I mere end 50 år har RUC uddannet studerende i Roskilde. Men nu kan universitetet også få en afdeling i Slagelse. De har nemlig underskrevet en hensigtserklæring, der er første skridt på vejen til, at RUC overtager SDU's uddannelser på Vestsjælland.
Jens Ringsmose, der er rektor på SDU, fortæller til TV2 ØST, at de to universiteter har været i dialog om overdragelsen de seneste par måneder.
I denne uge blev hensigtserklæringen så underskrevet.
- Bestyrelserne godkendte udkastet til hensigtserklæringen om overdragelse af campus Slagelse til RUC fra SDU her i mandags for RUC's vedkommende og i torsdags for SDU's vedkommende, fortæller han.
Rektor: Det bliver nemmere for RUC
Rektoren for Syddansk Universitet forklarer, at det var et afslag på udvidelse af antallet af uddannelser i Slagelse, der gav anledning til at begynde at tale om overdragelsen.
- Vi har gennem længere tid været meget opmærksomme på, om vi har mulighed for at udvikle vores uddannelsesportefølje i Slagelse, og det er klart, at den bekymring fik betydelig næring, da vi fik det afslag på at kunne oprette folkesundhedsvidenskab, og det var den direkte anledning til, at vi tog dialogen med RUC, siger han.
De kan man læse på SDU Slagelse
Bachelorudddannelser:
Erhvervsøkonomi - Generel erhvervsøkonomi
Erhvervsøkonomi - Human Resource Management
International virksomhedskommunikation
Professionsbachelor i engelsk og digital markedskommunikation
Kandidatuddannelser:
Cand.merc. - Bæredygtig ledelse af organisationer
Diplomuddannelser:
HD 1. del
HD 2. del | Finansiel rådgivning
HD 2. del | Organisation og ledelse
HD 2. del | Regnskab og økonomistyring
HD 2. del | Strategisk salg og marketing
HD 2. del | Supply Chain Management
Masteruddannelser:
Master i børne og ungdomskultur
Master i gymnasiepædagogik
Master i International virksomhedskommunikation
Kilde: sdu.dk
Afslaget kom på baggrund af en ansøgning til Undervisningsministeriet. Men flere andre universiteter var imod, at SDU udvidede i Slagelse. Heriblandt RUC.
Og derfor tror Jens Ringsmose også, at det bliver nemmere for RUC at udvide antallet af uddannelser i Slagelse.
- Vi har en stærk interesse i, at der er universitetsuddannelser på Vestsjælland, siger han.
- Jeg tror ikke, at Roskilde kommer til at opleve, at man får de samme indsigelser, som vi fik.
Rektor: - Jeg tror, det er godt for Slagelse
Jens Ringsmose regner med, at overdragelsen fra SDU til RUC vil være en fordel for Slagelse.
- Jeg tror, det er godt for Slagelse, og jeg tror, det er godt for Campus Slagelse, siger han og fortæller, at ansatte og studerende ikke kommer til at mærke så meget til overdragelsen lige med det første.
- På kort sigt, så tror jeg ikke, man kommer til at opleve væsentlige ændringer i sin hverdag, siger han.
På kort sigt, så tror jeg ikke, man kommer til at opleve væsentlige ændringer i sin hverdag
- Når der sker en virksomhedsoverdragelse, så er man ansat på uændrede vilkår. Man vil have en anden arbejdsgiver, men man vil havde de samme arbejdsopgaver, siger Jens Ringsmose.
Selve overdragelsen vil finde sted per 1. januar 2024. Men inden da skal en egentlig aftale om overdragelsen underskrives.
- Hensigtserklæringen, som vi nu har underskrevet, er ikke juridisk bindende, forklarer rektoren fra SDU.
- Den forventer vi vil være klar i løbet af det sene forår eller forsommeren, og det vil være et juridiskbindende dokument, siger han.
Hanne Leth Andersen, der er rektor på RUC, fortæller, at hun er glad for, at hensigtserklæringen er blevet underskrevet.
- Det glæder vi os over, og jeg håber sådan, at vi kan få det på plads, for det giver rigtig meget mening både for RUC og for regionen, siger hun og fortæller, at de studerende i Slagelse ikke skal frygte, at en overdragelse vil ændre på deres uddannelser.
- Det, vi gerne vil, er netop at videreføre uddannelserne. Så vi forventer ikke, at det bliver en stor forandring, de kommer til at mærke, siger Hanne Leth Andersen.
Vil være Sjællands Universitet
Rektoren på RUC fortæller, at en overtagelse af SDU's uddannelser i Slagelse passer godt ind i de ambitioner, RUC har.
- Det er et ønske for RUC at være i hele regionen. Vi vil gerne være Sjællands universitet, siger hun.
- Vi ser bestemt muligheder for, at Region Sjælland får mere tilgængelig uddannelse til alle, ved at vi kan være et universitet, der er både i Øst- og Vestsjælland, siger Hanne Leth Andersen og fortæller, at RUC i forvejen er de til stede i andre sjællandske kommuner end Roskilde.
- Alle vores 28 kandidatuddannelser skal nemlig have en konkret samarbejdspartner i en af de sjællandske kommuner, forklarer hun.
Kan koncentrere sig om hver sin region
TV2 ØST har spurgt Hanne Leth Andersen, om det er rigtigt, at RUC har ”gjort indsigelse” mod, at SDU udvidede med uddannelser i folkesundhedsvidenskab.
Men hun fortæller, at RUC udelukkende har oplyst den ansvarlige myndighed om, at der allerede var uddannelser i folkesundhedsvidenskab på Sjælland.
- Når man skal godkende uddannelser rundt omkring i landet, så bliver de omkringliggende universiteter spurgt. Så det er KU (Københavns Universitet, Red.) og RUC blevet, og så har vi gjort opmærksom på, at vi har tilsvarende uddannelser både i København og i Roskilde, og det er formentlig blandt andet på den baggrund, at de har fået afslag, siger hun og understreger, at samarbejdet mellem SDU og RUC fungerer rigtig godt.
- Min forståelse er, at SDU vil koncentrere sig om Region Syddanmark, og så kan RUC koncentrere sig om Region Sjælland, siger hun og fortæller, at der er endnu ikke konkrete planer for, hvilke uddannelser, der kan komme til Campus Slagelse, efter den mulige overtagelse.
- Det er enormt vigtigt, at vi kan være i dialog med dem, der skal bruge uddannelserne. Vi skal snakke med Slagelse Kommune, erhvervsdrivende både i Slagelse og omkring, og høre, hvordan vi bedst kan opbygge en rigtigt stærkt vestsjællandsk campus, der kan give værdi for Vestsjælland, siger Hanne Leth Andersen.