Universitets-overtagelse vækker glæde: - Jeg klappede i mine hænder

Når RUC rykker til Slagelse med flere uddannelser, kan det få stor betydning for erhvervsudviklingen på Sjælland, hvor der er mangel på højtuddannede, siger erhvervschef.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nyheden, om at Roskilde Universitet vil overtage Syddansk Universitets campus i Slagelse, bliver mødt af anerkendende nik og positive tilkendegivelser ind ad en bred kant.

Navnlig hos erhvervslivet ser man potentialer.

quote Vi håber, at det fører med sig, at man kan bo, leve og tage en lang videregående uddannelse på Sjælland

Mads Váczy Kragh, direktør, Erhvervshus Sjælland

- Jeg klappede i mine hænder, da jeg hørte det her.

Sådan siger Mads Váczy Kragh, der er direktør for Erhvervshus Sjælland, der vejleder og rådgiver virksomheder og vækstiværksættere i Region Sjælland.

- Det har været et stort ønske for os, at RUC tog et stort ansvar for at være Sjællands universitet, og at man også fik en udbredelse, der stak ud fra Roskilde til resten af regionen, forklarer han videre og tilføjer:

- Det kan have en ret stor betydning for erhvervsudviklingen i Region Sjælland, hvor man netop har et problem med, at der er for få højtuddannede i virksomhederne.

Vicedirektør Stefan Boel fra IT-virksomheden Comby i Slagelse håber, at RUC med overtagelsen af SDU vil prioritere tekniske uddannelser.
Vicedirektør Stefan Boel fra IT-virksomheden Comby i Slagelse håber, at RUC med overtagelsen af SDU vil prioritere tekniske uddannelser. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Mads Váczy Kragh har tidligere været ude med riven efter RUC, som han mener, har været for fokuseret på hovedstaden.

Det er således kun omkring hver femte studerende på RUC, der i dag kommer fra Sjælland uden for hovedstadsregionen. Til sammenligning er omkring godt hver fjerde studerende på SDU's campus i Slagelse i dag bosiddende på Sjælland uden for hovedstadsregionen.

quote Når vi søger stillinger, så har vi til tider svært ved at finde de rigtige kompetencer

Stefan Boel, vicedirektør, Comby

- Vi håber, at det fører med sig, at man kan bo, leve og tage en lang videregående uddannelse på Sjælland. Det er en af de allervigtigste ting for os, siger Mads Váczy Kragh og tilføjer:

- Hvis man flytter til en af de store byer og tager sin uddannelse der, så har man tendens til at blive i den store by. Men hvis man er bosiddende på Sjælland og tager sin uddannelse her, så vil man også orientere sig ud i det sjællandske erhvervsliv.

Virksomheder ser muligheder

I Slagelse ligger blandt andet virksomheden Cobot Lift. Henrik Gulløv, der er administrerende direktør i Cobot Lift, ser også muligheder i, at RUC kommer til byen. Men han har også et konkret ønske til universitetet.

- Vi har brug for medarbejdere, der kan udvikle vores teknologi. Vi har brug for folk med erfaring inden for robotteknologi, forklarer han.

Læs også
Universiteter lider under faldende elevtal – RUC og SDU mister hver fjerde studerende
Læs også
Universiteter lider under faldende elevtal – RUC og SDU mister hver fjerde studerende

Henrik Gulløvs virksomhed automatiserer tunge løft i industrien og producerer maskiner, der for eksempel kan håndtere og løfte sække og kasser.

- Jeg kunne godt tænke mig, at der kom en type uddannelse, der kan støtte os i at udvikle fremtidens robotløsninger. Traditionelt har det været meget produktionsteknologier, men jeg kunne godt tænke mig, at man fik niveauet over, der kunne hjælpe med at lave fremtidens løsninger, siger han.

SDU rykkede til Slagelse i 2007. Fra 2024 er det planen at RUC skal overtage universitetets campus i byen.
SDU rykkede til Slagelse i 2007. Fra 2024 er det planen at RUC skal overtage universitetets campus i byen. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Også hos IT-virksomheden Comby håber de på, at RUC med overtagelsen af SDU vil prioritere tekniske uddannelser.

- Når vi søger stillinger, så har vi til tider svært ved at finde de rigtige kompetencer, siger vicedirektør Stefan Boel.

Læs også
RUC vil overtage SDU i Slagelse: - Vi vil gerne være Sjællands universitet
Læs også
RUC vil overtage SDU i Slagelse: - Vi vil gerne være Sjællands universitet

Rektor for RUC, Hanne Leth Andersen, fortæller i dag til TV2 ØST, at hun er åben for dialog.

- Vi vil gerne være regionens universitet, siger hun og tilføjer:

- Det skal være en dialog om, hvordan kan vi bedst udvikle det her på en kreativ og spændende måde og bruge det opland og erhvervsliv, der er med uddannelser, der passer til dem. Og hvordan kan vi sikre, der bliver ved med at være unge mennesker i den her egn.

Rektor for RUC, Hanne Leth Andersen, fortæller i dag til TV2 ØST, at hun er åben for dialog med det lokale erhvervsliv i Slagelse.
Rektor for RUC, Hanne Leth Andersen, fortæller i dag til TV2 ØST, at hun er åben for dialog med det lokale erhvervsliv i Slagelse. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Som TV2 ØST kunne fortælle i går, onsdag, har SDU vendt sig mod RUC ud fra en erkendelse af, at der ikke er plads til dem begge. SDU har nemlig fået nej til at udvide antallet af uddannelser blandt andet på grund af RUC.

- Vi har gennem længere tid været meget opmærksomme på, om vi har mulighed for at udvikle vores uddannelsesportefølje i Slagelse, og det er klart, at den bekymring fik betydelig næring, da vi fik det afslag på at kunne oprette folkesundhedsvidenskab, og det var den direkte anledning til, at vi tog dialogen med RUC, sagde rektor for SDU Jens Ringsmose i den forbindelse.

Selve overdragelsen vil finde sted 1. januar 2024. Men inden da skal en egentlig aftale om overdragelsen underskrives.


Nyhedsoverblik