Mand bag skyderi i Field’s må afvente plads på Sikringen

Den 23-årige mand, der er dømt for tre drab og flere drabsforsøg i Field’s, skal anbringes på Sikringen i Slagelse - men alle pladser er optaget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sikringsafdelingen i Slagelse skal huse den 23-årige mand, der er dømt for flere drab og drabsforsøg i Field’s på Amager den 3. juli sidste år.

Det besluttede Københavns Byret onsdag.

quote Vi kan ikke tage imod nogen, før der er plads, og det er ikke os selv, der bestemmer, hvornår patienter bliver udskrevet

Per Balling, cheflæge, Sikringsafdelingen

Det er dog uvist, hvornår den 23-årige mand bliver anbragt på Sikringsafdelingen, også omtalt som ”Sikringen”, fordi alle afdelingens 30 pladser på nuværende tidspunkt er besat.

Ifølge Sikringsafdelingens cheflæge, Per Balling, er der i øjeblikket en ”100 procent belægning”, og afdelingen kan ikke have overbelægning.

- Så vi kan ikke tage imod nogen, før der er plads, og det er ikke os selv, der bestemmer, hvornår patienter bliver udskrevet, siger han.

Om Sikringen:

  • Sikringsafdelingen er den eneste af sin art i Danmark 

  • Sikringsafdelingen modtager også patienter fra Grønland og Færøerne

  • I 1994 blev det muligt at indlægge kvinder på Sikringen - to år senere blev den første kvinde indlagt

  • Størstedelen af patienterne er mellem 20 og 40 år

  • Omkring 40% af patienterne har anden etnisk baggrund end dansk (tal fra 2009)

  • Der har de seneste år været venteliste til indlæggelse på Sikringsafdelingen

  • Der er foretaget en vielse på Sikringen

Kilde: Region Sjælland

Per Balling forklarer, at der bliver frigivet en plads, når retten for anbringelsesdomme lemper en eksisterende anbringelsesdom, eller hvis Justitsministeriet ophæver et såkaldt farlighedsdekret. Betingelsen for afsigelse af et farlighedsdekret er, at patienten er sindssyg og vedvarende udsætter andres liv for fare.

Københavns Byret vurderede, at den 23-årige var sindssyg i gerningsøjeblikket, og at han, i tråd med mentalerklæringen, stadig må betragtes som farlig. Netop derfor er han ikke egnet til almindelig fængselsstraf, men skal altså i stedet anbringes på den topsikrede psykiatriske institution.

OVERBLIK: Tre blev dræbt da 14 skud blev affyret i Field's

En 23-årig mand skal anbringes på den topsikrede psykiatriske institution Sikringen i Slagelse for flere drab og drabsforsøg i Field's sidste år. Det har Københavns Byret afgjort onsdag.

Her er et overblik over sagen:

  • Søndag 3. juli 2022 klokken 17.36 modtager Københavns Politi anmeldelser om skyderi i butikscenteret Field's på Amager.

  • Tre personer - to teenagere og en mand - bliver dræbt under skyderiet.

    Det er en pige og en dreng på 17 år samt en 46-årig mand med russisk statsborgerskab, som var bosat i Danmark.

    Flere bliver desuden ramt af skud eller kommer til skade i forbindelse med skyderiet.

  • 15 skud bliver ifølge anklagemyndigheden affyret, heraf bliver de 14 affyret indenfor.

  • En formodet gerningsmand på dengang 22 år bliver anholdt af betjente, der er rykket ud til stedet. Han bliver anholdt uden for indkøbscentret klokken 17.48.

  • Manden er ifølge politiet "kendt i psykiatrien". Politiet har på forhånd kun et perifert kendskab til ham.

  • I månederne efter skyderiet bliver der etableret en arbejdsgruppe til at undersøge, om det psykiatriske system har svigtet.

    Granskningen viser, at der ikke kan peges på én enkelt årsag til skyderiet.

    Konklusionen er i grove træk, at indsatsen kunne have været bedre, men at man ikke kan konkludere, at en bestemt ting ville have forhindret hændelsen.

  • Den formodede gerningsmand bliver varetægtsfængslet i sagen den 4. juli og har været det lige siden. I stedet for at sidde i et fængsel eller arresthus er han indlagt på en lukket psykiatrisk afdeling.

  • Ved et retsmøde i december 2022 fortæller specialanklager Søren Harbo, at der ved ransagning af mandens hjem umiddelbart efter episoden er blevet fundet tekster, der kunne tyde på en forudgående planlægning af skyderiet.

    Forud for skyderiet har den nu tiltalte mand også indkøbt magasiner med ammunition samt den vest, han blev anholdt i.

  • Retssagen mod ham bliver indledt i juni 2023 ved Københavns Byret med domsafsigelse onsdag den 5. juli klokken 15.

  • Den nu 23-årige mand kan ifølge sin forsvarer ikke huske dagen godt, og derfor har han under sagen nægtet sig skyldig. Men han bestrider ikke det hændelsesforløb, der er beskrevet i anklageskriftet.

  • Retslægerådet har vurderet, at han var utilregnelig i gerningsøjeblikket på grund af sindssyge. Hvis retten finder det korrekt, kan den 23-årige ikke idømmes en fængselsstraf, men derimod en anden form for sanktion.

  • Både forsvarer og anklager har argumenteret for en anbringelsesdom til den tiltalte. Det vil sige, at han skal opholde sig på en psykiatrisk afdeling uden slutdato. Anklagemyndigheden vil have, at det skal være på den topsikre institution Sikringsafdelingen i Slagelse.

  • Københavns Byret afgør, at den 23-årige skal anbringes på Sikringsafdelingen i Slagelse uden slutdato for anbringelsen.

Kilder: Københavns Politi, Hovedstadens Akutberedskab, DR, Ritzau.

Hvornår og hvordan der bliver lavet plads til den 23-årige gerningsmand kan Per Balling ikke udtale sig om.

Han fortæller dog, at der allerede er fokus på at skabe mere plads på den pressede afdeling, og henviser til, at man på Finansloven 2020 afsatte penge til området.

- De midler bliver nu udmøntet i bygninger, der kan tages i brug i ultimo 2024 start 2025, siger han.

Læs også
Drabsmand fra Field's skal afsone blandt Danmarks farligste patienter - nogle kommer aldrig ud igen
Læs også
Drabsmand fra Field's skal afsone blandt Danmarks farligste patienter - nogle kommer aldrig ud igen

Udvidelsen vil skabe i alt 10 ekstra sengepladser, men det er fra politiske side besluttet, at det kun er fem af pladserne, der skal tages i brug i første omgang. Det er det antal, der er afsat driftsmidler til på finansloven.

Meget syge patienter 

På Sikringen sidder lige nu 30 patienter, hvoriblandt nogle aldrig kommer ud derfra igen.

I 2018 fik TV2 ØST et ekstraordinært indblik i afdelingen, hvor Per Balling viste rundt. Her fortalte han, at en af patienterne på det tidspunkt havde været der i 34 år.

- Nogle har ideer om, at de er mange forskellige personer. Det er meget svært at sætte sig ind i, at man kan være så syg, at man er otte forskellige personer, men så fører man en dialog med sig selv som de otte personer, og så bliver man ind i mellem meget bange, når det pludselig er eksempelvis Hitler, man diskuterer med, siger Per Balling og fortsætter:

- Andre gange kan de opleve, at jorden åbner sig under én, og man falder ned i et kæmpe stort hul, og så bliver man også bange og reagerer over for dem, der kommer ind til én. Nogle mener, at deres DNA bliver smittet af andre folk, der kommer ind til én, og derfor ønsker de, at folk går, og de slår dem. Og så er der dem, der mener, de bliver fanget og tortureret, når personalet kommer ind til dem.

Dette skal alle besøgende på Sikringen igennem.
Dette skal alle besøgende på Sikringen igennem. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

I gennemsnit er en patient indlagt på Sikringen i otte år. Her har de så monoton en hverdag som overhovedet muligt, da selv den mindste ændring kan få en patient til at selvantænde.

- De kan finde på at angribe folk ganske voldsomt. De reagerer på nogle psykotiske oplevelser, nogle stemmer, der måske siger, hvad de skal gøre. Eller nogle vrangforestillinger om, at de er forfulgt, og folk vil skade dem. Og så går de til angreb, og det kan være meget voldsomt, siger Per Balling.

Læs også
23-årig dømt for Field's-drab - anbringes på Sikringen
Læs også
23-årig dømt for Field's-drab - anbringes på Sikringen

Derfor er der også omkring 120 ansatte til at tage sig af de 30 patienter. Indtil 1988 var der kun mænd ansat på Sikringen, men nu er der også en del kvinder. 

Har eksisteret i over 100 år

Sikringsafdelingen åbnede tilbage i 1918, hvor den første Sikringsanstalt åbnede på Psykiatrihospitalet i Nykøbing Sjælland. Dengang var der plads til 50 patienter.

Den første udgave af Sikringen. Billedet er fra ca. 1918-1920.
Den første udgave af Sikringen. Billedet er fra ca. 1918-1920. Foto: Jacob Vind / Region Sjælland

I 1950'erne ændrede Sikringen karakter. Flere patienter kunne flyttes til andre afdelinger, fordi det nu var muligt at behandle dem med psykofarmaka. I en overgang var der faktisk tale om at lukke Sikringen helt ned, men det skete altså ikke. Dog blev antallet af pladser i 1962 reduceret fra de 50 til bare 17.

Frode Krarup var den første overlæge på Sikringen. Her ses han sammen med sin efterfølger, Otto Jacobsen.
Frode Krarup var den første overlæge på Sikringen. Her ses han sammen med sin efterfølger, Otto Jacobsen. Foto: Jacob Vind / Region Sjælland

I 2015 flyttede patienterne ind i bygningen, som ligger på Grønningen i Slagelse - med Psykiatrien i Slagelse på den modsatte side af vejen. Afdelingen er dobbelt så stor som den, de kom fra med plads til 30 patienter. 

De fleste lider af skizofreni, og flere har også ekstrem angst oveni. 

Moderne forhold

Mens man i gamle dage kørte efter nogle helt stramme regler og eksempelvis forlangte af patienterne, at de tog alt tøjet af ude på gangen om aftenen, før de gik ind på værelserne og tog nattøj på, så har behandlingsmetoderne ændret sig frem til i dag.

Derfor finder man i dag også en hal, hvor det er muligt at spille bold.

Motionsrum på Sikringen i Slagelse.
Motionsrum på Sikringen i Slagelse. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Hver eneste patient koster cirka 3,8 millioner kroner om året. 

Amalie Kristensen fra Holbæk var en af de personer, der overværede angrebet i Field's på tæt hold. Hun har gennem det sidste år kæmpet for at komme videre og finde sig selv igen.

Nyhedsoverblik