Motalavej og Ringparken fjernes fra ghettolisten

To boligområder i Korsør og Slagelse fjernes nu fra listen over udsatte boligområder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det har taget mange års kamp - men nu er de to boligområder Motalavej i Korsør og Ringparken i Slagelse blevet fjernet fra listen over udsatte boligområder, herunder også listen over "parallelsamfund", der tidligere blev kaldt "ghettolisten".

Det fremgår af en opdateret liste over belastede boligområder fra Indenrigs- og Boligministeriet, der blev offentliggjort tirsdag.

Danmark har siden 2010 haft en officiel liste over udsatte boligområder. Her var Ringparken med på den allerførste liste, mens Motalavej kom med på listen i 2016.

Læs også
Motalavej:
Boligformand glad for udsigt til hårdere straf - advokat frygter for retssikkerhed
Læs også
Motalavej:
Boligformand glad for udsigt til hårdere straf - advokat frygter for retssikkerhed

- Det er fantastisk positivt, at den gode udvikling fortsætter i så mange områder. Det er fjerde år i træk, at antallet af parallelsamfund falder. Kommuner og boligorganisationer kan være stolte af deres målrettede indsats, som er med til at sikre, at alle børn får de samme muligheder, uanset hvor de vokser op, siger Kaare Dybvad Bek (S), der er indenrigs- og boligminister, i en pressemeddelelse.

Grafik: Nick Abildgaard
Grafik: Nick Abildgaard

Ender på ny liste

De to boligområder er i stedet rykket ind på den såkaldte forebyggelsesliste, hvor også vandtårnsparken i Næstved og Ladegårdsparken i Holbæk er at finde i vores område.

Et forebyggelsesområde er defineret som et område, hvor der er behov for en forebyggende indsats. Det er blandt andet fordi andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 30 procent, samtidig med at mange står uden tilknytning til arbejdsmarkedet, er dømt for lovovertrædelser, ikke har en videregående uddannelse eller en ungdomsuddannelse eller i øvrigt er lavtlønnede.

Læs også
Efter uro på Motalavej - regeringen vil slå hårdt ned i ghettoer
Læs også
Efter uro på Motalavej - regeringen vil slå hårdt ned i ghettoer

Det er første gang, at forebyggelseslisten offentliggøres.

På forebyggelseslisten har man fortsat en række af de særordninger, der også gjaldt på listen over udsatte områder. For eksempel skal der gives fortrinsret til boligsøgende i job og uddannelse, og kommunerne må ikke anvise udlændinge til boligerne. Det er samtidigt stadigt muligt at få støtte til at nedrive boliger for at omdanne områderne til andre boligformer.

Afgående borgmester John Dyrby Paulsen (S) er glad for, at arbejdet med at få boligområderne af den omstridte liste har båret frugt.
Afgående borgmester John Dyrby Paulsen (S) er glad for, at arbejdet med at få boligområderne af den omstridte liste har båret frugt. Foto: Toke Sloth Grøndal - TV2 ØST

Borgmester glad

At boligområderne er blevet fjernet fra den nye liste er noget, der skaber glæde i Slagelse Kommune.

- Det er en fantastisk udvikling. Også fordi de to boligområder kommer af listen samtidig. Det er først of fremmest en kæmpe cadeau til alle dem, der har arbejdet helt tæt på boligområderne for at få situationen under kontrol, siger den afgående borgmester John Dyrby Paulsen (S) til TV2 ØST, efter nyheden indløb.

quote Det har været et langt sejt træk, der har varet mange år

John Dyrby Paulsen (S), borgmester i Slagelse Kommune

Han sammenligner det med skud på mål , hvor man de seneste år har været tæt på at være i mål, men har misset det - men nu altså får to fuldtræffere i nettet.

Han roser især de kriminalpræventive enheder, der har arbejdet målrettet i kvartererne.

- De har en kæmpe andel i det her. De har talt både med de lokale og med alle de gode kræfter derude. Det er det, som vi ser effekten af nu, siger han.

GRAFIK: Få et overblik over hvilke boligområder, der ligger på de forskellige lister.

Grafik: Nick Abildgaard

- Virkning er langtidsholdbar

Når boligområdet fjernes fra listen over udsatte boligområder, så mister man også en del bevågenhed på kvarteret og særordninger, der skal hjælpe kvarteret på vej. John Dyrby Paulsen er dog ikke bekymret.

- Det har været et langt sejt træk, der har varet mange år. Men nu har vi fat i de rigtige greb. Og det betyder, at ændringen er langtidsholdbar, siger han.

Han peger på, at en bolighelhedsplan er vedtaget i byrådet, og han går ud fra, at den også fremadrettet vil danne ramme om arbejdet med boligområderne.

- Det kan være, at det bliver svært at forbedre tallene yderligere. Men de burde i hvert fald ikke blive dårligere, siger han.



Nyhedsoverblik