Slagelse Kommune er blevet stævnet af forældre til en multihandicappet dreng, der døde i en alder af to år, mens han var i aflastning på det kommunalt ejede bosted Heimdal.
Det værste er, at Lucas døde alene. Jeg var ikke hos ham. Han var kun to år gammel
Derudover har en forælder til en svært handicappet pige, der var i overhængende livsfare på samme bosted, også stævnet kommunen.
I stævningen, som advokat Mads Pramming fra Ehmer Pramming Advokater har lavet, står der blandt andet:
Denne sag drejer sig om, hvorvidt Slagelse Kommune er erstatningspligtig over for (...) ved at have tilsidesat sine forpligtelser til at beskytte (...) mod umenneskelig eller nedværdigende behandling...
Længere nede står der:
...at have tilsidesat sine forpligtelser til at beskytte (...) liv og helbred...
Halv meter afføring i tarmen
For forældrene er det en næsten 10 år lang kamp mod kommunen, som nu har udmøntet sig i noget konkret.
Det er chokerende, at kommunen ikke har reageret i årevis på vores bekymringer
- Jeg håber, at stævningen ikke kun viser kommunen, at de ikke bare kan ignorere alle de bekymringsskrivelser, som både os forældre, lægerne og Dansk Handicap Forbund har lavet over stedet.
- Men den giver forhåbentligt også genlyd på Christiansborg, så handicappede børn og voksne i hele landet får en ordentlig behandling på de kommunale bosteder, siger Kathrine Butzbach.
Hun er mor til Maigen, der i 2020 var i overhængende livsfare, efter personalet – mod lægens anvisninger – ændrede i pigens medicin. Det medførte, at hun blev udspilet, fik vejrtrækningsproblemer og blev helt blå.
- Vi fandt Maigen på bostedet og kunne med det samme se, at den var helt gal, siger Kathrine Butzbach og fortsætter:
- Vi kørte hende straks af sted til sygehuset i Slagelse, hvor lægen stod klar til at modtage hende. En CT-scanning viste, at Maigen havde en halv meter afføring stående i tarmen.
Fordi personalet på Heimdal ændrede i pigens medicin, ophobede afføringen sig inde i Maigen – og hvis forældrene ikke havde reageret, kunne det være endt fatalt.
- Jeg priser mig lykkelig over, at vi nåede at få Maigen væk – ellers ville hun ikke have været her i dag, siger Kathrine Butzbach.
Toårig mistede livet
Værre gik det for Marie Kaiser. Hun mistede sin toårige søn, Lucas, da han var anbragt i aflastning på Heimdal.
Få uger forinden havde hun født en lillebror ved kejsersnit og kunne ikke bære rundt på multihandicappede Lucas.
Det her er en helt forfærdelig sag om en kommune, der ikke har lyttet
Derfor aftalte hun med bostedet, at de kunne aflaste moderen en weekend.
- De fortalte, at der var en nattevagt, som ville tjekke Lucas en gang i timen. Så jeg afleverede ham fredag. Lørdag taler jeg med dem, og de siger, alt er fint. Søndag morgen bliver jeg ringet op og får at vide, at Lucas er fundet død i sengen, siger Marie Kaiser.
Det viser sig, at dødsårsagen ifølge obduktionsrapporten er en simpel lungebetændelse, hvilket ifølge Marie Kaiser formentligt kunne være undgået, hvis nattevagten havde tjekket hver time som aftalt.
Ifølge stævningen fremgår det, at der var begyndende ligpletter, da han blev fundet.
Derfor formodes det, at han har ligget død i op til seks timer, da ligpletter først viser sig to til seks timer efter dødstidspunktet.
Desuden står der i et dagbogsnotat fra bostedet søndag morgen, at Lucas har sovet fint i nat.
På det tidspunkt havde han dog været død i flere timer.
- Hvis de havde tilset ham lørdag og kontaktet lægevagten, så havde han været i live i dag. Det værste er, at Lucas døde alene. Jeg var ikke hos ham. Han var kun to år gammel, siger Marie Kaiser.
Dybt graverende og alvorlig
Forældrenes historie og kamp for at få Slagelse Kommune til at vedkende sig sit ansvar, berører advokat Mads Pramming dybt.
- Det her er en helt forfærdelig sag om en kommune, der ikke har lyttet til de læger og pårørende, der i årevis har prøvet at råbe kommunen op.
- Det er først, da Styrelsen for Patientsikkerhed i 2020 afleverer en tilsynsrapport af stedet, der viser, at 12 ud af 17 forhold er 'større problemer af betydning for patientsikkerheden' samt udsteder en stribe af påbud mod Heimdal, at kommunen reagerer. Årene går og et barn er død – et andet barn kommer i livsfare. Det er ganske graverende, siger Mads Pramming.
Derfor stævner advokaten på vegne af forældrene Slagelse Kommune.
- Det er vores opfattelse, at Slagelse Kommune har krænket børnenes menneskerettigheder, ved ikke at føre tilsyn ved Specialcenter Heimdal. Derfor mener jeg også, at sagen ikke skal i byretten, men i Landsretten, da den er af principiel karakter, siger Mads Pramming.
Slagelse Kommune har modtaget stævningen.
- Jeg kan bekræfte, at vi har modtaget en stævning, siger Lone Wolff, socialchef i Center for Handicap og Psykiatri, og tilføjer:
- Men som udgangspunkt anerkender vi ikke kravet, så nu går vi i gang med at få vores advokat til at lave et svarskrift – og så er det op til domstolene at afgøre sagen.