Sjællandske avlere fryser deres mink ned for at redde skindet

Flere steder på Sjælland fryser minkavlere deres mink ned for at redde pelsen. De har travlt med at slå dyrene ned, men kan ikke nå at pelse dem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På farmen Nordgaard Mink i Brandelev ved Næstved nærmer de sig enden.

Enden på de godt 16.000 mink, som for to uger siden var en del af ægteparret Henrik Nordgaard og Ann-Mona Kulsø Larsens avl.

quote For at få det bedste ud af det, fryser vi dem ned og tør dem op og behandler dem, som vi plejer at gøre

Henrik Nordgaard, Nordgaard Mink, Brandelev

- Det er ikke særligt rart. Det kunne jeg sagtens have været foruden, siger Henrik Nordgaard, mens han triller den vogn ned mellem burene, hvori minkene bliver aflivet hurtigt via kulilteforgiftning.

I Brandelev og på minkfarme i resten af landet har de haft travlt med at aflive mink, siden regeringen beordrede det den 4. november. De har haft fart på, fordi de modtager en såkaldt tempo-bonus på 20 kroner per mink, hvis deres besætning er slået ned senest ved midnat i morgen.

Læs også
Fra pelsfrakker til fiskeindvolde - flere erhverv mærker minkaflivningen
Læs også
Fra pelsfrakker til fiskeindvolde - flere erhverv mærker minkaflivningen

Mens minkene i smittede besætninger i Jylland ender med pels på i massegrave, må de sjællandske minkavlere gerne pelse deres dyr, da der ikke har været smittetilfælde i minkbesætninger øst for Lillebælt.

Men det er umuligt at nå at pelse så store mængder mink på ti dage. Derfor har Nordgaard og Ann-Mona Kulsø Larsen lejet fire frysecontainere.

- For at få det bedste ud af det, fryser vi dem ned og tør dem op og behandler dem, som vi plejer at gøre. Og pelsene bliver lige så fine, som de plejer at blive, siger Henrik Nordgaard.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ægteparret Henrik Nordgaard og Ann-Mona Kulsø Larsen har Nordgaard Mink.
Ægteparret Henrik Nordgaard og Ann-Mona Kulsø Larsen har Nordgaard Mink. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

- Vi når det

På flere af rækkerne med bure ligger døde mink med bugen opad. Her ligger de og køler af, inden de kommer i de store frysere, der kan rumme 1.200 mink per fryser.

- Vi har slået cirka 1.500-1.800 mink ned om dagen, og så har vi 4-5 mand lagt til afkøling og fyldt i containere hele tiden, fortæller Henrik Nordgaard.

Søndag eftermiddag mangler de i Brandelev at aflive cirka 2.000 mink.

- Vi når 500 mere i dag og resten i morgen. Det er ikke noget problem, og vi skal nok blive færdige i morgen. Så er planen at sende en mail til Fødevarestyrelsen om, at vi er færdige, forklarer Henrik Nordgaard.

Ifølge Ann-Mona Kulsø Larsen, der desuden er formand for Sjællands Pelsdyravlerforening og derfor har et overblik, er det også tilfældet for langt størstedelen af de i alt 44 minkfarme, der findes i de 12 kommuner, TV2 ØST dækker.

quote Langt hovedparten bliver færdige til i morgen

Ann-Mona Kulsø Larsen, formand for Sjællands Pelsdyravlerforening

- Langt hovedparten bliver færdige til i morgen. Vi har nogle lidt mindre farme, der er færdige, og så er der nogle, der har ønsket ikke at følge ambitionen, men i stedet følger dyrenes rytme i forhold til at blive pelset, siger hun og understreger, at minkavlerne nærmest har arbejdet i døgndrift for at nå ambitionen om at være færdige i morgen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Minkene ligger på køl i 15 minusgrader.
Minkene ligger på køl i 15 minusgrader. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Også flere andre steder på Sjælland benytter minkavlere sig af nedfrysning for at redde skindet på deres mink, fortæller Ann-Mona Kulsø Larsen.

- De ringer i panik

Siden statsministeren gik på talerstolen, har Henrik Nordgaard haft rygende travlt med minkaflivning. Derfor har han nærmest ikke haft ro til at overveje, hvad konsekvenserne bliver, når hallerne pludseligt er tomme, og livet som minkavler er slut.

quote Det har dårligt bundfældet sig, men jeg tror reaktionen kommer, når først haller er tomme i morgen

Henrik Nordgaard, Nordgaard Mink, Brandelev

- Det er ubeskriveligt, at det er gået så uhyggeligt stærkt. Det har dårligt bundfældet sig, men jeg tror reaktionen kommer, når først hallerne er tomme i morgen. Det bliver ikke sjovt, siger Henrik Nordgaard, der også har planteavl på gården.

Læs også
Peter er tidligere minkavler: - Det bliver et nyt liv, bare gå til den
Læs også
Peter er tidligere minkavler: - Det bliver et nyt liv, bare gå til den

Som formand for Sjællands Pelsdyravlerforening har Ann-Mona Kulsø Larsen til gengæld oplevet, hvordan den nye virkelighed for minkavlere på Sjælland har påvirket dem den seneste uges tid, hvor der nærmest har været nyt at forholde sig til hver dag.

quote De ringer jo i panik

Ann-Mona Kulsø Larsen, formand for Sjællands Pelsdyravlerforening

- De ringer jo i panik. De ringer og siger: ”hvordan skal jeg forstå den her udmelding fra fødevarestyrelsen? Nu har jeg fået et nyt brev, nu står der noget andet, hvad må jeg nu? Jeg kan ikke få fat i dem, de er gået på weekend”. Og jeg kan jo ikke hjælpe dem. Jeg er så vred, siger formanden og retter en skarp kritik mod regeringen og de myndigheder, der har håndteret situationen med mink.


Nyhedsoverblik