.

Håndværkergården er ejet af fonden Dansk Tyrkisk-Islamisk Stiftelse. Fonden hører under den tyrkiske regerings religionsministerium, Diyanet, der blandt andet sender statsbetalte imamer ud til moskéerne. Netop det forhold påtalte Dansk Folkeparti i byrådssalen.

- Det er i realiteten Erdogans forlængede arm. Han er bestemt ikke venligt stemt overfor os, sagde Palle Kristiansen (DF).

Mens Dansk Folkeparti forudså problemer, så Jørgen Grüner (SF) muligheder.

- Der er ganske almindelige mennesker, der ønsker at mødes for at have et kulturelt fællesskab. Det multikulturelle center kan være med til at fremme integrationen og dæmme op for ekstremisme, lød det fra Jørgen Grüner.

Bekymrede naboer

Formanden for Slagelse Multikulturel Forening, Bilal Biyik, viste tidligere på året TV2 Øst rundt i lokalerne på Landsgravvej. Centralt i bygningskomplekset ligger et stort selskabslokale, hvor der andet bliver holdt bryllupper, foreningen har også fejret kvinderne internationale kampdag i lokalet. Der er et klasselokale, der bliver anvendt til at undervise børn og unge i koranen. Der er en café, hvor der også er forskellige aktiviteter til børn og unge. Og så er der er stort, tæppebelagt bederum.

Læs også
Flertal i kommunalbestyrelse siger nej til udvidelse af moské i Holbæk
Læs også
Flertal i kommunalbestyrelse siger nej til udvidelse af moské i Holbæk

- Jeg har besøgt foreningen mange gange, da den boede i Sct. Mikkelsgade. Igennem de mange år, den har ligget der, har der mig bekendt aldrig været problemer. Foreningen har gjort et stort arbejde for de unge – blandt andet tilbudt lektiehjælp, fortalte tidligere borgmester Lis Tribler (S).

Dansk Folkepartis forslag om en folkeafstemning blev afvist af alle andre partier i byrådet.

Efterfølgende stemte 27 byrådsmedlemmer for at godkende lokalplansforslaget. Kun Dansk Folkepartis fire medlemmer stemte imod.

Lokalplanen har været i offentlig høring i september og oktober. Under de otte ugers høring, kom der er ti høringssvar i alt. To svar fra myndigheder, henholdsvis Banedanmark og Erhvervsstyrelsen, og otte høringssvar fra borgere, der fortrinsvis bor i området.

Flere borgere har i høringssvarene givet udtryk for, at de er utrygge ved den kørsel, der foregår ved kulturhuset. Derfor inviterer Bilal Biyik, formand for Slagelse Multikulturel Forening, til dialog.

- Jeg har allerede været i kontakt med nogle af naboerne. Og hvis nogle føler sig generet, må de meget gerne kontakte mig, så vi kan håndtere eventuelle problemer, sagde han.


Nyhedsoverblik