Slagelse Sygehus får i næste uge et nyt videnscenter for multisygdom og kronisk sygdom.
Flere end 1,2 millioner mennesker lider af multisygdom, og forekomsten forventes at være stigende i de kommende år. Det svarer til cirka 20-30 procent af den voksne befolkning i Danmark.
Vi ved, at multisygdom og kronisk sygdom bliver en kæmpe belastning
Men nu skal et nyt videnscenter for multisygdom og kronisk sygdom placeret på Slagelse Sygehus forske i, hvordan borgere med en eller flere kroniske sygdomme, får den bedste behandling i det danske sundhedsvæsen.
En belastning for sundhedsvæsenet
Omkostningerne ved multisygdom er ifølge Region Sjælland betydelige, og de forventes også at stige i de kommende år i takt med, at befolkningen bliver ældre.
I 2013 brugte en procent af borgerne med en eller flere kroniske sygdomme således 17 procent af de samlede sundhedsudgifter, mens fem procent af borgerne stod for 45 procent af de samlede sundhedsudgifter.
Det er derfor en af sundhedsvæsenets helt store opgaver og udfordringer, som videnscentret tager hånd om. Med Videnscenter for Multisygdom og Kronisk Sygdom skabes en samlet indgang til et sted, hvor Danmarks sundhedsvæsen kan hente viden og indsigt om multisygdom og kronisk sygdom.
- Vi ved, at multisygdom og kronisk sygdom bliver en kæmpe belastning – ikke bare for vores sundhedsvæsen, men for hele vores velfærdssamfund. Men vi er også i gang med at finde løsninger. I dag er det for det meste sådan, at vi behandler de sygdomme, multisyge patienter har - hver for sig, siger Anne Frølich, professor og centerleder for det nyoprettede videnscenter, og fortsætter:
- Diabetes bliver eksempelvis behandlet på Afdeling for hormonsygdomme, mens for eksempel gigt bliver behandlet et helt andet sted på sygehuset. Men i fremtiden bliver vi nødt til at tænke i fælles behandling for de forskellige kroniske sygdomme.
Videnscenter for multisygdom og kronisk sygdom åbner på Slagelse Sygehus den 31. oktober.