Sankthansbålet er aflyst - her skal der synges til lyskæder

Flere steder må arrangører nu ty til alternativer til sankthansbålet, efter Slagelse Brand og Redning har udstedt bålforbud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vi elsker vort land, men ved midsommer mest.

For mange af os er det en tradition at synge Holger Drachmanns Midsommervisen fra 1885, mens vi luner os ved sankthansbålet.

Men i år må folk i Slagelse og Sorø kommuner nøjes med at varme sig ved sangen og det tørre sommervejr. Her er der nemlig udstedt bålforbud til sankthans

Det betyder, at flere arrangører nu må finde på alternativer til bålet i sidste øjeblik. 

Håber til det sidste

Det skal de blandt andet i Byparken i Dianalund, hvor KFUM og De Grønne Pigespejdere den seneste tid har samlet grene til et stort bål og indbudt til et sankthans-arrangement i børnehøjde. 

- Det er selvfølgelig øv, at det bliver uden bål. Men jeg kan forstå, at hvis der kommer lidt mere regn, så kan man se på forbuddet igen, lyder det fra Martin Løren, der er medarrangør af sankthans-arrangementet i Byparken. 

Martin Løren fra Dianalund håber til det sidste, at deres sankthansarrangement i Byparken kan blive med bål.
Martin Løren fra Dianalund håber til det sidste, at deres sankthansarrangement i Byparken kan blive med bål. Foto: Privatfoto

Han og de øvrige medlemmer af spejderklubbens bestyrelse håber, at lidt uventet vådt vejr kan redde bålet, men ellers har de et alternativ klar.

- Indtil nu er vi nødt til at forholde os til forbuddet, så vi laver et alternativ, så heksen stadig kan stå. Enten på nogle rafter, papirer eller plastik, der kan males flammer på. Og så gør vi måske det, at børnene kan danse rundt om det i stedet for, at vi tænder et rigtigt bål, fortæller han. 

Der er desuden planlagt båltale ved en lokal børneforfatter, forskellige lege til børnene og salg af sodavand. 

Håbet er ifølge Martin Løren, at et par hundrede mennesker deltager. 

Et bål af lyskæder

Også i Slagelse får bålforbuddet konsekvenser. Her bliver festugen traditionelt skudt i gang med et stort fælles sankthansbål på søen i Slagelse Lystanlæg. 

Det er her i Slagelse Lystanlæg, at flere tusind mennesker samles til sankthansbål. Men i år bliver det altså uden rigtig ild.
Det er her i Slagelse Lystanlæg, at flere tusind mennesker samles til sankthansbål. Men i år bliver det altså uden rigtig ild. Foto: Camilla Bøgeholt Lund - TV2 ØST

Men sådan bliver det ikke i år. 

- Det er brandærgerligt, at man ikke kan holde en tradition, vi har haft her i Slagelse i over 10 år, men til gengæld prøver vi noget andet i år, siger Jens Vadmand, der er formand for Slagelse Festuge. 

Jens Vadmand tror, at det potentielt kan betyde flere gæster i anlægget, når der ikke tændes bål på strandene i år.
Jens Vadmand tror, at det potentielt kan betyde flere gæster i anlægget, når der ikke tændes bål på strandene i år. Foto: Camilla Bøgeholt Lund - TV2 ØST

Her har man nemlig også udtænkt et alternativ til sankthansbålet. 

- Alle de ting, man plejer at have, båltaler, fællessang og alle de ting, der skal være er her, plus at vi laver et bål herude på øen, men det bliver med lyskæder i stedet for, og den sankthansfigur, der er lavet af en 2. klasse her fra Slagelse, den bliver også udstillet, så man kan få den oplevelse med, fortæller Jens Vadmand. 

Omkring 3000-5000 mennesker plejer at gæste sankthansarrangementet i Slagelse Lystanlæg. Det er Slagelse Festuge, der i et samarbejde med Business Slagelse står for begivenheden. 

En dansk tradition

Det er dog ikke alle steder, at man må ty til alternativer til bål. På Sydsjælland er der fortsat mulighed for at lave sankthansbål, da der ikke er udstedt bålforbud. 

Det glæder de sig over i Karrebæksminde, hvor lokalrådet, fiskeriforeningen, idrætsforeningen, erhvervsforening og havnefestivalen traditionen tro holder et stort sankthans-arrangement på havnen. 

Freddy Bach er medarrangør på sankthansaften i Karrebæksminde.
Freddy Bach er medarrangør på sankthansaften i Karrebæksminde. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST - Arkivfoto

- Det er jo en tradition at der tændes et bål for at markere midsommeren i Danmark, og det er da noget, vi skal holde fast i, hvis der er mulighed for det. Det er hyggeligt, det hører til den danske tradition, ligesom nationalsangen til fodboldkampe, fortæller Freddy Bach, der er medarrangør af sankthansfesten i Karrebæksminde.

For ham er det noget helt særligt at synge Holger Drachmanns vise, mens bålet tændes. 

- Jeg bliver faktisk rørt, når vi synger Midsommervisen. Det skal jeg da indrømme. 

Holder kontakt med brandchefen

Selvom Midsommervisen og sankthansbålet endnu ser ud til at kunne følges ad i Karrebæksminde, så har de en plan b klar, hvis brandvæsenet skulle komme med en anden melding. 

- Vi er i løbende kontakt med brandchefen i Næstved Kommune og har været det siden sidste uge. Det er jo vejret, der bestemmer, og vi har vidst, at der måske kunne komme et forbud og har derfor forberedt et alternativ med et bål på storskærm, fortæller Freddy Bach.  

Storskærmen var allerede bestilt, da sankthansarrangementet byder på to koncerter. Først med det lokale band Players og derefter koncert med Shubberne, der skal spille Shu-bi-duas version af Midsommervisen. 

Sankthans 2016.jpg
Læs også
Sankthansbål forbydes i store dele af regionen - her må du stadig lave bål
Sankthans 2016.jpg
Læs også
Sankthansbål forbydes i store dele af regionen - her må du stadig lave bål

Især sidstnævnte forventer arrangørerne vil tiltrække mange mennesker. Derfor skal storskærmen fungere som supplement til selve scenen. 

Skærmen kan dog også stadig nå at komme i brug som et alternativ til bålet, understreger Freddy Bach. 

- Jeg har aftalt med brandchefen, at vi kontakter ham midt i ugen og hører, om det er ansvarligt at tænde bål på fredag. Hvis han siger go eller ikke go, så retter vi os efter det, uanset om vi har et forbud eller ej. 

Ifølge Freddy Bach er forventningen, at der kommer mere end 4000 mennesker til deres arrangement på fredag. 


Nyhedsoverblik