Pårørende kritiserer plejehjem for ikke at bade beboer i 11 uger

Flere pårørende og Ældre Sagen kritiserer hygiejneforholdene på demensplejehjemmet Quistgården i Korsør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Holger Hansen på 77 år plejer at sætte sit hår hver morgen. 

Men da hans datter i sidste uge besøgte ham på demensplejehjemmet Quistgården i Korsør, var hans hår stort og vildt. 

quote Det er helt grotesk og decideret omsorgssvigt

Mette Poulsen, pårørende til beboer på demensplejehjemmet Quistgården.

I hovedet havde han små rifter og arp. Hans negle var lange med skidt under, fortæller datteren, Mette Poulsen. 

Vaskeskemaet, som Mette Poulsen fandt, viser de uger, hvor Holger Hansen ikke har været i bad.
Vaskeskemaet, som Mette Poulsen fandt, viser de uger, hvor Holger Hansen ikke har været i bad. Foto: Privatfoto - Mette Poulsen

Hun var derfor interesseret i at finde ud af, hvornår faren sidst havde været i bad. Og det fandt hun ud af gennem et badeskema, hun fik adgang til på plejehjemmet.

Læs også
Tidligere medarbejder på plejehjem: - Det var umenneskelige forhold
Læs også
Tidligere medarbejder på plejehjem: - Det var umenneskelige forhold

Skemaet viste, at Holger Hansen ikke havde været i bad i 11 uger. 

- Egentligt blev jeg ikke overrasket, for jeg er kommet herned mange gange, hvor han har set sådan ud, men 11 uger har jeg ikke prøvet før. Det er helt grotesk og decideret omsorgssvigt, siger Mette Poulsen. 

Tip os

Kender du til problemer på Quistgården - eller andre steder i ældreplejen? Så vil TV2 ØST gerne i kontakt med os. Du kan skrive til os på redaktion@tv2east.dk eller via formularen på siden her.

Bemanding får skylden

Inden besøget i sidste uge havde hun allerede i en lang periode været af den holdning, at hygiejneforholdene på demensplejehjemmet Quistgården ikke var gode nok.

Ofte, når hun har besøgt ham, er hans negle blevet lange og der er skidt under.

Mette Poulsen har set sig nødsaget til, selv at vaske sin far, når det stod rigtig dårligt til med hygiejnen, fortæller hun.
Mette Poulsen har set sig nødsaget til, selv at vaske sin far, når det stod rigtig dårligt til med hygiejnen, fortæller hun. Foto: Jesper Truelsen, TV2 ØST

Når han samtidig ikke har været i bad, bliver hans ansigtshud irriteret, og han vil derfor klø sig med beskidte negle. Det skaber sår med infektioner, vurderer hun.

- I flere år har jeg gjort ledelsen opmærksom på, at plejen og hygiejnen ikke er optimal, men nu er smertegrænsen nået, siger hun.

På demensplejehjemmet Quistgården bor 24 personer. De er fordelt på 3 afdelinger med 8 beboere på hver.
På demensplejehjemmet Quistgården bor 24 personer. De er fordelt på 3 afdelinger med 8 beboere på hver. Foto: Jesper Truelsen, TV2 ØST

Flere pårørende bekræfter oplevelsen af, at hygiejneforholdene er dårlige. De mener, at problemerne bunder i underbemanding.

- Personalet kan ikke nå rundt om alle de plejeopgaver, der er. Jeg kan ikke forstå, hvordan man kan komme så langt ned i bemanding, og at man kan være det her bekendt. Demente mennesker er nogle af de allersvageste, siger Mette Poulsen. 

Besparelsen kritiseres 

Ældre Sagen i Slagelse Kommune er også gået ind i sagen, efter foreningen har fået henvendelser fra tre andre pårørende til beboere på plejehjemmet. 

quote Vi har intet at klandre personalet for, for vi kan se, at de kæmper

Jette Larsen, pårørende til beboer på Quistgården

Formanden for koordinationsudvalget i Ældre Sagen i Slagelse, Jørn-Ole Didriksen, peger også på, at forholdene skyldes besparelser i kommunen.

- Besparelserne på ældreområdet er fuldstændig uacceptable. Nu skal det holde op. Det kan vi ikke byde vores ældre befolkning. Det nærmer sig – hvis ikke det er – omsorgssvigt, siger han.

Jørn-Ole Didriksen, formanden for koordinationsudvalget i Ældre Sagen i Slagelse, mener, der skal ændres på vilkårene på plejehjemmet hurtigst muligt.
Jørn-Ole Didriksen, formanden for koordinationsudvalget i Ældre Sagen i Slagelse, mener, der skal ændres på vilkårene på plejehjemmet hurtigst muligt. Foto: Jesper Truelsen, TV2 ØST

 Jørn-Ole Didriksen opfordrer formændene for Senior- og Sundhedsudvalget i kommunen til at finde en løsning. 

- De skal samles og finde en løsning på, hvordan man får plejeforholdene bragt i orden, så det er anstændig og værdig ældrepleje, vi har på Quistgården. Det kan ikke vente til efter sommerferie. Det skal løses nu, siger han.

Kommune vil undersøge sagen

I Slagelse Kommune fortæller konstitueret chef for Sundhed og Ældre, Terese Corfix, at de tager henvendelserne alvorligt.

- Vi bliver selvfølgelig nødt til at kigge på, hvad der foregår, så vi har noget at arbejde med, siger hun. 

Terese Corfix fortæller, at hun ikke før har været bekendt med, at der skulle være borgere, der ikke kommer i bad i længere perioder. 

- Vi bliver nødt til at få et bedre billede af, hvad der skal til, for at vi kan lykkes. Vi har personalemøde i næste uge, hvor vi selvfølgelig snakker med personalet om, hvilke muligheder der er, og hvad de ser i deres hverdag.

Den konstituerede chef for Sundhed og Ældre, Terese Corfix, er åben for at undersøge hygiejnen på plejehjemmet.
Den konstituerede chef for Sundhed og Ældre, Terese Corfix, er åben for at undersøge hygiejnen på plejehjemmet. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Derefter vil kommunen invitere borgere og pårørende til et møde. 

Dog har hun fået at vide fra personalet på Quistgården, at problemet nærmere bunder i fejl af registrering af bade.

- De fortæller, at der er borgere, der kommer i bad, men at de ikke har en ordentlig systematik omkring registrering, siger Terese Corfix.

Læs også
Ældre skal betale dobbelt for maden på plejehjem i januar måned
Læs også
Ældre skal betale dobbelt for maden på plejehjem i januar måned

Lederen af demensplejehjemmet Quistgården, Dorte Hammerich, har ikke ønsket at stille op til interview med TV2 ØST. 

Pårørende er forargede

Ligesom Mette Poulsen, mener en anden pårørende til en beboer på Quistgården, Jessie Rønning-Bæk, også, at det er gået ned ad bakke med beboernes bade og hygiejne. Det er blevet særlig slemt indenfor de sidste halvandet- til to år. 

- Jeg er meget ked af, at Peter (Jessies mand, red.) ikke har været i bad imellem to og tre måneder. Da jeg fandt ud af det, var jeg grædefærdig. Det synes jeg er skræmmende - i særdeleshed i denne varme, siger hun. 

Jessie Rønning-Bæk fortæller, at hendes mand Peter kan vente op til to til tre måneder på at komme i bad.
Jessie Rønning-Bæk fortæller, at hendes mand Peter kan vente op til to til tre måneder på at komme i bad. Foto: Jesper Truelsen, TV2 ØST

Det så hun på en det samme badeskema, som Holger Hansens bade bliver registreret på.

Hendes mand er beboer på Quistgården og har i perioder døjet med svamp og infektion. 

- Det har han fået penicillinkur for. Jeg lidt nervøs for, at det er på grund af hygiejneforholdene. Det ville gøre mig trist, siger hun.

Hun har klaget flere gange, fortæller hun. 

Personalet kæmper, mener pårørende

Også Jette Larsen, hvis mor bor på plejehjemmet, er bekymret for hygiejnen. 

Indenfor de seneste seks måneder er hun begyndt at vaske sin mors hår og under hendes arme, fordi hun oplevede at hun trængte. 

Læs også
Syvårig frivillig på plejehjem: - Han tager de ældre med storm
Læs også
Syvårig frivillig på plejehjem: - Han tager de ældre med storm

Hun er også bekymret for mængden af personale, selvom både hun og Jessie Rønning-Bæk anerkender, at de ansatte gør deres bedste.

- Vi har intet at klandre personalet for, for vi kan se, at de kæmper. Men der er så mange ting, de skal tage sig af, siger Jette Larsen.

Hendes mor er stadig i stand til at gå selv, men Jette Larsen frygter den dag, hvor moren ikke længere kan gå.

- Så bliver jeg dybt bekymret for, hvor længe hun skal sidde, og hvornår hun kommer ud af sin seng, og hvor længe skal hun vente. Et demensafsnit er jo endestationen efter et langt arbejdsliv, hvor de har knoklet - så skal man bare herfra på en værdig måde, siger Jette Larsen.


Nyhedsoverblik