I syv år har et lokalsamfund stået uden en gerningsmand i en af de mest opsigtsvækkende drabssager i Danmarkshistorien.
Den 17-årige Emilie Meng forsvandt 10. juli 2016 omkring klokken 4.00 om morgenen efter en bytur med veninder i Slagelse.
Det vækker så mange gamle følelser og stemninger
Hun gik fra Korsør Station, men kom aldrig hjem. Det var om morgenen den 10. juli 2016, at Emilie Meng skulle møde på arbejde i Sankt Povls Kirke klokken 9.00, en time før søndagens højmesse startede.
Men hun dukkede aldrig op.
Sognepræst: - Det har været en dag, vi har ventet på
Det var i netop i Sankt Povls Kirke i Korsør, hvor Anna Kluge var sognepræst.
Hun fulgte onsdagens pressemøde tæt, hvor Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi fortalte, at de nu også kunne sigte den 32-årige mand i en bortførelsessag om en 13-årig pige, i sagen om Emilie Meng.
Dermed er den 32-årige nu også sigtet for voldtægt, frihedsberøvelse og drab.
- Det, der lige nu, og i mange år, har været et stort, sort monster af ondskab og fuldstændig ubegribelig ondskab, vil få en fast kontur. Det vil få et ansigt, en person, en tid og et sted, og det vil gøre, at vi også vil kunne passere det og bevæge os videre.
- Det er ikke ensbetydende med, at vi kan glemme – det kommer vi aldrig til – men sorgen og savnet vil få en plads. Jeg tror, at det skrækkelige og hæslige vil vi måske kunne isolere i en fortælling, siger sognepræst Anna Kluge.
- Det har været en dag, vi har ventet på og en begivenhed, vi har ventet på i mange år, men lige da det skete, tror jeg ligesom mange andre, at jeg reagerede med skræk faktisk, fordi det vækker så mange gamle følelser og stemninger - men også et håb for, at en del af historien måske kan få en afslutning, tilføjer hun.
Sag ripper op i gammelt sår
Flere unge i Korsør har onsdag over for TV2 ØST givet udtryk for, at hele sagen og de nye sigtelser mod den 32-årige mand ripper op i et gammelt sår og et lokalt traume, fordi borgere igen mindes frygten fra dengang.
- Jeg synes det, at vi alle sammen oplever at blive sat tilbage igen til chokket, som vi følte, og den rædsel vi følte, over noget sådan kan ske og den enorme sorg og medfølelse med familien – det blev vakt til live i dag. Så det er faktisk en dag fuld af sorg, igen.
Sognepræst Anna Kluge faciliterede en mindehøjtidelighed i den tid, efter Emilie Mengs forsvinden, hvor der var store følelser på spil.
Det skete 30. december 2016, efter Emilie Mengs lig blev fundet ved Regnemarks Bakke nær Borup.
Samme dag mødte 4000 mennesker op ved Korsør Station for at gå fakkeltog til ære og minde for den afdøde Emilie Meng.
I Sankt Povls Kirke blev der afholdt gudstjeneste og Emilie Mengs yndlingssange blev sunget.
Hvordan kommer man som by videre, efter det her – hjælper det, at der i dag er en sigtet i sagen?
- Jeg tror, at hvis vi kommer til et punkt, hvor der falder dom i sagen, og man med sikkerhed vil kunne sige, at nu har man fundet den person, som nu har gjort det, og nu kan vi sige, hvad der er sket – så vil det give en afslutning på en del af historien, siger sognepræst Anna Kluge.
Sognepræst Anna Kluge har også spillet en stor rolle for sorgarbejdet hos Meng-familien og for hele lokalsamfundet i Korsør.
Hvad tror du, det kan betyde for familien, hvis der kan blive sat et punktum?
- Jeg håber, at det vil kunne give en ro omkring en del. Men Emilie får vi aldrig tilbage og sorgen over hendes forfærdelige og alt for tidlige død og savnet efter hende, det vil få lov til at fylde. Men forhåbentlig vil der være mange af de gode ting, som vil få lov til at fylde mere.