Et nedslående syn mødte her til morgen personalet ved SK Forsyning i Korsør.
I løbet af natten har ukendte personer ødelagt i alt 21 solpaneler på det nyopførte solvarmeanlæg på Energivej.
- Vi tror, der er nogen, der har kastet med sten. Det er voldsomt, for sådanne paneler er robuste, men hvis man foretager et kraftfuldt kast med for eksempel en sten, så kan de ikke holde til det, fortæller Malene Sadowski, pressetalsperson ved SK Forsyning.
Det ødelægger noget for os og de borgere, der får varme fra anlægget
Ifølge SK-forsyning løber regningen for nye paneler op i en lille halv million kroner – penge som der i sidste ende kun er forbrugerne til at betale, forklarer Malene Sadowski.
- Det er et problem og ret irriterende. Det ødelægger noget for os og de borgere, der får varme fra anlægget. Hvert panel koster cirka 20.000 kroner.
De samlede ødelæggelser skønner SK-forsyning vil løbe op i mindst 400.000 kroner.
Artiklen fortsætter under billederne.
Søger vidner i sagen
Det var en opmærksom borger, som opdagede de ødelagte paneler i de tidlige morgentimer og gjorde SK Forsyning opmærksom på ødelæggelserne.
Sydsjælland og Lolland-Falster Politi bekræfter, at man har modtaget anmeldelsen om hærværk.
- Vi har været derude til det her hærværk. Vi karakteriserer det som groft hærværk. 21 solceller er knust med en ukendt genstand, siger vagtchef Anders Dahl Nielsen og tilføjer:
- Hvis nogen har set noget mistænkeligt i området ved Energivej 11 i Korsør i tidsrummet i klokken 12 onsdag til 6 her til morgen, er vi interesserede i at høre fra dem.
Risikerer at lukke ned
Solvarmeanlægget blev opført sidste år og forsyner sædvanligvis borgerne i Halsskov og Korsør med billig CO2-neutral fjernvarme.
Men med temperaturer i nærheden af frysepunktet kan konsekvenserne af de ødelagte paneler blive omfattende, fortæller Malene Sadowski:
- Hvis der kommer frost, inden vi får repareret anlægget, så er vi nødt til at lukke hele anlægget ned, siger hun og tilføjer:
- Men uanset kan vi ikke lave samme produktion.
Ifølge Malene Sadowski er solvarmepanelerne både en økonomisk fordelagtig og CO2-neutral varmekilde.
Når først et sådan anlæg er sat op, er der ikke meget vedligehold, hvilket er grunden til, at man har valgt netop denne løsning i byen, fortæller hun.