- Det var brutalt.
Sådan siger 15-årige Alex Kirkebæk, der går i 9. a på Sorø Borgerskole og forleden overværede et slagsmål mellem to unge drenge midt i Sorø.
Slagsmålet var arrangeret via sociale medier og overværet af flere børn og unge, som filmede slåskampen og efterfølgende delte optagelserne med deres venner.
Vi er bekymrede for det, og vi vil gerne have, at det stopper,
- Det var ikke det sjoveste at kigge på, når der er nogen, som slår sig eller begynder at bløde, siger Alex Kirkebæk.
Den seneste tid har SSP-konsulenterne i Sorø Kommune registeret fire planlagte slagsmål mellem unge helt ned til 7. klasse. Derfor udsendte de et bekymringsbrev til skoleelevernes forældre på kommunens skoler, hvori de opfordrer dem til at tale med deres børn om de arrangerede slåskampe.
- Vi er vidende om, at der har været nogle arrangerede slagsmål blandt unge i Sorø. Vi er bekymrede for det, og vi vil gerne have, at det stopper, siger SSP-konsulent Rikke Thernøe.
LÆS BEKYMRINGSBREVET FRA SORØ KOMMUNE HER:
Bekymring vedr. arrangerede slåskampe blandt unge
Kære forældre
Vi skriver til jer, da vi er blevet opmærksomme på, at der er en del unge fra 7.-9. klasse på flere skoler, der arrangerer og mødes for at deltage i slåskampe eller for at se disse.
De unge arrangerer slåskampene via sociale medier og har her en længere tråd, hvor man kan byde ind på slåskampe eller blot holde sig orienteret.
SSP er på nuværende tidspunkt vidende om, at der har været fire sådanne arrangementer.
Vi ved endnu ikke, hvem der deltager eller er tilskuere, og derfor henvender vi os til jer som forældre. Vi har brug for hjælp til at få talt med de unge om slåskampene. Det er ikke sikkert, at det er jeres barn, der er med til slåskampene, men måske er de vidende om, at de afholdes, eller måske har de set film på nettet.
Vi er bekymrede for, hvad det kan få af betydning for de unge, der er direkte involverede i slåskampene. Der har allerede har været flækkede læber og andre skader. Vi er også bekymrede for, hvordan det kan påvirke et ungt menneske at være vidne til vold – også selv om der er tale om arrangerede slåskampe.
Hvis I ved noget, eller I er bekymrede for jeres eget barn eller jeres barns kammerat, er I meget velkomne til at kontakte os på nedenstående mail og telefonnummer.
Med venlig hilsen
Brian, Danny, Rikke og Sus
SSP konsulenterne
Sorø Kommune
rith@soroe.dk eller tlf. 2819 7721
- Vi opfordrer forældre til at tage en snak med deres børn, om det er noget, som de har deltaget i, eller om de er vidende om det, eller om de har set en video med det. Det kan på sigt give nogle blå mærker på sjælen, som vi er bekymrede for, tilføjer hun.
Det er ren kedsomhed
Alex Kirkebæk håber ligesom SSP-konsulenterne, at trenden med arrangerede slåskampe snart stopper.
- Det er ærgerligt, når sådan noget skal ske hele tiden. Hvis man har problemer, skal man eventuelt snakke med ældre omkring det, siger Alex Kirkebæk og fortsætter:
- Det er ikke særlig rart at kigge på, hvis folk skal slås til højre og venstre. Det kunne være fedt, hvis de stoppede. Så ville der også være et bedre sted, og folk kunne være mere trygge ved at gå ude på åben gade.
Artiklen fortsætter under videoen.
Den unge skoleelev mener, at slåskampene opstår, fordi byens børn og unge keder sig i hverdagen.
- Det må være ren kedsomhed. Der sker ikke så meget i Sorø, det er en meget stille by, og vi mangler aktiviteter til børn og unge for ligesom at kunne slå tiden ihjel, siger Alex Kirkebæk.
Tror du, man kan stoppe den planlagte slagsmål, hvis forældrene taler med deres børn?
- Det kunne nok godt hjælpe en del at få et ord ind fra forældrenes side. Det vil selvfølgelig altid være bedst at tale med sine forældre om det, svarer Alex Kirkebæk.
Er forældrene gode nok til at holde øje med jer på de sociale medier?
- Nej, det synes jeg ikke. Men det er lidt svært at holde øje på de sociale medier, og hvad der foregår derinde. Man kan jo slette beskeder, der er hemmelige grupper og lukkede grupper, og det har forældrene ikke styr på. Og de skal jo ikke tjekke ens beskeder igennem hele tiden, svarer han.
Artiklen fortsætter under billedet
Derfor opfordrer Alex Kirkebæk forældrene til de børn og unge, som mødes til planlagte slåskampe, at de stedet burde begynde til kampsport og få brugt deres energi der.
- Det er meget mere positivt, og der er tilsyn og beskyttelse, siger han.