Østre Landsret har i dag bestemt, at Slagelse Kommune skal betale pigerne erstatning, da kommunen burde have grebet ind og forhindret de både voldelige og seksuelle overgreb søstrene blev udat for af deres plejefamilie.
Derfor skal kommunen nu betale Nanna Hansen, Amal Kassna og Sapran Hassna 100.000 kroner hver i erstatning.
- Jeg er så overvældet. Jeg er så glad og så taknemmelig. Og jeg synes, det er en stor dag i dag, siger 25-årige Nanna Hansen til TV 2.
- Det er så overvældende, fordi vi havde forventet alt andet end at vinde. Så der er mange følelser omkring det, men det er en fantastisk dag.
Man kan ikke gøre det op i penge
Søstrene krævede egentlig 300.000 kroner i erstatning, men for Nanna Hansen handler det ikke om pengene. Det handler om retfærdighed.
- Det er ikke pengene. Det er det her med, at den her kommune har stået til ansvar. Den her kommune er jo ligeså medskyldig som plejemor og plejefar, og de har så stort et ansvar i vores sag. For mig er det vigtigt, at der er nogle, som tror på os. At vi har fået noget afklaring, siger Nanna Hansen.
- Det er den retfærdighed, som jeg egentlig er gået efter. At få en erstatning, det er jo bare et plaster på såret. 100.000 kroner - man kan jo ikke tage et menneskeliv og gøre det op i penge, siger hun.
Tidslinje:
1999: De fire søskende anbringes i en plejefamilie i Skælskør.
2001: To underretninger fra samme psykolog til kommunen.
2002: Nanna Hansen tvangfjernes fra plejefamilien af kommunen.
2005: De sidste tre søskende fjernes nu fra plejefamilien.
2008: Plejefaderen får fem års fængsel for blandt andet at have haft samleje med Nanna Hansen cirka en gang om ugen i perioder.
2014: Søstrene stævner kommunen. Kommunen afviser i december at indgå et forlig.
2015: Søstrene stævner igen kommunen.
Kilde: TV 2
Får betydning for fremtiden
Udover at der nu er sat et foreløbigt punktum i sagen, så handler sejren over kommunen også om, hvad det får af konsekvenser for fremtidige sager.
- Min retfærdighedsfølelse siger til mig, at vi har fået en afklaring. Men jeg tror, retfærdigheden bliver udfyldt ved, at det her kommer til at have en kæmpe betydning for andre børn og unge - at de nu kan gå op og konfrontere en kommune. En kommune kan blive stillet til ansvar - både på ansvarsdelen men også erstatningsmæssigt. Og at alle de sager der ligger, faktisk har en reel chance. Det er det, der giver mig den der ro omkring retfærdighed, siger Nanna Hansen til TV 2.
Man må stå ved fejlen
Stén Knuth, Slagelses borgmester, fortæller, at han anbefaler byrådet til ikke at anke dommen. Sagen skal lukkes nu.
Men skulle de anke dommen, er beskeden klar fra Nanna Hansen:
- Det er jo umenneskeligt. Det er uacceptabelt. Man må også anerkende et nederlag. Og lige præcis i vores sag, der har vi vundet. Vi har brugt tre år og et par måneder på det her. Nu må man også anerkende, at når vi så vinder, at vi har vundet, siger hun.
- Hvad KLs mening så er omkring det og opbakning i forhold til kommunerne og Slagelse Kommune, det kan jeg ikke rigtigt tage mig af. Men jeg kan sige én ting: At det håber jeg ikke for deres egen skyld, at de gør. Og det er ikke en trussel, det er mere en konstatering. Det er også, hvordan man fremstiller sig selv. Og man må også anerkende, når man laver en fejl og stå ved den her fejl, og det her ansvar, som man burde have påtaget sig.