Søndag aften blev der udsendt sirenevarsling i Sorø. Meldingen nåede langt ud og kunne blandt andet ses i en bjælke øverst på skærmen under søndagsfilmen på TV 2.
- Det er sådan, at i det her tilfælde bliver der lavet en beredskabsmeddelelse, der er blevet besluttet i samarbejde med politiet, lyder det fra Søren Hückelkamp, der er indsatsleder hos Slagelse Brand og Redning.
- Det var måske den helt store klinge, vi var oppe på, men det var Rigspolitiet, der afgjorde, om det skulle gøres eller ej.
Årsagen til sirenevarslingen var en brand i en hybridbil på Søbakken i Sorø. Den røg, der blev udsendt i forbindelse med branden, var giftig, og derfor blev de nærmeste naboer bedt om at holde sig inden døre.
Jeg tænker, at i nogle situationer kommer det lidt bag på beredskaberne, hvad der skal til for at kunne slukke sådan nogle brande
- Udfordringen ligger i, at en hybrid- eller elbil, er udstyret med et litiumbatteri, og når det bryder i brand, er det svært at slukke, og det udvikler en masse giftig røg, siger indsatslederen.
Det var første gang nogensinde at Slagelse Brand og Redning rykkede ud til en brand i en hybrid- eller elbil.
- Det var lidt en spændende opgave at stå over for, for det var en ny opgave, som var lidt mere atypisk end en almindelig bilbrand, lyder det fra Søren Hückelkamp.
Men slukningsarbejdet i sådan en type bil er langt mere massivt i forhold til, når beredskabet er ude til en brand i en almindelig bil.
- Vi er derude rigtig længe, for når et litiumbatteri brænder, sker der en kemisk reaktion, og det kan ikke slukkes. Hvis vi får dysset batteriet ned med vand, og så slukket for vores strålerør, så vil branden bluse op igen og afgive endnu mere af den giftige røg. Så det er det, der er forskellen – at den her brand vil kunne vare op til 24 timer. Sådan et batteri vil kunne blive ved med at antænde sig selv igen og igen.
Derfor var beredskabet nødt til at få assistance af en container fra Gentofte, der blev fyldt med vand, for at holde branden i skak.
- Det er som at køre en bil i vaskehallen - man kører den bare ikke ud, før der er gået 24 timer, fortæller Søren Hückelkamp.
Billedet fortsætter under artiklen:
Beredskaberne skal være bedre rustet
Ifølge Rigspolitiets oplysninger, har der siden november sidste år, hvor politiet begyndte at registrere brande i el- og hybridbiler, været omkring seks brande.
Beredskabet måtte søndag aften anskaffe en container helt fra Gentofte, og derfor er spørgsmålet, om det er på tide, at der kommer større fokus på brande i denne type biler.
- Der er ingen tvivl om, at det er noget beredskaberne skal kigge ind i for, det er en udvikling, der går stærkt med den her form for køretøjer, siger Søren Hückelkamp.
Hos FDM, der er bilisternes interesseorganisation, mener man også, at beredskaberne skal bruge tid på at sætte sig ind i de processer, der sker ved en brand i en hybrid- eller elbil.
- Jeg tænker, at i nogle situationer kommer det lidt bag på beredskaberne, hvad der skal til for at kunne slukke sådan nogle brande. Jeg tænker, at der er mange, der må kigge indad her i beredskabet og se lidt på, hvordan kan vi optimere vores beredskab i de lokale enheder, siger Lone Otte, der er afdelingsleder i teknisk rådgivning hos FDM.
Hun fortæller, at man hos FDM oplever, at folk har en forkert opfattelse angående sikkerheden i forhold til brand i el- og hybridbiler.
- Vi hører ofte, at folk tror, at der oftere går brand i dem, og det gør der ikke. Så oplever vi også, at folk har en idé om, at når der opstår brand, så sker det så pludseligt, at folk brænder inde, og at det går hurtigere end i en almindelig bil. Det har vi ikke noget, der bekræfter. Vi ser bare, at slukningsarbejdet er mere problematisk, siger Lone Otte.
Laver egne ladestationer
Spørgsmålet er så, hvordan man bedst sikrer sig mod, at ens bil går i brand.
Ifølge Lone Otte er det vigtigt, at man sørger for at holde et sted, hvor der ikke er højt eller tørt græs, hvilket gælder alle slags biler.
Er der tale om en el- eller hybridbil, er det afgørende, at man ikke selv begynder på hjemmelavede ladeløsninger.
- Folk laver rigtig mange hjemmelavede alternativer til opladning. Det er hverken lovligt eller gyldige løsninger, og de er ekstremt farlige. Så få nogle autoriserede folk ud, der kan lave de installationer, der passer til hus og bil, lyder det fra Lone Otte.
- Og hold så øje med din bil helt generelt – det gælder uanset, om det er en konventionel bil, om den kører på el eller er en hybrid.
Det er fortsat uvist, hvad der startede branden i Sorø søndag aften.
I videoen her kan du følge med i slukningsarbejdet: