Nye tilfælde af fugleinfluenza - i dag skal 35.000 kalkuner slås ned

I weekenden blev smitten med fugleinfluenza på en kalkunfarm ved Skælskør forsøgt inddæmmet. Nu skærper Fødevarestyrelsen indsatsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fødevarestyrelsen vil i samarbejde med Beredskabsstyrelsen i dag indlede arbejdet med at slå 35.000 kalkuner ned på en farm nær Lundby øst for Skælskør.

Dagens indsats sker i kølvandet på en indsats samme sted lørdag, hvor 4.000 kalkuner blev slået ned – men dette har ikke været nok til at bremse smitten, forklarer Birgit Hendriksen, der er veterinærchef i Fødevarestyrelsen:

quote Vi havde håbet, at smitten kun var kommet ind i en stald

Birgit Hendriksen, veterinærchef, Fødevarestyrelsen

- Vi havde håbet, at smitten kun var kommet ind i en stald – men fordi den er så usandsynlig smitsom, så jo før vi kan komme over dem og få dem aflivet, jo større er chancen for, at vi ikke får smitte videre.

Det er Beredskabsstyrelsen, der står for det praktiske arbejde omkring at slå besætningerne ned.

- Beredskabsstyrelsen og Fødevarestyrelsen har en samarbejdsaftale omkring nedslagning af syge besætninger – i den forbindelse hjælper Beredskabsstyrelsen til med arme og ben til at få flyttet eksempelvis fugle og stå for renseprocedure af både køretøjer og personel, der har været indsat, siger sektionschef Mike Foxvig fra Beredskabsstyrelsen Sjælland til TV2 ØST.

- Vi forventer at kunne klare det her i løbet af onsdag og torsdag, tilføjer han om den forestående indsats på kalkunfarmen.

Sektionschef Mike Foxvig fra Beredskabsstyrelsen Sjælland står i spidsen for den opgave, der i dag venter Beredskabsstyrelsen med at slå 35.000 kalkuner ned.
Sektionschef Mike Foxvig fra Beredskabsstyrelsen Sjælland står i spidsen for den opgave, der i dag venter Beredskabsstyrelsen med at slå 35.000 kalkuner ned. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Beredskabsstyrelsen forestår foruden arbejdet med aflivning af besætninger også indhentning af døde fugle, som bliver indrapporteret til Fødevarestyrelsen.

Mike Foxvig oplever her, at situationen med fugleinfluenza har taget fart:

- De seneste ti dage har der været rigtig meget på Sjælland. Sidste torsdag havde vi 92 fugle, der skulle samles op, forklarer han.

Læs også
Fugleinfluenza fundet ved Ringsted - 550 fasaner slås ned
Læs også
Fugleinfluenza fundet ved Ringsted - 550 fasaner slås ned

De døde fugle afleveres til analyse på Københavns Universitet.

Skærpet overvågning

Fødevarestyrelsen har som følge af de seneste smittetilfælde hos kalkunproducenten i Skælskør skærpet indsatsen.

- Vi har intensiveret vores overvågning markant på kalkunbesætninger, der tilhører samme firma. Fordi der – om så at sige – er et godt samarbejde imellem de forskellige CHR-numre, de har. På den baggrund har vi valgt at tage prøver af fem selvdøde kalkuner per stald per besætning bare for at være helt sikre på, at der ikke er kommet smitte ind til besætningen, siger Birgit Hendriksen.

Smitten iblandt kalkuner på en farm ved Skælskør vidner om, at den verserende fugleinfluenza er meget aggressiv, siger Birgit Hendriksen, veterinærchef i Fødevarestyrelsen - der senest slog 4000 kalkuner ned på samme gård i weekenden - men i dag indleder nedslagning af yderligere 35.000 kalkuner.

I sidste uge blev 750 fasaner aflivet efter fund af fugleinfluenza på en fasanfarm øst for Ringsted, og samlet set er der gjort 22 fund af fugleinfluenza fra døde fugle her i regionen siden oktober 2020.

- Vi synes, situationen er meget alvorlig, for det er åbenbart en meget aggressiv stamme, vi har gang i. Den er meget potent og god til at give stor sygdom og massive dødsfald, forklarer Birgit Hendriksen.

Hun henviser til den kalkunbesætning, som blev slået ned lørdag. Her var en tredjedel af fuglene døde som følge af smitte med fugleinfluenza på tre dage.

Derfor er aflivning ifølge Fødevarestyrelsen også den eneste måde, hvorpå smitten kan bremses:

- Der er ikke nogen mulighed for at man kan kurere dem, forklarer Birgit Hendriksen og tilføjer

- Det gælder derfor allermest om at få aflivet de her fugle i en frygtelig fart.


Nyhedsoverblik