Uglet hår og lange negle med skidt under.
Det syn mødte Mette Poulsen, da hun i sidste uge besøgte sin far på demensplejehjemmet Quistgården i Korsør. Og det viste sig, at der var en grund til det. For faren Holger Hansen havde på det tidspunkt ikke været i bad i 11 uger.
De fortjener respekt og værdighed det sidste af livet. Det føler jeg bare ikke, de fik derude
TV2 ØST kunne onsdag fortælle, at flere pårørende kan berette om familiemedlemmer, der ikke kom i bad i flere uger. Den kritik bekræfter en tidligere medarbejder nu over for TV2 ØST.
- Det er det samme, som jeg oplevede, da jeg var ansat.
- Det var hårdt at arbejde et sted, hvor man ikke kunne give beboerne den hjælp, de har ret til i den sidste del af deres liv, fortæller kvinden til TV2 ØST.
Ifølge den tidligere medarbejder kunne der gå mellem 8 og 11 uger, hvor beboerne ikke kom i bad.
- Nogle gange er vi heller ikke helt enige om, hvad et bad er. For nogle har også bare givet en våd klud under armene, og så har det været et bad. Men jeg synes jo, et bad er, når man kommer ind under bruseren med sæbe og bliver vasket, siger den tidligere medarbejder.
Hun har ønsket at være anonym for at undgå arbejdsmæssige komplikationer, men TV2 ØST er bekendt med hendes fulde identitet og har set dokumentation for arbejdet i Slagelse Kommune.
Var ked af det hver dag
Den tidligere medarbejder stoppede på plejehjemmet netop på grund af forholdene.
- Jeg gik hjem hver dag og var ked af det, fordi jeg ikke følte, vi gav den pleje, borgerne fortjente at få.
- Jeg stoppede, fordi jeg følte, det var utilstrækkeligt. Jeg synes, det var umenneskelige forhold, de ældre bor under. Jeg synes, de fortjener respekt og værdighed det sidste af livet. Det føler jeg bare ikke, de fik derude.
Tip os
Kender du til problemer på Quistgården - eller andre steder i ældreplejen? Så vil TV2 ØST gerne i kontakt med os. Du kan skrive til os på redaktion@tv2east.dk eller via formularen på siden her.
Fagforbund kritiserer forholdene
Ældre Sagen i Slagelse Kommune har valgt at gå ind i sagen, efter foreningen har fået henvendelser fra tre pårørende til beboere på plejehjemmet. De peger på besparelserne i kommunen som en del af årsagen.
- Besparelserne på ældreområdet er fuldstændig uacceptable. Nu skal det holde op. Det kan vi ikke byde vores ældre befolkning. Det nærmer sig – hvis ikke det er – omsorgssvigt, udtalte formanden for koordinationsudvalget i Ældre Sagen i Slagelse, Jørn-Ole Didriksen, til TV2 ØST onsdag.
Ældre Sagen er dog ikke de eneste, der kritiserer forholdene på Quistgården. Også fagforbundet FOA, der organiserer personalet på landets plejecentre, kommer med kritik.
- Systemet her har fejlet. Man har skåret ind til benet. Man har faktisk måske også skåret så dybt, at man har savet benet over. Medarbejderne løber mega stærkt. Ledelsen ser vi faktisk også løbe stærkt. Det skal medgives, men man har jo kun de ressourcer, man har at gøre med, siger Jørn Thor Nielsen, der er næstformand hos FOA Vestsjælland, og fortsætter:
- Hvis man tror, man kan lave samme kvalitet af pleje for væsentlig mindre penge, så er det her jo et konkret eksempel på, at det kan ikke lade sig gøre.
Kommune bestiller en redegørelse
I Slagelse Kommune vil de nu undersøge forholdene på Quistgården. TV2 ØST forelagde i dag kritikken fra den tidligere medarbejder over for formanden for sundhedsudvalget.
- Det tyder på, at problemerne har været her længere end blot de sidste par uger, og måske også før vi indførte besparelserne. Det kan jeg jo ikke vide, da jeg ikke ved, hvornår personen var ansat. Men det er jo noget, vi skal tage hånd om, og det er derfor, vi bestiller en redegørelse for at finde ud af, hvad der er op og ned, siger Nikolaj Bjørk Christensen (V).
Når du kigger på det, tror du så, situationen på Quistgården er, som den burde være?
- Det er helt åbenlyst, at der er noget, der ikke fungerer. Det er derfor, vi beder om en redegørelse, fordi vi tager det meget alvorligt, når der kommer den her slags henvendelser.
TV2 ØST har dagen igennem forsøgt at få et interview med Slagelse Kommunes borgmester Knud Vincents om sagen, men han var forhindret i at stille op.