Slagelse Kommune beklager forløb om manglende hjælp til ordblind dreng

Slagelse Kommune kalder henvisning af ordblind dreng til læge en misforståelse. - En uheldig situation, siger leder, der vil indkalde familien til et møde

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Besparelser i den pædagogiske psykologiske rådgivning risikerer at ramme de svageste børn.

Sådan lød kritikken af Slagelse Kommune, da TV2 ØST onsdag kunne fortælle om 15-årige ordblinde Markus, der ikke kunne få hjælp fra kommunens pædagogiske psykologiske rådgivning (PPR) til at komme på ordblindeefterskole.

quote Kommunen har ikke sparet PPR væk. Som jeg ser det, så bunder sagen i en misforståelse

Bo Clausen, leder for Pædagogisk Udvikling og Inklusion, Slagelse Kommune

Familien havde brug for at få lavet en PPV – en pædagogisk psykologisk vurdering – for at få en plads på efterskolen efter niende klasse. Men i stedet blev familien henvist til egen læge af både skolepsykolog og kommunal medarbejder. 

Det affødte en kras kritik af kommunen fra lægerne i Slagelse – og ikke mindst hos familien, der føler sig som en kastebold i systemet.

Besparelserne i Slagelse Kommune går nu ud over børn, der har brug for en udredning - en såkaldt pædagogisk psykologisk vurdering. Den vurdering skal kommunen lave - men for at spare sender kommunen opgaven videre til lægerne

En uheldig situation

Men nu beklager Slagelse Kommune forløbet, der ifølge kommunen drejer sig om en misforståelse.

- Jeg kan godt forstå forældrene, og der er mange organisatoriske ting i sådan et forløb, der gør, at man føler, at man bliver kastet rundt i systemet. Det er en uheldig situation, at borgerne oplever det her, siger leder for Pædagogisk Udvikling og Inklusion i Slagelse Kommune, Bo Clausen.

quote Det ønsker vi ikke at andre også skal opleve

Charlotte Raagaard Nielsen, Slagelse

Bo Clausen fortæller, at der i hans afdeling skal spares ti procent – 2,7 millioner kroner – eller det, der svarer til fem stillinger i 2023. Men det vil ikke gå ud over PPR-delen.

- PPR er lovpligtigt jævnfør Folkeskoleloven, så der bliver ikke sparet her. Der, hvor vi kommer til at spare, er på alment forebyggende arbejde, såsom kurser for lærere og pædagoger, forløb om hvordan man håndterer mistrivsel i skoler og på daginstitutioner og så videre, siger han og tilføjer:

-  Så kommunen har ikke sparet PPR væk. Som jeg ser det, så bunder sagen i en misforståelse, og det skal vi have ryddet op i, så derfor indkalder jeg familien til et møde hos mig, så vi på bedst mulig måde kan hjælpe barnet videre.

Slagelse Kommune afviser, at det er besparelser, der har ført til, at 15-årige, ordblinde Markus, der ikke kunne få hjælp fra kommunens pædagogiske psykologiske rådgivning til at komme på ordblindeefterskole.
Slagelse Kommune afviser, at det er besparelser, der har ført til, at 15-årige, ordblinde Markus, der ikke kunne få hjælp fra kommunens pædagogiske psykologiske rådgivning til at komme på ordblindeefterskole. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Systemet skal gøres mere enkelt

Det er i det hele taget en indviklet affære, når et barn skal henvises til videre udredning på eksempelvis børnepsykiatrisk afdeling. Derfor har han selv taget initiativ til et møde mellem Region Sjælland, kommunen og lægerne for at få kigget på, hvad man kan gøre for at forenkle tingene og få et mere smidigt samarbejde.

- Der er mange instanser, når et barn skal henvises til videre udredning, og det er svært for forældrene både at få hjælpen – men især at finde rundt i systemet. Derfor har jeg taget initiativ til, at vi sætter os ned og får kigget det igennem. Når jeg taler med mine kolleger rundt om i landet, så er det ikke kun i Slagelse, at vi oplever det – men det er et landsdækkende problem, siger Bo Clausen.

Et wake-up-call

Mor til Markus, Charlotte Raagaard Nielsen, er glad for, at kommunen har taget familiens oplevelse alvorligt.

- Det er godt, at kommunen nu rækker en hånd ud, og tager det her alvorligt. Vi har oplevet at blive sendt rundt i mellem en lang række instanser, som åbenbart ikke har talt med hinanden – eller måske ikke er klar over, hvad loven forpligter kommunen til. Det ønsker vi ikke at andre også skal opleve, siger hun.

Læs også
Familie fanget i kommunal spareøvelse: - Vi føler os som en kastebold
Læs også
Familie fanget i kommunal spareøvelse: - Vi føler os som en kastebold

Charlotte Raagaard Nielsen håber også, at kommunen har lært noget af sagen:

- Det er jo også et wake-up-call for kommunen om, at de ikke bare kan kaste rundt i systemet. Vi glæder os til mødet, så vi kan få rettet den fejl og komme videre – og ikke mindst så Markus kan komme videre med sit liv.


Nyhedsoverblik