Det kommer til at koste arbejdspladser og indtægter, når minkavlerne i Sorø Kommune drejer nøglen om.
Kommunen er den af de 12 kommuner, TV2 ØST dækker, hvor der er flest minkavlere, og borgmester Gert Jørgensen (K) er ikke imponeret af regeringens håndtering af sagen.
- Jeg synes hverken sagligheden eller tilgangen har været ordentlig, og det er jeg som borgmester i Sorø Kommune ked af på minkavlernes vegne.
Jeg synes hverken sagligheden eller tilgangen har været ordentlig
Da TV2 ØST taler med borgmesteren fredag, er der endnu ikke nogen afklaring på, hvad minkavlerne får i kompensation for aflivningen af deres besætninger.
Derfor er det også for tidligt at afgøre, hvad det præcist kommer til at koste i kommunekassen, at 10 minkfarme lukker på samme tid.
- Fra den ene dag til anden kommer der forskellige udmeldinger fra regeringen, og det er lidt svært at navigere i som kommune, siger borgmesteren.
- Men der er ingen tvivl om, at det økonomisk, familiemæssigt og for vores medborgere i kommunen efterlader en stor sorg og usikkerhed, og den er vi klar til at komme ud og hjælpe med, når vi kender et resultat, siger Gert Jørgensen.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Grafik: Lonni Haugaard.
Han er sikker på, at lige meget, hvordan kompensationsordningen for minkavlerne kommer til at se ud, så vil det ende med tab for kommunen.
- Det er klart, at det koster arbejdspladser og økonomi. Der er blevet skabt mange værdier, siger han.
- Jeg ved man i Sorø har været rigtig dygtige til at forædle det her og har skabt flotte resultater, og de forsvinder nu med et knips med den vejledning, der er kommet centralt fra, siger Gert Jørgensen.
Det er klart, at det koster arbejdspladser og økonomi
Og ifølge borgmesteren er det ikke udelukkende de 10 minkavlerne, der rammes af regeringens beslutning om at aflive samtlige mink i Danmark. Der er også andre led i pelsproduktionen, der bliver udført i Sorø Kommune, som nu rammes, fortæller han.
- Sorø er et af de steder, hvor der flest minkavlere i regionen, og derudover har vi et afskindingssted, som også afskinder mink fra andre kommuner, og det er det værdigrundlag, vi har i vores kommune, siger Gert Jørgensen.
Bank venter på kompensationsordning
Sparekassen Sjælland har flere minkavlere som kunder. Også her venter man på, at der bliver lavet en aftale for kompensation til minkavlerne.
- Fremtiden afhænger af, hvilken kompensationsordning der bliver lavet. Minkavlernes baggrund kan være meget forskellige og deres fremtid ligeså, siger Peter Jørgensen, der er landbrugschef i Sparekassen Sjælland.
Fremtiden afhænger af, hvilken kompensationsordning der bliver lavet
- Vi har isoleret set meldt ud til kunderne, at vores verden er foranderlig, og at vi må forholde til hvordan virkeligheden ser ud, når vi ved det. Så må vi sætte os ned og finde ud af, hvordan vi i fællesskab kan komme videre, siger han.
Banken, der har hovedsæde i Holbæk, har i alt ni kunder, der driver minkfarme, men det bliver ikke et problem for Sparrekassen Sjælland økonomisk, at minkavlerne nu mister deres indtægter.
- Vi har individuelt styr på vores kunder, så den her situation presser os ikke ekstraordinært, men humlen i det her er, de personer, der går ude på bedrifterne, som har en uafklaret situation, siger han.
- Vi tager det sag for sag. Vi har meldt ud til vores avlere, at vi nok skal være der i den her afviklingsfase. Det skal ikke være os, der blokerer noget midt i turbulensen. Vi står bag vores minkavlere og finder individuelle løsninger bagefter, siger Peter Jørgensen.
Han fortæller, at banken i forvejen har haft et ekstra øje på minkavlen, fordi branchen de seneste år har været presset økonomisk.
- Vi har fulgt vores minkkunder meget tæt, fordi der de seneste år har været indtjeningsudfordringer på grund af lave skindpriser, fortæller han og forudser, at 2021 kan blive et svært år for minkavlerne.
- Det er helt sikkert, at de skal finde en anden måde at tjene penge, for der kommer ikke mink i 2021.
Forsikringsselskab tilbyder krisehjælp
Topdanmark er Danmarks største forsikringsselskab inden for landbrug og forsikrer cirka 70 procent af alle minkavlere i Danmark.
I det område TV2 ØST dækker forsikrer Topdanmark 30 af de i alt 44 minkavlere.
Minkavlernes forsikring har ikke en sygdomsdækning, som dækker i den situation, de nu står i, og derfor står minkavlerne uden økonomisk kompensation, hvis der ikke findes en politisk løsning, oplyser Topdanmark.
De skal vide, at de ikke står alene i denne situation
Selvom forsikringen altså ikke dækker minkavlernes tab, er assurandører fra forsikringsselskabet alligevel i kontakt med deres berørte kunder.
- Vi er i gang med at kontakte alle vores minkavler-kunder og tilbyde dem psykologisk krisehjælp. De skal vide, at de ikke står alene i denne situation, siger Monica Diaz, der er divisionsdirektør for Landbrug og Erhverv i Topdanmark.
Hun fortæller, at minkavlerne er glade for at blive ringet op af forsikringsselskabet.
- Flere har allerede taget imod tilbuddet om krisehjælp, og vi forventer at flere vil have brug for støtte, når aflivningerne er overstået, siger hun.
Også hos Topdanmark håber man på, at der findes en kompensationsordning til minkavlerne snarrest.
- Minkavl er en branche, hvor hele familien ofte er en del af produktionen. Det er hele familier, der mister deres levebrød, siger Monica Diaz.
- Det er afgørende med en god politisk løsning til at hjælpe de mange mennesker, der nu må se deres livsgrundlag forsvinde, siger hun.
Politikerne på Christiansborg forhandler fortsat om kompensationen til minkavlerne. Fredag forlangte Venstre, at regeringen skal give minkavlere og andre dele af erhvervet fuld erstatning for et tocifret milliardbeløb.