Sådan rammer mink-aflivningerne Sjælland og Falster

Der er ikke konstateret corona blandt mink i Region Sjælland, alligevel skal dyrene aflives.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I de 12 kommuner, TV2 ØST dækker, ligger der 44 minkfarme. Det viser Fødevarestyrelsens opgørelse over minkavlere i Danmark.

Der er ikke fundet coronavirus i nogen af de 44 besætninger, men alligevel er samtlige dyr på farmene blevet beordret aflivet af regeringen. En ordre, der senere er blevet lavet om til en opfordring.

Men selvom der endnu ikke er blevet gennemført den lovændring, der skal til, for at regeringen rent faktisk kan beordre minkene aflivet, så arbejder minkavlerne lige nu på at tage livet af alle deres dyr og dermed også hele deres branche.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Lonni Haugaard
 

Politisk er der heller ikke indgået en aftale om, hvordan minkavlerne skal kompenseres. Men af Fødevarestyrelsens hjemmeside fremgår det, at minkavlerne vil få 100 procent erstatning for deres dyr.

Da regeringen onsdag i sidste uge bedyrede, at alle mink i landet skulle aflives, fik minkavlere uden corona i besætningen lovning på at få en bonus, hvis de var færdige med at aflive alle deres dyr, senest mandag den 16. november klokken 23.59.

Derfor arbejder minkavlerne på Sjælland og i Guldborgsund kommuner på højtryk for at få deres mink aflivet.

Inden aflivningerne gik i gang, var der 445.000 mink i Østdanmark, og langt de fleste havde hjemme på de 44 farme på Syd- og Vestsjælland og på Falster.

Den største minkfarm i det område, TV2 ØST dækker, har en besætning på 35.000 dyr, og arbejdet med at aflive mink er søndag fortsat i gang flere steder på Sjælland.

Skindet kan muligvis sælges

Fordi der lige nu ikke er konstateret smitte med corona i besætningerne på Sjælland og i Guldborgsund Kommune er det fortsat muligt for minkavlerne at sælge pelsen fra deres dyr.

Hvis pelsen er færdigbehandlet, kan den sælges som normalt, og hvis der er tale om ikke-færdigbehandlet pels, kan avleren efter aftale med Fødevarestyrelsen også sælge denne pels videre.

For de sjællandske minkavlere er det største tab, at deres avlsdyr bliver slået ihjel.

minkavler_morten_teglgaard_pedersen.jpg
Læs også
Vred minkavler venter på erstatning: - Min geschæft skal kompenseres ud til den sidste 25-øre
minkavler_morten_teglgaard_pedersen.jpg
Læs også
Vred minkavler venter på erstatning: - Min geschæft skal kompenseres ud til den sidste 25-øre

Ifølge økonom Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, har den danske pelsbranche de fineste avlsdyr.

Og når minkene med de gode gener nu bliver slået ihjel, så kan det blive næsten umuligt, for den danske pelsbranche at genopstå.

Tab af arbejdspladser

Det er uvist præcist, hvor mange mennesker, der kommer til at miste deres arbejde i forbindelse med aflivningen af minkene i de 12 kommuner, TV2 ØST dækker.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i alt er lige under 3.000 personer ansat i branchen på landsplan, og at der i 2018 var 412 ansatte på minkfarmene på Sjælland og øerne. Tallet dækker også over minkfarme i Region Hovedstaden, på Fyn og på Bornholm.

Ifølge Henning Otte Hansen har de sjællandske minkavlere tre-fire ansatte i pelsningssæsonen, og så er der også ofte familiemedlemmer, der hjælper til.

Mink
Læs også
Sjællandske minkavlere havde i forvejen planer om at halvere produktionen
Mink
Læs også
Sjællandske minkavlere havde i forvejen planer om at halvere produktionen

De ansatte er en blanding af danske og østeuropæiske arbejdere.

- Der er mange baltere ansat, fortæller Henning Otte Hansen, der forklarer, at de typisk arbejder på de danske minkfarme i et par år, inden de vender hjem.

- Men der er også nogle, der bosætter sig i Danmark, siger han.

Det er ikke kun de mennesker, der arbejder på minkfarmene, der mister deres job, der er også afledte erhverv, som for eksempel produktion af foder og pelsning af dyrene, der rammes af aflivningerne.

Ledelsen på Sjællands Pelsdyrfoder i Odsherred har meldt ud at fabrikken lukker, når der ikke er flere mink tilbage, der skal have noget at spise.

Faldende priser

TV2 Nord kunne i juli måned fortælle, at prisen for minkskind ved den seneste auktion lå på 160 kroner, og det er den laveste pris siden 1999.

Det koster omkring 270 kroner at producere et minkskind, skriver Landbrugsavisen, og de lave priser fik tidligere på året Kopenhagen Fur til at fyre omkring 150 medarbejdere.

Også tal fra Danmarks Statistik bekræfter, at pelsbranchen allerede inden coronakrisen var presset. I 2019 var der i alt 27 konkurser blandt pelsdyrsavlere, og antallet af bedrifter er faldet fra 1.169 i 2013 til 792 i 2019.

Artiklen fortsætter under indslaget.

Jens Jeppesen fra Fjenneslev er en af de pelsdyravlere, der er gået konkurs som følge af lave pelspriser.

De danske minkavlere producerer ifølge interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer mellem 12 og 13 millioner minkskind årligt, og i 2019 eksporterede Danmark minkpelse for mere end fem milliarder kroner. Det svarer til 0,7 procent af den danske eksport.

Tal fra Danmarks Statistik viser dog, at minkproduktionen ikke har været så rentabel de seneste år. I 2019 havde pelsdyrsbedrifterne i Danmark i gennemsnit et underskud på 0,7 millioner kroner per bedrift, mens man i 2013 havde et overskud på omkring 3,3 millioner kroner per bedrift

Polen og Kina har også store produktioner, og en af grundene til, at pelsbranchen i Danmark er presset, er faktisk, at efterspørgslen på minkpels steg i kølvandet på finanskrisen i 2008.

Frem til 2013 tjente de danske minkavlere rigtig godt på deres skind, men da efterspørgslen faldt, faldt priserne også på grund af overproduktion, og det har betydet at branchen har været i gang med at reducere sin produktion for at kunne overleve.


Nyhedsoverblik