Martin bruger 24.000 kroner på krudt: - Det er min højtid

I dag er sidste chance for at købe krudt, og nogle har allerede grebet dybt i lommerne for at gøre årsskiftet lidt mere festligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det har været lovligt at sælge og købe krudt til nytåret siden i mandags, og nu er der for alvor kommet gang i salget inden de største brag skal lyde.

I Showtech i Slagelse sælger direktør Jan Marcher knald og brag for enhver smag. Frem mod årets salgsstart har der været lidt fragtudfordringer, men det er lykkes at få varer hjem, og her i slutspurten kan han mærke at lysten til at skyde af også er der i år.

quote Hele den 31. synes jeg er en fest, så vi må jo starte lidt tidligere, og så slutter det jo også på et tidspunkt – og det gør det med et ordentlig brag

Martin Christiansen, Ruds Vedby

- Vi startede stille og roligt ud, som vi plejer. Mandag og tirsdag lå på niveau med de andre år, men nu har vi virkelig kunne mærke, at folk er kommet ud og vil have krudt, så i dag har vi solgt meget mere, end vi plejer. Der har virkelig været fart på, siger Jan Marcher, og tilføjer, at årets fyrværkerisalg lige skulle løbes i gang på grund af coronasituationen:

- Jeg tror folk har ventet lidt for at se, hvad sker der med nytår, og vi skal jo have en fest alle sammen, så har man måske delt sig lidt mere op. Det at man sidder mindre grupper betyder også, at flere skal ud at købe krudt, så vi har klart haft flere kunder og ekspeditioner med en pæn mængde krudt på, siger Jan Marcher.

Sjællændere køber mest

Sjællænderne er ifølge en ny analyse fra Dansk Erhverv vilde med at købe fyrværkeri.

Det skriver erhvervsorganisationen i en pressemeddelelse.

Analysen viser, at sjællænderne forventeligt kommer til at bruge 170 kroner per husstand på nytårskrudt, hvilket er mere end gennemsnittet, der ligger på 160 kroner på landsplan.

Læs også
Knap halvdelen af danskerne vil forbyde fyrværkeri for private
Læs også
Knap halvdelen af danskerne vil forbyde fyrværkeri for private

Martin Christiansen fra Ruds Vedby er en af dem, der tager en pæn mængde krudt med hjem. Han har valgt at bruge flere tusinde kroner på fyrværkeri, og det gør han faktisk hvert år.

- 24.000 blev det til, så det blev lige til en sjat. Hele den 31. synes jeg er en fest, så vi må jo starte lidt tidligere, og så slutter det jo også på et tidspunkt – og det gør det med et ordentlig brag, siger Martin Christiansen.

Han fortæller, at det for ham er pengene værd, for det giver både flotte farve, festlig stemning, og så er det hyggeligt. 

- Det er min højtid, siger han.

Læs også
Krudtglade sjællændere køber mere fyrværkeri end gennemsnittet
Læs også
Krudtglade sjællændere køber mere fyrværkeri end gennemsnittet

Og han bliver da heller ikke ene om at nyde det, når de mange farverige indkøb skal skydes af bliver det med naboerne som tilskuere, for der plejer altid at være nogen, der kommer og kigger på, lyder det fra den krudtglade Martin Christiansen.

Han og alle os andre har lov til at skyde fyrværkeri af til og med den 1. januar. 

I alt er forventningen i Dansk Erhvervs analyse, at danske familier vil købe krudt og raketter for 450 millioner i år. Det er cirka samme niveau som sidste år, men tendensen er, at færre husstande køber fyrværkeri, og den enkelte familie dermed køber for mere.

Læs også
Skyet og diset himmel venter fyrværkeriglade danskere
Læs også
Skyet og diset himmel venter fyrværkeriglade danskere

- Meget tyder på, at himlen rundt om i Danmark nytårsaften bliver lige så fuld af raketter og nytårskrudt, som det var tilfældet sidste år. Men vi må også sige, at udviklingen i coronasmittetal kan smitte af på årets salg. Hvis danskerne begrænser nytårsfesterne, så kan det få betydning for salget af fyrværkeri, siger Frederik Bergenfelt Friis, politisk konsulent i Dansk Erhverv.


Nyhedsoverblik