For mange minkavlere landet over - ikke mindst på Sjælland, bliver det et par sørgelige dage, de kan gå i møde.
Regeringen har onsdag meddelt på et pressemøde, at de skal slå alle deres mink ihjel på grund af en mutation af coronavirus, der kan påvirke effekten af en fremtidig vaccine.
På Sjælland betyder det, at omkring en halv million mink mister livet.
Det får nu flere landmænd og foreninger i regionen til at sætte flaget på halv for at vise deres støtte og opbakning til de minkavlere, der går en svær tid i møde.
Formand: - Når minkavlere bliver ramt, rammer det også os
Holbæk-Odsherred Landboungdom skriver på deres Facebook-profil:
”Det er med stor sorg og største medfølelse over for alle berørte mennesker i dansk minkavl, at vi sætter flagene på halv for at ære et erhverv, der fik dødskysset af vores regering i går”.
Det er med stor sorg og største medfølelse over for alle berørte mennesker i dansk minkavl, at vi sætter flagene på...
Slået op af Holbæk-Odsherred Landboungdom i Torsdag den 5. november 2020
- Det har vi valgt at gøre for at vise vores støtte til minkbranchen, som er hårdt ramt af den her situation, vi står i, og så er vi blevet opfordret til det af landsledelsen, fortæller formanden Asbjørn Bøge Hansen.
Når den her gren af dansk landbrug bliver hårdt ramt, så rammer det også os
Derfor har foreningen også bragt nogle billeder på Facebook, hvor deres medlemmer flager på halv.
- Vi er en organisation, der hører til på landet, specielt for unge mennesker på landet. Minkavlerne er en stor del af det, der foregår på landet, siger Asbjørn Bøge Hansen.
- Minkavlerne er en stor del af det danske landbrug, så når den her gren af dansk landbrug bliver hårdt ramt, så rammer det også os, for vi er et folkefærd, der forsøger at stå sammen. Så når minkavlerne bliver ramt, viser vi selvfølgelig vores støtte.
Rådgivningsvirksomhed tilbyder gratis krisehjælp
Det er ikke kun den lokale Landboungdom-forening, der kommer minkavlerne til undsætning. VKST Landbrugrådgivning tilbyder også minkavlerne gratis krisehjælp og en snak med en psykolog.
- Vi tilbyder at de af vores kunder, der er minkavlere, bliver sat i kontakt med en psykolog, som kan tage en snak med dem om den livskrise, de står i nu. Fordi det, mange af dem har været en del af i flere generationer, bliver pludselig revet væk fra dem uden varsel. Det er en enorm omvæltning, fortæller direktør Mads Birk.
Artiklen fortsætter under billedet.
Tilbuddet er gratis og gælder alle øst for Storebælt, fortæller han:
- Vi er ejet af landmændene. Når man står i sådan tragisk situation, handler det selvfølgelig ikke at tjene yderligere penge. Det handler om at hjælpe til, hvor der er brug for det. Og det er der her.
Når sådan noget sker, og de måske er tredje eller fjerde generation, så kan der ske en meget stor psykisk reaktion på et tidspunkt
Nogen reagerer med det samme, andre senere
Rådgivningsvirksomheden har til opgave at være tæt på landmænd, herunder også minkavlere, og når et familieforetagende, der har eksisteret i generationer, bliver jævnet med jorden, så kan det have store mentale omkostninger, fortæller direktøren.
- Når sådan noget sker, og de måske er tredje eller fjerde generation, så kan der ske en meget stor psykisk reaktion på et tidspunkt enten nu eller senere, når vilkårene pludselig ændrer sig så markant, siger direktør Mads Birk.
- Nogen reagerer med det samme. Andre på et senere tidspunkt.
Derfor vil virksomheden nu også tage kontakt til alle minkavlere rundt omkring i landet for at høre, hvordan de har det hver især.
- Det er selvfølgelig helt frivilligt, om de vil tage imod vores hjælp eller ej. Nogen vil sige ja tak. Andre vil selv kunne håndtere det. Og det er selvfølgelig også fint. Det vigtigste er bare, at de, der har eller vil få brug for hjælp, får den.