Sorø-firma får millionbøde for brud på konkurrencelov

Et importfirma fra Sorø har forsøgt at diktere prisen på hårprodukter. Det er brud på konkurrenceloven og koster dem derfor en millionbøde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sorø-firmaet Icon Hairspa A/S må bøde for at have forbrudt sig på konkurrenceloven. Dommen lyder på en million kroner i bøde til firmaet og en personlig bøde på 100.000 kroner til en unavngiven ledende medarbejder.

Det fremgår af dombogen fra retten i Næstved den 15. februar.

quote Det skal være frit for en forhandler, om han vil sætte sine priser lavere eller højere end de vejledende priser.

Stefan Kobbernagel, kontorchef i Center for Efterforskning og Karteller, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Icon Hairspa sælger hårprodukter til forhandlere som for eksempel frisørsaloner. Og det var netop en frisørsalon, der i sin tid anmeldte firmaet til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

- Vi bemærker med tilfredshed, at de er blevet dømt og har fået en bøde på en million kroner, siger Stefan Kobbernagel, kontorchef i Center for Efterforskning og Karteller, der er en del af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Forbrugerne betaler prisen

Det soranske importfirma har fået håret i klemme i postkassen, fordi de har forsøgt at stille krav til prissættelsen af hårprodukter fra det australske mærke Kevin Murphy. Men den går ikke, fortæller Stefan Kobbernagel.

- Det skal være frit for en forhandler, om han vil sætte sine priser lavere eller højere end de vejledende priser. Det er også frit for forretningen, om de ønsker at køre tilbudskampagner på produktet, siger han.

Det er typisk luksus-produkter, som grossister forsøger at prissætte overfor forhandlere. Man ønsker ikke at udvande produktets luksus-status, ved at produktet sælges for billigt, forklarer Stefan Kobbernagel.

Sjællands Odde
Læs også
Se billederne: Smuk solnedgang over Sjælland og øerne
Sjællands Odde
Læs også
Se billederne: Smuk solnedgang over Sjælland og øerne

Han fastslår dog, at det står en grossist frit for, hvilke forhandlere der skal have lov til at sælge et produkt. Hvis man for eksempel ikke ønsker at distribuere et produkt til dagligvareforretninger, så kan man bare lade være med det. Men når grossisten så vil sælge et produkt til en forhandler, må han ikke diktere prisen.

- Det er forbrugeren, der betaler prisen, hvis et produkt er prissat ens alle steder. Og den her priskonkurrence, der er så sund for samfundet, bliver fuldstændigt sat ud af kraft, siger Stefan Kobbernagel.

Straffes efter størrelse

Bødens størrelse er ikke grebet ud af den blå luft. Der tages både højde for, hvor lang tid firmaet har brudt loven, hvor groft de har gjort det, og så kigges der på firmaets kapital.

- Det er for at være sikker på, at man kan ramme bredt. Så små virksomheder får en lidt mindre bøde, mens store virksomheder stadig får en mærkbar bøde, selvom de har flere penge, siger Stefan Kobbernagel.

Han fortæller, at styrelsen faktisk modtager en del anmeldelser på dette område, og at man som forbruger selv kan være på vagt.

lykkesko
Læs også
Endnu en lykkebringende sko fundet - denne gang på Falster
lykkesko
Læs også
Endnu en lykkebringende sko fundet - denne gang på Falster

- Man kan være opmærksom på, om prisniveauet varierer. Altså kan man finde produkter til forskellige priser. Hvis man kan se, at priserne svinger, så tyder det typisk på, at der er en sund priskonkurrence, forklarer han og opfordrer samtidigt til, at man anmelder lignende overtrædelser på styrelsens hjemmeside. Det kan gøres anonymt.

Icon Hairspa A/S nægtede sig skyldig i tiltalen, står der i dombogen.


Nyhedsoverblik