Mobning foregår ikke længere kun i frikvartererne.
Den er blevet digital og kan foregå på alle tider af døgnet og nå ud til rigtig mange mennesker på meget kort tid.
Jeg er blevet hængt ud på sociale medier
En af dem, der har oplevet digital mobning, er 13-årige Louis.
- Jeg er jo blevet mobbet en hel del i skolen, fortæller han i serien Vi er jo bare børn, hvor TV2 ØST følger børnene på Julemærkehjemmet Skælskør tæt.
Nye serie
I serien Vi er jo bare børn følger TV2 ØST livet blandt børnene på Julemærkehjemmet Skælskør tæt.
Du kan se hele serien på TV2 ØST PLAY.
Men selv når Louis havde fri fra skole kunne han ikke slippe for andre elevers ubehagelige opførsel.
- Det har været grov mobning, jeg er blevet hængt ud på sociale medier, fortæller han.
En aften opdagede Louis, at nogen havde delt indhold på det sociale medie Snapchat, hvor der stod ting om hans seksualitet.
- Der blev delt billeder med to mænd, der kysser og så et billede af mig, der sover oppe i hjørnet, fortæller den 13-årige.
- Og så sviner de mig bare til og siger, jeg har tungen oppe mellem benene på en anden mand, fortæller han.
Mange ser det ske
En undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd fra 2023 viser, at 82 procent af danske unge har været vidne til, at nogen, de kendte, blev nedgjort online.
Børns Vilkår og TrygFonden har også lavet en undersøgelse på området, og den viser, at 11 procent af eleverne i 5. klasse selv er blevet udsat for digital mobning.
Børns Vilkår har for nyligt udgivet deres Svigtrapport og i den skriver de, at digital mobning kan foregå på flere måder.
- Digital mobning er ofte kendetegnet ved, at den kan foregå på tværs af tid og sted, at den kan have mange tilskuere, og at den kan udøves anonymt eller uden for de voksnes søgelys, skriver de.
Men digital mobning kan også være mere subtil.
- For eksempel når man bliver ekskluderet fra digitale grupper på sociale medier eller i spil, eller når man ikke får svar og reaktioner på beskeder og kommentarer, skriver Børns Vilkår.
Minoritetselever oplever mere mobning
For Louis gik mobningen på hans seksualitet, selvom det er noget, han ikke selv har haft behov for at tage stilling til endnu.
- Jeg synes som 13-årig, at man bare stadigvæk er et barn. Så det der med at tage stilling til, hvad man er til, der er jeg bare ikke endnu, fortæller han.
Men det er ikke usædvanligt, at det er minoriteter mobningen går ud over.
Af Børns Vilkårs Svigtrapport fremgår det, at syv ud af 10 børn med minoritetsbaggrund er blevet mobbet inden for det seneste år.
Og der henvises også til en rapport fra VIVE, der viser, at 21 procent af LGBT+-elever ofte føler sig ensomme, mens det tal ligger på otte procent blandt andre elever i grundskolen.
I serien Vi er jo bare børn følger TV2 ØST livet blandt børnene på Julemærkehjemmet Skælskør tæt. Du kan se hele serien på TV2 ØST PLAY.
For at passe på de børn, der medvirker i serien, benytter TV2 ØST udelukkende deres fornavne. Louis' fulde navn er kendt af redaktionen.
Efter optagelsernes afslutning er Louis begyndt på en ny skole, oplyser Carsten Salomon, der er forstander på Julemærkehjemmet Skælskør.