Udledte langt flere suspenderede stoffer end indberettet - kommune gav grønt lys

Der blev i 2023 udledt langt flere af de såkaldt suspenderede stoffer i Storebælt og Agersø Sund, end virksomheden IWS selv oplyste.

Store mængder miljøskadelige stoffer kan være endt i Agersø Sund og Storebælt. 

Industrial Water Solutions, tidligere RGS Nordic, der renser industrispildevand, og leder det ud i Agersø Sund og Storebælt, har selv angivet mængderne af de såkaldt suspenderede stoffer. Men mængderne stemmer ikke overens med målinger, som et eksternt laboratorie har målt. Langt fra. 

- Der er noget, der i hvert fald ikke passer i det her, siger Jan Rasmussen, der er formand i den lokale forening Rent Havmiljø Nu.

Suspenderede stoffer er små partikler, der svømmer rundt i industrispildevandet, der er klassificeret som farligt, fordi det blandt andet stammer fra olieindustrien i Norge.

IWS, Industrial Water Solutions var tidligere en del af RGS Nordic og ligger ved Stigsnæs. Virksomheden renser blandt andet spildevand fra Norges olieindustri.
IWS, Industrial Water Solutions var tidligere en del af RGS Nordic og ligger ved Stigsnæs. Virksomheden renser blandt andet spildevand fra Norges olieindustri. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Rensningsanlæggets egne tal er langt lavere end dé tal, et akkrediteret laboratorie har målt:

- Hvorfor stopper man ikke IWS, indtil der er styr på tingene? Der render hver dag stoffer ud i Agersø Sund, der giver iltsvind, lyder det fra Søren-Anker Jensen, der også er medlem af foreningen. 

Miljøstyrelsen har i oktober givet rensningsanlægget Industrial Water Solutions en indskærpelse, fordi virksomheden havde opgivet afvigende tal og samtidig udledt langt mere suspenderet stof, end det tilladte. 

Det viser sig dog, at det hele er sket med Slagelse Kommunes accept. Kommunen har angiveligt godkendt en alternativ målemetode. Problemet er bare, at den ikke fremgår af virksomhedens miljøgodkendelse, som den skal. 

Sort lag ophober sig på havbunden

Suspenderede stoffer er ikke opløselige, hvilket betyder, at de er små faste partikler. Henrik Rasmus Andersen er lektor i vandteknologi på DTU. Han holder et glas frem i hånden, hvor der på bunden svømmer en sort tåge af partikler:

- Der er sådan et blødt mudderlag, der vil lægge sig overalt. Det er en masse organisk stof, der kan føre til iltsvind, dér hvor vandet løber ud. Og partiklerne er faste, så de kan forstyrre vandlevende organismer, siger han.

Et eksempel på suspenderede stoffer, som Henrik Rasmus Andersen viser frem. Stofferne er faste og bundfælder over tid.
Et eksempel på suspenderede stoffer, som Henrik Rasmus Andersen viser frem. Stofferne er faste og bundfælder over tid. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Miljøstyrelsen har lavet en oversigt over mængden af suspenderet stof, der er udledt fra IWS i 2023. Her har styrelsen sammenlignet virksomhedens egne tal med mængderne som det eksterne laboratorie har målt.

IWS må maks udlede 30 mg/l suspenderet stof, det står i deres miljøgodkendelse.

Virksomhedens egne målinger ligger mellem 2 og 34 mg. Men det eksterne laboratories målinger ligger mellem 78 og 492 mg.

De lokale fiskere ser forskellene som et forsøg på at pynte på virkeligheden:

- Det kan kun være for at skjule, hvor meget der bliver lukket ud. Det kan ikke være andet, siger Søren-Anker Jensen. 

Svarer til at anlæg slet ikke virker

I september opgav Industrial Water Solutions at have udledt kun 9,21 mg. Det er væsentligt under grænsen på 30 mg. I virkeligheden har det eksterne laboratorie målt 492 mg - 16 gange så meget som den tilladte mængde. 

- Det svarer til, at anlægget slet ikke virker til at fjerne partikler. Ligesom hvis der havde været et nedbrud, og det skal man selvfølgelig gøre noget ved, siger Henrik Rasmus Andersen fra DTU.

Industrispildevandet indeholder alt fra PFAS, tjærestoffer til tungmetaller. Virksomheden har i årevis importeret hundredetusinde tons fra udlandet til Danmark. Det rensede spildevand ender i Agersø Sund og Storebælt.
Industrispildevandet indeholder alt fra PFAS, tjærestoffer til tungmetaller. Virksomheden har i årevis importeret hundredetusinde tons fra udlandet til Danmark. Det rensede spildevand ender i Agersø Sund og Storebælt. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Dertil skriver Miljøstyrelsen: 

“Virksomheden har ikke reageret på, at den eksterne kontrol af SS (suspenderede stoffer, red.), viser en væsentlig forskel i sammenligning med virksomhedens egne analyseresultater for SS.”

Virksomheden er politianmeldt

Siden Miljøstyrelsen overtog myndighedsarbejdet med IWS fra Slagelse Kommune, har rensningsanlægget fået flere indskærpelser og påbud og senest én politianmeldelse. 

Hvorfor virksomheden er politianmeldt af Miljøstyrelsen, ville miljøminister Magnus Heunicke (S) ikke svare konkret på, da han i midten af november blev spurgt af folketingspolitiker Sascha Faxe (AL).

Læs også
Renser giftigt spildevand på 16 år gammel godkendelse
Læs også
Renser giftigt spildevand på 16 år gammel godkendelse

Industrial Water Solutions opererer i øjeblikket på en miljøgodkendelse, der er seks år for gammel. 

Miljøstyrelsen, der sidste år overtog myndighedsarbejdet fra Slagelse Kommune, meldte ud, at den ville blive klar til december,  men nu skriver Miljøstyrelsen, at godkendelsen tidligst kommer i høring i starten af maj næste år.

Taler kun med Miljøstyrelsen

Angående det suspenderede stof, vil Miljøstyrelsen undersøge, om IWS´ måde at analysere for suspenderede stoffer på er den rigtige fremadrettet. Det skriver styrelsen til TV2 ØST.

IWS-direktør Jan Glerup har ikke villet stille op til interview. I en mail skriver han:

"Miljøstyrelsen har efterfølgende også accepteret, at metoden kan anvendes, som erstatning for metoden beskrevet i godkendelsen, (Miljøgodkendelsen, red.)"

Slagelse Kommune havde tidligere tilsynet med IWS. I dag ligger tilsynsmyndigheden hos Miljøstyrelsen.
Slagelse Kommune havde tidligere tilsynet med IWS. I dag ligger tilsynsmyndigheden hos Miljøstyrelsen. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

TV2 ØST har forgæves forsøgt at få et interview med politikerne og embedsværket i Slagelse Kommune.

Hverken borgmester Knud Vincents (V) eller miljøudvalgsformand Jørgen Grüner (SF) har ønsket at svare på, hvorfor kommunen godkendte den alternative analysemetode tilbage i 2014, og hvorfor den ikke fremgår af IWS miljøgodkendelse, som kommunen lavede tilbage i 2008.

De lokale ved Agersø og Stigsnæs tvivler på, at myndighederne har virksomheden under kontrol:

- Jeg ved snart ikke, hvor meget tillid jeg har til, at der sker noget, lyder det fra Søren-Anker Jensen.



Nyhedsoverblik